ΜΕΤΩΠΑ: Πονοκέφαλος με τους ανεμβολίαστους και την πίεση στα νοσοκομεία

Αγωνία και για το άνοιγμα των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου, όπου ο στόχος είναι να αποφευχθεί για μία ακόμη χρονιά η τηλεκπαίδευση

Όλα αυτά πρέπει να τρέχουν παράλληλα με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Διότι ναι μεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότερο από πέντε εκατομμύρια πολίτες (5.563.987 με βάση τα στοιχεία της Τετάρτης 18 Αυγούστου) και άλλοι 5.873.000 έχουν λάβει την πρώτη δόση, αλλά ακόμη δεν έχει χτιστεί το τείχος ανοσίας και ήδη έχει αυξηθεί η πίεση στα νοσοκομεία, καθώς καθημερινά υπάρχουν περισσότερες εισαγωγές και στις απλές κλίνες των νοσοκομείων, αλλά και στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Ο Σεπτέμβριος αλλά και οι επόμενοι μήνες αναμένονται εξαιρετικά δύσκολοι. Κι αυτό διότι θα επιστρέψουν στα αστικά κέντρα οι αδειούχοι, ενώ από τις 13 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν και τα σχολεία.

Τα νοσοκομεία από την πρώτη ημέρα του φθινοπώρου θα δεχθούν ακόμη μεγαλύτερη πίεση, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ εξακολουθούν να παραμένουν ανεμβολίαστοι τουλάχιστον 10.000 υγειονομικοί, οι οποίοι δεν θα τους επιτρέπεται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Και όπως ισχυρίζονται οι συνδικαλιστές, δεν υπάρχουν ειδικευμένοι προς αντικατάσταση όσων τεθούν σε διαθεσιμότητα σε ορισμένες κατηγορίες.

Το ερώτημα που τίθεται από όλους είναι εάν τελικά τα νοσοκομεία θα είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα, ενώ υπάρχει κάμψη στους εμβολιασμούς και οι αρνητές δεν έχουν πειστεί, παρά τις εκκλήσεις των επιστημόνων. Από το Μαξίμου ισχυρίζονται ότι με τα μέτρα που θα ανακοινωθούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα αυξηθούν οι εμβολιασμοί. Κι αυτό διότι, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, «δεν υπάρχει καμία σκέψη να υπάρξει νέα καραντίνα, καθώς δεν μπορεί οι εμβολιασμένοι να πληρώνουν την αποκοτιά των ανεμβολίαστων». Έτσι, ως μέτρο πίεσης αναμένεται ότι θα απαγορευθεί η είσοδος σε κλειστούς χώρους σε όσους δεν διαθέτουν πιστοποιητικό πλήρως εμβολιασμού. Κάτι που συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Φυσικά, αυτή η πίεση μπορεί να φέρει καρπούς, αλλά δεν επιλύει το ζήτημα. Διότι ακόμη και εάν απαγορευθεί η είσοδος σε κλειστούς χώρους των ανεμβολίαστων, αυτοί μπορεί να νοσήσουν και το ζητούμενο είναι εάν το ΕΣΥ αντέξει την πίεση, που σύμφωνα με τους επιστήμονες θα είναι μεγάλη και για τις ΜΕΘ και για τις απλές κλίνες. Και η αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλευόμενων θα δημιουργήσει τεράστια ζητήματα και για τη νοσηλεία άλλων ασθενών. Ας μη λησμονούμε ότι από τα πρώτα κύματα του κορωνοϊού πήγαν πίσω πολλά προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία. Δεν είναι λίγοι που εισηγούνται στον πρωθυπουργό να προχωρήσει στο επόμενο βήμα και να καταστήσει τον εμβολιασμό υποχρεωτικό για το σύνολο της κοινωνίας από τη στιγμή που έχουν εξασφαλιστεί εμβόλια, ακόμη και για 3η αναμνηστική δόση. Προς το παρόν ο κ. Μητσοτάκης απορρίπτει την ιδέα της υποχρεωτικότητας, εκτός από κάποιες κατηγορίες, όπως είναι οι υγειονομικοί, όσοι φροντίζουν ηλικιωμένους και ΑμΕΑ και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Η ασφαλής επιστροφή των μαθητών στα σχολεία είναι από τα στοιχήματα της κυβέρνησης

Ένας μεγάλος πονοκέφαλος είναι για την κυβέρνηση και τα σχολεία. Αυτά σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου και θα τηρούνται τα γνωστά υγειονομικά πρωτόκολλα. Δηλαδή, οι ανεμβολίαστοι διδάσκοντες θα υποχρεούνται να κάνουν δύο τεστ (rapid ή μοριακό) την εβδομάδα, επωμιζόμενοι οι ίδιοι το κόστος (160 ευρώ τον μήνα). Οι μαθητές θα συνεχίσουν να λαμβάνουν δωρεάν τα self test και θα είναι υποχρεωμένοι να τα κάνουν δύο φόρες την εβδομάδα. Σε όλους τους σχολικούς χώρους οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές. Βέβαια για τα σχολεία οι επιστήμονες στην κυριολεξία κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς η μετάλλαξη «Δ» είναι περισσότερο μεταδοτική μεταξύ των νεότερων ηλικιών και ειδικά στους έφηβους. Έτσι, μέχρι τώρα έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί έφηβοι έφεραν τον ιό στα σπίτια και τον μετέδωσαν σε όλη την οικογένεια. Πάντως, προς το παρόν το Μαξίμου και το υπουργείο Παιδείας απορρίπτουν το ενδεχόμενο της τηλεκπαίδευσης για μία ακόμη χρονιά, διότι όπως ισχυρίζονται οι παιδοψυχολόγοι από την πανδημία έχουν επηρεαστεί περισσότερο τα παιδιά.

Μάλιστα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας έχουν όχι μόνο plan Β αλλά και plan C, σε περίπτωση κρουσμάτων προκειμένου να μη χαθεί ούτε μία ημέρα μαθήματος, τονίζοντας πως «ο στόχος φέτος, εν μέσω πανδημίας, είναι διττός. Να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών και η απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών μονάδων».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα