Μήνυση στην Ελλάδα από σλοβακική τράπεζα

Στο Διεθνές Κέντρο Διακανονισμού Διαφορών επί Επενδύσεων (International Centre for Settlement of Investment Disputes) (ICSID) μηνύει την Ελλάδα η σλοβακική τράπεζα Postova Banka από κοινού με την μέτοχό της Istrokapital SE, σχετικά με την αναγκαστική ανταλλαγή ομολόγων που πραγματοποιήθηκε το 2012.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της τράπεζας Μάρεκ Τάρντα, με γραπτή ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η Ελλάδα υιοθέτησε μέτρα τα οποία παραβίασαν διεθνείς συμφωνίες. Με τον τρόπο αυτόν ζημίωσε την αξία της επένδυσής μας. Αποτελεί καθήκον μας να προστατεύσουμε την επένδυσή μας και να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας».

Η τράπεζα δήλωσε πως πιστεύει ότι οι ενέργειες της Ελλάδας παραβίασαν διμερείς επενδυτικές συμφωνίες μεταξύ της Σλοβακίας και της Ελλάδας, καθώς και μεταξύ της Ελλάδα και της Κύπρου.

Βάσει των όρων ανταλλαγής των ομολόγων, οι επενδυτές υπέστησαν ζημία 53,5% επί των επενδύσεών τους, ως μέρος της συμμετοχής τους στη μείωση του χρέους της Ελλάδας.

Τμήμα της Παγκοσμίου Τραπέζης, το ICSID αποτελεί κορυφαίο ανεξάρτητο θεσμό για την επίλυση διαφορών επί διεθνών επενδύσεων.

Α.Ι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα