Μέχρι τις 15 Ιουλίου η πώληση του Τ.Τ.

Το ναυάγιο της συμφωνίας συγχώνευσης μεταξύ Εθνική Τράπεζας και Eurobank, καθώς και η συνολικότερη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών είχαν «εξορίσει» από την επικαιρότητα το Ταχυδρομικό Ταμιευτηρίο, και χρειάστηκε ένα χθεσινό ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters για να μάθουμε τις τελευταίες εξελίξεις για την τύχη της «τράπεζας της αποταμίευσης». Τι λέει το ρεπορτάζ; Ότι  μέχρι τα μέσα Ιουλίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προγραμματίζει την πώληση τόσο του Τ.Τ. όσο και της Proton Bank, καθώς οι μεγάλες τράπεζες συνεχίζουν να απορροφούν μικρά πιστωτικά ιδρύματα βάσει του σχεδίου που έχουν καταρτίσει για την τόνωση του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Επικαλούμενο το αναθεωρημένο μνημόνιο, το Reuters τονίζει ότι η Ελλάδα ανακεφαλαιοποιεί τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες και εξυγιαίνει τις υπόλοιπες που θεωρούνται μη βιώσιμες, για να βελτιώσει την ικανότητα του κλάδου να χρηματοδοτήσει την οικονομία να βγει από τη βαθιά ύφεση των τελευταίων χρόνων.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Μάιου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα σχετικό κείμενο  στο οποίο αναφέρεται πως οι μη συστημικές τράπεζες που ελέγχονται πλήρως από το ΤΧΣ θα πρέπει να έχουν πωληθεί μέχρι τις 15 Ιουλίου 2013. Όλα τα υπόλοιπα εγχώρια μη συστημικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες τους μέχρι την παραπάνω ημερομηνία, θα πρέπει με τη συνεργασία ΤΧΣ και Τράπεζας της Ελλάδος να οδηγηθούν σε εκκαθάριση ή να απορροφηθούν από τις υπόλοιπες τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank).
Παράλληλα, μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, το ΤΧΣ σε συνεργασία με την ΤτΕ και το υπουργείο Οικονομικών -υπό την «εποπτεία» της Τρόικα-, θα εκπονήσουν ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για τον τραπεζικό τομέα, προκειμένου να μπορέσει να ανοίξει και πάλι ο διάλογος για συγχωνεύσεις μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα