«Μεθυσμένος» για το Αφρίν, αφρισμένος με την Ελλάδα

Την ώρα που ο Φώτης Κουβέλης εκτιμά ότι «η Τουρκία δεν επιδιώκει ένα θερμό επεισόδιο, πολύ περισσότερο, τη σύρραξη με την Ελλάδα», ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στέλνει μηνύματα ότι τα χειρότερα έρχονται και ότι είναι αποφασισμένος να κάνει πράξη το δόγμα των δυόμισι πολέμων.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Η άλωση του Αφρίν από τις δυνάμεις του τουρκικού στρατού και της συριακής αντιπολίτευσης, επέτρεψε στον «σουλτάνο» να στήσει ένα επικοινωνιακό σόου και να απειλήσει με επέκταση των πολεμικών επιχειρήσεων, ακόμη και στο βόρειο Ιράκ. «Θέτοντας υπό έλεγχο το κέντρο της πόλης του Αφρίν κάναμε το σημαντικότερο βήμα της επιχείρησης “Κλάδος ελαίας”», είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Τώρα θα συνεχίσουμε στο Μανμπίτζ, στο Αΐν αλ-Αράμπ (Κομπάνι), στο Τελ Αμπιάντ, στο Ρας αλ-Αΐν και στο Καμισλί, μέχρι να απομακρυνθεί πλήρως ο διάδρομος αυτός». Παράλληλα, απείλησε την ιρακινή κυβέρνηση ότι αν δεν εκδιώξει το κουρδικό στρατηγείο από τα βουνά Σιντζάρ, τότε θα το πράξει ο τουρκικός στρατός. «Αν δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε θα έρθουμε μια νύχτα στο Σιντζάρ και θα εκκαθαρίσουμε το PKK. Αν είμαστε φίλοι και αδελφοί, θα μας διευκολύνετε. Αν αργήσετε, θα υπάρξει και εκεί “Κλάδος Ελαίας”».

Από το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016 μέχρι και σήμερα, ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να καταστεί απόλυτος κυρίαρχος στο εσωτερικό της χώρας, έχοντας συμμαχήσει ακόμα και με τις πιο ακραίες φωνές, ενώ επιχειρεί να αναδιατάξει τα σύνορα της Τουρκίας. Οι συνθήκες αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή ευνοούν τα σχέδια του «σουλτάνου», ο οποίος οραματίζεται –και το φωνάζει– αλλαγή της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, μιλώντας για «σύνορα της καρδιά μας».

Ποιους απειλεί

Κύπρος: Δεν είναι λίγοι εκείνοι που στοιχηματίζουν ότι το επόμενο θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων θα στηθεί στην κυπριακή ΑΟΖ για τα ενεργειακά κοιτάσματα. Με εντολή Ερντογάν, τουρκικά πολεμικά σκάφη παρεμπόδισαν το γεωτρύπανο της ΕΝΙ να προχωρήσει στο «τεμάχιο 3» για να διενεργήσει έρευνες. Είδε τις χλιαρές αντιδράσεις και αποθρασύνθηκε, προαναγγέλλοντας αποστολή πλωτού γεωτρύπανου στην ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Μία κίνηση προμελετημένη, καθώς πριν από περίπου τρεις μήνες η Τουρκία είχε προχωρήσει στην απόκτηση του πλωτού γεωτρύπανου «DeepSea Metro II». «Το πλοίο της γεώτρησής μας κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο σύντομα. Κανείς δεν μπορεί να παραβιάσει τα δικαιώματα των Τούρκων στη Βόρεια Κύπρο. Ελπίζω να έχουν μάθει το μάθημά τους από την ξεκάθαρη στάση μας σχετικά με τις απόπειρες γεωτρήσεων που διεξάγονται ανοικτά της Κύπρου παρά την αντίθεση της Τουρκίας», είπε μεταξύ άλλων χθες ο κ. Ερντογάν, απευθύνοντας παράλληλα προειδοποίηση και προς την Ελλάδα. «Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιους να συμπεριφέρονται τυχοδιωκτικά στο άμεσο περιβάλλον μας, ειδικά στο Αιγαίο και στην Κύπρο», είπε χαρακτηριστικά.

Συρία: Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Τούρκο πρόεδρο και ο εκ δεξιών του υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οποίος είπε ότι ο στρατός θα εκδιώξει από τη συριακή μεθόριο την κουρδική πολιτοφυλακή YPG αν δεν υπάρξει τελικά μια συμφωνία με τις ΗΠΑ για ένα σχέδιο απομάκρυνσης της οργάνωσης από την πόλη Μανμπίτζ. «Αν αυτό το σχέδιο δεν εφαρμοστεί, η μοναδική επιλογή που μας απομένει θα είναι η απομάκρυνση των τρομοκρατών. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τη Συρία, αλλά και για το Ιράκ», είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. «Μία νύχτα, μπορεί ξαφνικά να μπούμε στη Σιντζάρ», είπε ο Ερντογάν. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στο Αφρίν έχει οξύνει την ένταση μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον, συμμάχους στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία θεωρεί τη YPG τρομοκρατική οργάνωση, ενώ οι ΗΠΑ έχουν εξοπλίσει και εκπαιδεύσει Κούρδους μαχητές προκειμένου να πολεμήσουν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Ελλάδα: Ο Τούρκος πρόεδρος, με την παρέμβαση του οποίου κρατούνται εδώ και ένα μήνα σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη δύο Έλληνες στρατιωτικοί, υπενθυμίζει με διαφορετικούς τρόπους και τόνους ότι επιδιώκει αλλαγή της Συνθήκης της Λωζάννης. «Όσοι θέλουν να φρεσκάρουν τη μνήμη τους ας πάνε να κοιτάξουν την πρόσφατη ιστορία τους. Όσοι εκστομίζουν μεγαλύτερες κουβέντες από το ανάστημά τους πρώτα να διαβάσουν βιβλία ιστορίας. Ας μάθουν πολύ καλά πώς γλίτωσαν να γίνουν παστά ψάρια στο Σαγγάριο, και πώς έφυγαν από εδώ πέφτοντας στη θάλασσα (σ.σ. αναφέρεται στη Μάχη του Σαγγάριου τον Αύγουστο του 1921)», ανέφερε σε ένα απ’ τα τελευταία παραληρήματά του απειλώντας ευθέως με πόλεμο τη χώρα μας. Την ίδια ώρα, μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων «Anadolu» διακινούνται σενάρια ότι βρέθηκαν στρατιωτικά σχεδιαγράμματα στην εξωτερική μνήμη κινητού του ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη.

Υπάρχει σχέδιο ή θα μείνουμε στα βολικά ευχολόγια;

Ευελπιστούμε στο Μέγαρο Μαξίμου να έχουν πλέον αντιληφθεί ότι Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι ένας παράφρων πολιτικός ηγέτης που οραματίζεται αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Οι δηλώσεις –και πολύ περισσότερο οι κινήσεις του– δεν γίνονται από εκνευρισμό, αλλά αποτελούν μέρος σχεδίου που στόχο έχει την αλλαγή των συνόρων με τον όποιο τρόπο. Είτε μέσω της υποχωρητικότητας της Ελλάδας, είτε μέσω της πειθούς των όπλων. Όταν επισκεπτόταν τη Θράκη και «χαιρετούσε τα αδέλφια του» κάνοντας αυτοκριτική για τη μητέρα-πατρίδα Τουρκία που δεν τα έχει στηρίξει όσο έπρεπε, πολλοί –κυρίως από την κυβέρνηση– εκτίμησαν ότι πρόκειται για δηλώσεις προς εσωτερική κατανάλωση. Τώρα τι έχουν να πουν;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα