Μεταξύ σφύρας και άκμονος λόγω μεταναστευτικού

Συνάντηση Μητσοτάκη με βουλευτές για να καλμάρουν οι πρώτες εσωκομματικές γκρίνιες

Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκεται η κυβέρνηση λόγω μεταναστευτικού, το οποίο δημιουργεί έριδες μεταξύ των κυβερνητικών και μη στελεχών της παράταξης και αξιολογεί ως ιδιαίτερα ανησυχητικές τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται τις τελευταίες ημέρες σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών.

Ενημερωμένος για την κατάσταση που επικρατεί στην κυβέρνηση και στο κόμμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε, ενώ ακόμη βρισκόταν στη μακρινή Κίνα, να συναντηθεί με τους βουλευτές του το Σάββατο το πρωί σε χαλαρή ατμόσφαιρα και με casual εμφάνιση, προκειμένου να ηρεμήσει τα πνεύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», ο πρωθυπουργός επιθυμεί χωρίς τυπικές διαδικασίες να περάσει στους βουλευτές του και να το αισθανθούν ότι γίνεται το καλύτερο δυνατό σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού παρότι διατυπώνονται παράπονα.

Ο ίδιος γνωρίζει ότι πολλοί βουλευτές δεν μπορούν να επισκεφθούν τις εκλογικές τους περιφέρειες, ούτε να πάνε στον τόπο διαμονής τους, ιδίως όταν στις περιοχές βρίσκονται πρόσφυγες και μετανάστες. Γνωρίζει τις γκρίνιες που υπάρχουν και διατυπώνονται σε πολλαπλά επίπεδα και πριν αυτές οι γκρίνιες μετατραπούν σε εσωκομματικό πρόβλημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να συζητήσει μαζί τους για το σχέδιο που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση, έτσι ώστε με τον τρόπο του να τους «δεσμεύσει» για να μην αντιδρούν.

Δύσκολη, ομολογουμένως, η επίλυση της εξίσωσης, αφού οι πολίτες στις τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν έχουν αρχίσει να επικαλούνται στους βουλευτές τους την προεκλογική ρητορική της Νέας Δημοκρατίας για το προσφυγικό που είχε δημιουργήσει προσδοκίες ανάσχεσης του προβλήματος, που όμως για την ώρα δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Σε ρόλο… μασέρ των «γαλάζιων» ψηφοφόρων για το προσφυγικό εμφανίστηκε, εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, που στέλνει το μήνυμα ότι «όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν τι θα πει προσφυγιά και ξεριζωμός, επομένως αγκαλιάζουν ανθρώπους με προσφυγικό προφίλ». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προτάσσει το συναίσθημα για να πείσει για την αναγκαιότητα να βάλουν όλοι οι Έλληνες πλάτη «να στηρίξουν τους ακρίτες στα νησιά και αυτό θα το κάνουν επειδή αντιλαμβάνονται την ανάγκη αλληλεγγύης με σχέδιο, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Δεν πρόκειται να αφήσουμε τα νησιά και τους ακρίτες μας να σηκώσουν μόνοι τους όλο αυτό το βάρος. Οι Έλληνες, όλοι μαζί, θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Με αλληλεγγύη στο εσωτερικό της χώρας και αποφασιστικότητα στη φύλαξη των συνόρων μας».

Γεγονός παραμένει, ωστόσο, πως οι ελληνικές πλάτες πλησιάζουν –αν δεν το έχουν ήδη υπερβεί– το όριο των αντοχών τους, την ώρα μάλιστα που οι μεταναστευτικές ροές ολοένα και αυξάνονται, η δε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη παραμένει σε επίπεδα ευχολογίων.

Διαβάστε επίσης