ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πρώτη νίκη της Μενδώνη στο ΚΑΣ, έπεται το ΣτΕ

Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το σχέδιο για την απόσπαση των αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου και η επανατοποθέτηση, όταν ολοκληρωθεί το μετρό

Είναι γνωστό τοις πάσι, ότι η υπουργός Πολιτισμού γνωρίζει τα θέματα του Πολιτισμού, τις επιτροπές, τα συμβούλια καλύτερα και από την παλάμη της. Επίσης γνωρίζει το σκεπτικό των αρχαιολόγων και των ειδικών. Κάτι που σημαίνει πως έχει τον τρόπο να τους προσεγγίσει και να επιλύει διάφορα ζητήματα που χρονίζουν. Όπως έγινε και στην τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που εξέταζε για το εάν το πώς θα πρέπει να συνεχιστούν τα έργα του μετρό στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στον σταθμό Βενιζέλου.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο έχει εγκρίνει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μανδώνη, θα αποσπασθούν προσωρινά οι αρχαιότητες, θα ολοκληρωθούν τα έργα του μετρό κι εν συνεχεία θα επανατοποθετηθούν. Σε αυτό το σχέδιο έχει αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ και διάφορες συλλογικότητες, οι οποίες μάλιστα έχουν καταθέσει και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μετά την ομόφωνη απόφαση του ΚΑΣ, η οποία αποδέχθηκε την μελέτη του αρχιτέκτονα Δημήτρη Κορρέ για την απόσπαση των  αρχαίων και την επανατοποθέτηση μετά την ολοκλήρωση του έργου, θεωρείται από νομικούς κύκλους ότι και το ΣτΕ δεν θα προβάλλει εμπόδια και θα δεχθεί την απόφαση του ΚΑΣ. Η συνεδρίαση του ΚΑΣ διήρκεσε σχεδόν δώδεκα ώρες. Ξεκίνησε λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα της Τετάρτης 23 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις τέσσερις τα ξημερώματα της 24ης Σεπτεμβρίου, όπου υπήρξε και η ομόφωνη απόφαση να δοθεί άδεια για να συνεχιστούν τα έργα μετά την προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου. Η δικαιολογία ήταν ότι λόγω κορωνοϊού η συνεδρίαση διεξήχθη με τηλεδιάσκεψη.

Οι παρεμβάσεις

Η συζήτηση ήταν εξαντλητική και σε αυτήν συμμετείχαν όλες οι πλευρές. Δηλαδή όσοι συμφωνούν με το σχέδιο του υπουργείο Πολιτισμού και οι διαφωνούντες. Απλά η υπόθεση κρίθηκε επειδή όσοι ενδιαφέρονταν να συνεχιστεί το έργο είχαν στα χέρια τους μία εμπεριστατωμένη μελέτη, ενώ οι διαφωνούντες απλά επιθυμούν την καθυστέρηση του έργου. Παρέμβαση υπέρ της απόσπασης των αρχαίων έκαναν και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Και οι δύο άνδρες εστίασαν κυρίως στο γεγονός ότι με τη συγκεκριμένη μέθοδο το έργο θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος, έως τον Απρίλιο του 2023 και πως, σε διαφορετική περίπτωση, η ολοκλήρωσή του καθίσταται υπό αμφισβήτηση. Γύρω στις 2 τα ξημερώματα τις δικές της απόψεις είχε αναπτύξει, επίσης μέσω τηλεδιάσκεψης και η πλευρά της Αττικό Μετρό.

Στην αρχή της συνεδρίασης τρία σωματεία και συγκεκριμένα ο Σύλλογος Αρχαιολόγων, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, μέσω της πληρεξούσιας δικηγόρου τους Έφης Μουγγαράκη υπέβαλλαν αίτημα για αναβολή της συζήτησης του θέματος έως ότου εκδοθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας η απόφαση επί των τριών προσφυγών που έχουν κατατεθεί σε βάρος της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη με την οποία εγκρίθηκε η κατασκευή του σταθμού με τη μέθοδο της προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων.

Τα σωματεία προέβαλλαν το επιχείρημα ότι δεν τους δόθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου αντίγραφο της εξεταζόμενης μελέτης του κ. Κορρέ και κατά συνέπεια δεν μπορούσαν να αναπτύξουν επαρκώς την επιχειρηματολογία τους. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή η Αττικό Μετρό δεσμεύτηκε ενώπιον του ΚΑΣ ότι ασχέτως της απόφασης του Συμβουλίου, δεν πρόκειται να προβεί σε απόσπαση των αρχαιοτήτων πριν να αποφανθεί οριστικά επ’ αυτού το ΣτΕ, το οποίο θα εκδικάσει τις προσφυγές στις 6 Νοεμβρίου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα