Καθημερινή ενημέρωση

Μεταξύ «κατεργαραίων» ειλικρίνεια

Μια χαρά τα είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην τελευταία του συνέντευξη, θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ξεκαθάρισε πως δεν μπορούν πια να πληρώνουν την Ελλάδα η οποία ήταν για χρόνια κακός μαθητής. Και ανάμεσα στα επιχειρήματά του τόνισε πως χώρες με χαμηλότερους μισθούς και συντάξεις πληρώνουν για να παίρνουν βοηθήματα οι… πλούσιοι της χώρας του Τσίπρα.

Μόνο που ο σκληρός Γερμανός πολιτικός με το αυστηρό στυλ και τη στοχοπροσύλωση στους κανόνες (για να μη διαλυθεί η Ευρώπη, όπως υποστήριξε) δεν τόλμησε να πει κουβέντα για την άλλοτε ομόλογό του αλλά μέχρι και σήμερα τακτική συνομιλήτριά του Κριστίν Λαγκάρντ. Ενώ, λοιπόν,  ο Γερμανός προσπαθούσε να κάνει μαθήματα ορθής πολιτικής και κανόνων, αποσιώπησε το γεγονός πως η Γαλλίδα πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν διευθύντρια του ΔΝΤ που διαδέχθηκε στο Ταμείο τον επίσης ομοεθνή της Στρος Καν, ξεπέρασε με ένα χτύπημα στην πλάτη το σκάνδαλο που την απειλούσε στη χώρα της. Όχι γιατί ήταν αθώα αλλά διότι, λέει, δεν διαπιστώθηκε δόλος. Άρα, έγινε από αμέλεια!

Για τους μη γνωρίζοντες, η αμέλεια της Κριστίν Λαγκάρντ κόστισε στο γαλλικό Δημόσιο περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ και μάλιστα ενώ όλοι οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί φορείς είχαν εισηγηθεί το αντίθετο.

Και για τους γνωρίζοντες, η αγαπητή Κριστίν είναι αυτή που έχει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί (και είναι μεγάλο) στην –ομολογημένη– αποτυχία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με τον λάθος σχεδιασμό και τους λάθος στόχους. Η Ελλάδα, λοιπόν, κάνει λάθος κατά τον Σόιμπλε. Η Λαγκάρντ όμως είναι αμελής. Και η Ευρώπη χρειάζεται κανόνες. Υποκρισία του χειρίστου είδους…

Ναι, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είναι πατριώτης και ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για τη χώρα του. Όχι, αυτό δεν είναι κακό, το αντίθετο μάλιστα. Το κακό είναι να το παίζει ευρωπαϊστής. Κάποιος μάλλον θα πρέπει να του θυμίσει τι εστί Ευρώπη, γιατί δημιουργήθηκε και ποιες είναι οι αρχές της. Και αν αυτά δεν του αρέσουν, λύση υπάρχει. Όχι εκείνη του σκληρού ευρώ που κάθε βράδυ ονειρεύεται αλλά εκείνη των κλειστών συνόρων της χώρας του.

Το μόνο που έχει καταφέρει ο Β. Σόιμπλε είναι να κάνει bulling στην Ελλάδα και να κρύβεται πίσω από τις αφορμές που απλόχερα του δίνει η κυβέρνηση Τσίπρα, άλλοτε με τις υπερήφανες διαπραγματεύσεις κι άλλοτε με τους μποναμάδες στους συνταξιούχους.

Δεν είναι μυστικό πως στο σύνολό τους οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2010 έχουν καθυστερήσει, έχουν κάνει λάθη, έχουν αποφύγει σκληρές αποφάσεις. Δεν αποτελεί όμως και μυστικό πως η Ελλάδα έχει αποτύχει λόγω των λάθος προβλέψεων του προγράμματος αλλά και της υπερπροσπάθειας να διασωθεί το τραπεζικό σύστημα της Γερμανίας και της Γαλλίας. Μεταξύ, λοιπόν, «κατεργαραίων» ειλικρίνεια!

Διαβάστε επίσης