Μετωπική το ΚΙΝΑΛ με Κυριάκο (όχι όμως με στυλ Πολάκη)

Ικανοποιημένοι στη Χαριλάου Τρικούπη από την κόντρα και το γεγονός ότι οι υπουργοί αντιμετωπίζουν το ΚΙΝΑΛ ως ισότιμο πολιτικό αντίπαλο - Επίσκεψη Ανδρουλάκη σε Στουρνάρα με καρφιά για την κυβέρνηση

Η ευθεία επίθεση και του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών κατά του Νίκου Ανδρουλάκη και του ΚΙΝΑΛ ήταν κάτι που ανέμεναν στη Χαριλάου Τρικούπη, την υποδέχθηκαν με ικανοποίηση και σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν θα σηκώσουν το γάντι.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Εξάλλου, όπως λένε παράγοντες της Χαριλάου Τρικούπη, ο πρώτος στόχος επιτεύχθηκε. Που δεν ήταν άλλος από το να μετατραπεί το ΚΙΝΑΛ σε μία υπολογίσιμη δύναμη. Όχι μόνο στην κοινωνία, αλλά με το να το θεωρήσει το κυβερνών κόμμα ως πραγματικό πολιτικό αντίπαλο το Κίνημα Αλλαγής. «Παρά τις τεράστιες προσπάθειες της αείμνηστης Γεννηματά όλοι μας θεωρούσαν ως κόμμα που θα συμβάλει στη σύσταση κυβέρνησης με το πρώτο κόμμα», μας έλεγε παλιά καραβάνα του ΠΑΣΟΚ. «Τώρα αλλάζουν τα δεδομένα», υποστήριξε ο συνομιλητής μας.

Από τη στιγμή που αναβαθμίστηκε από την κυβέρνηση το ΚΙΝΑΛ, περνάει και το μήνυμα στην κοινωνία ότι μπορεί να εξελιχθεί ως το κόμμα που θα αποτελέσει το αποκούμπι των κεντροαριστερών ψηφοφόρων. Και ο Νίκος Ανδρουλάκης να φιλοτεχνήσει το προφίλ ως η εναλλακτική λύση έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το γεγονός ότι απουσιάζει από τη Βουλή τον βολεύει. Αποφεύγει τις καθημερνές τριβές, την ανάγκη να απαντήσει. Έτσι κρύβει και τις αδυναμίες του.

Όμως, όπως επισημαίνουν στη Χαριλάου Τρικούπη, από τις τελευταίες αντιπαραθέσεις –με επίκεντρο τη Βουλή– παγιώθηκαν νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Και τα νέα δεδομένα είναι ότι «το ΚΙΝΑΛ είναι υπολογίσιμη δύναμη κι ενοχλεί την κυβέρνηση. Το παιχνίδι έχει αλλάξει», λένε χαρακτηριστικά από τη Χαριλάου Τρικούπη, αναφερόμενοι κυρίως στην κλιμακούμενη κυβερνητική επίθεση, την οποία –όπως άλλωστε και τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα στην αντίπερα όχθη– αποδίδουν στην «απειλή που δημιουργεί η δημοσκοπική άνοδος».

Και στις απαντήσεις στις κυβερνητικές κατηγορίες και την αντίδραση της Πειραιώς για «ταύτιση με τον Πολακισμό» και «περίεργο ισαποστακισμό» απαντούν ότι «πράττουμε σωστά που δεν συμμετέχουμε σε ένα νοσηρό κλίμα». Τι θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς, λοιπόν, από όλα τα παραπάνω; Πρώτον, ότι οι σχέσεις ΚΙΝΑΛ – Μαξίμου εισέρχονται πλέον σε «πολεμική ζώνη». Δεύτερον, ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα επιχειρήσει απαρέγκλιτα να βαδίσει έως τις κάλπες χτυπώντας κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ως πολωτικούς παράγοντες, καθώς εκτιμά πως έτσι θα καταφέρει να διατηρήσει και να διευρύνει το μερίδιό της στον –εκλογικά καθοριστικό– κεντρώο χώρο.

 Απάντηση στα ερωτήματα

Την ίδια ώρα και στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου τίθεται το εξής ερώτημα: Θα διατηρηθεί η δημοσκοπική άνοδος του ΚΙΝΑΛ, ή όταν αναγκαστεί ο κ. Ανδρουλάκης να είναι αφανής θα παραμείνει το κόμμα καθαρά τρίτο, απλά με καλύτερα ποσοστά από το 8,1% που έλαβε στην εκλογική αναμέτρηση του Ιουλίου του 2019;

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής ισχυρίζονται ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που το ΚΙΝΑΛ συνεχώς θα ανεβαίνει. Κατ’ αρχάς, στον ισχυρισμό ότι και το 2017 με την εκλογή της Φώφης Γεννηματά το ΚΙΝΑΛ έδειχνε την ίδια δυναμική, τονίζουν πως «τότε η αείμνηστη είχε εκλεγεί επικεφαλής ενός υπό διαμόρφωση πολυκομματικού φορέα με χαμηλό βαθμό συνοχής κι ομοιογένειας. Και γι’ αυτό στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών υπήρξαν έντονες διαφοροποιήσεις και η αποχώρηση του Σταύρου Θεοδωράκη και του Ποταμιού». Τώρα το ΚΙΝΑΛ τού 2021 διαφέρει από τον ΣΥΡΙΖΑ του 2008. Η ενίσχυση του τότε ΣΥΡΙΖΑ δεν οφειλόταν τόσο στην αλλαγή ηγεσίας από τον Αλαβάνο στον Τσίπρα (που όντως έπαιξε ρόλο), όσο στις συνέπειες της εμφύλιας διαμάχης στο ΠΑΣΟΚ με την κόντρα Παπανδρέου – Βενιζέλου στις εσωκομματικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2007. Όταν όμως η ενότητα του ΠΑΣΟΚ αποκαταστάθηκε, επανήλθε σε τροχιά εξουσίας που επιβεβαιώθηκε το 2009.

Σήμερα η ενίσχυση του ΚΙΝΑΛ έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Οι εισροές του δεν προέρχονται από μία μόνο δεξαμενή. Επίσης οι εισροές τού ΚΙΝΑΛ διευκολύνονται από αντικειμενικές συνθήκες. Από τη μία υπάρχει η λογική φθορά εξουσίας για τη Νέα Δημοκρατία, και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ικανοποιεί την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος για να τον θεωρήσουν ως εναλλακτική λύση. Και η στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ βολεύει το ΚΙΝΑΛ, όχι μόνο να επαναπατρίσει δικούς του ψηφοφόρους, αλλά και να στείλει μήνυμα στους Κεντρώους ότι δεν έχουν να φοβούνται τίποτα με το ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη. Δηλαδή, το ΚΙΝΑΛ πλασάρεται και δικαιολογημένα ως ένα κόμμα με ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, με έναν αρχηγό που έχει φοιτήσει στα έδρανα του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Μετριοπάθεια και σεναριολογία

Η νέα ηγεσία τού ΚΙΝΑΛ έχει προτάξει τη μετριοπαθή και προγραμματική αντιπολίτευση. Αλλά, όπως λένε, «από τη στιγμή που η κυβέρνηση μας ανέβασε επίπεδο γνωρίζουμε κι εμείς από σκληρό ροκ». Όμως η μετωπική σύγκρουση του ΚΙΝΑΛ αποκλείει ακτιβίστικες δράσεις σε στυλ Πολάκη.

Και φυσικά στη Χαριλάου Τρικούπη τρίβουν τα χέρια τους από τους υψηλούς τόνους που επέλεξαν οι υπουργοί στην ερώτηση του ΚΙΝΑΛ για την ακρίβεια, την Πέμπτη το πρωί. «Θύμισε τις παλιές καλές εποχές της κόντρας Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ», έλεγαν παράγοντες του ΚΙΝΑΛ και δεν έκρυβαν την ικανοποίηση που οι υπουργοί μιλούσαν για τον Ανδρουλάκη, ο οποίος την ίδια ώρα είχε επαφές με τις ενώσεις καταναλωτών. Φυσικά, στο ΚΙΝΑΛ προτάσσουν και τη θεσμική επίσκεψη του Νίκου Ανδρουλάκη (συνοδευόταν από τον Κώστα Σκανδαλίδη, τον Μιχάλη Κατρίνη και τον σύμβουλό του επί των οικονομικών Θάνο Κολιόπουλο) στον Γιάννη Στουρνάρα. Ο διοικητής της ΤτΕ επί δύο ώρες ενημέρωσε (μαζί με δύο υποδιοικητές, και τέσσερις ανώτατους διευθυντές) την αντιπροσωπεία τού ΚΙΝΑΛ για να εισπράξει το κομπλιμέντο, το οποίο ήταν και αιχμή για την κυβέρνηση «μόνο από εσάς θα ενημερωνόμαστε για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας».

Να σημειώσουμε ότι οι κ.κ. Στουρνάρας και Ανδρουλάκης έχουν γνωριμία από παλιά και γενικά διατηρούν εξαιρετική σχέση. Και όπως αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής, η συγκεκριμένη επίσκεψη κάθε άλλο παρά εθιμοτυπική ήταν. Και φυσικά η Χαριλάου Τρικούπη έστειλε μήνυμα και στον ΣΥΡΙΖΑ με τους κύκλους της να αναρωτιούνται: «Άραγε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει σκεφθεί να ενημερωθεί θεσμικά με τον κεντρικό τραπεζίτη;»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα