Μη επιτρεπτέες κακοφωνίες…

Όταν έρθει η άμπωτη της πανδημίας, θα αποκαλυφθούν δύσκολα οικονομικο-κοινωνικά αλλά και εθνικά διλήμματα

Το παραπολιτικό ρεπορτάζ λέει ότι το κινητό τηλέφωνο του Κυριάκου Μητσοτάκη δονείται στους ήχους του «Paradise City» της μεγάλης ροκ επιτυχίας των Guns N’ Roses.

Δυστυχώς, η Αθήνα του 2021 μόνο παραδεισένια πόλη δεν είναι λόγω του κοχλασμού της πανδημίας και δεν αποκλείεται στο πρωθυπουργικό κινητό να μπει ήδη ως ήχος κλήσης το «Ανόητες αγάπες» των ΠΥΞ-ΛΑΞ.

Είναι εκείνο  το τραγουδάκι που ξεκινάει με τους στίχους «τα φέραμε από ’δώ / τα φέραμε από ’κεί / άντε ξανά τα ίδια / τα ίδια απ’ την αρχή…», οι οποίοι ταιριάζουν γάντι στο πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα με τη διασπορά του κορωνοϊού και το υγειονομικό «σφράγισμα» της Αττικής για τρίτη φορά.

Σε ένα τόσο δυναμικό φαινόμενο όπως είναι η κλιμάκωση και η αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεικτών –κρουσμάτων, μεταλλάξεων, θανάτων, διασωληνομένων– δεν μπορεί να σταθεί σοβαρή κριτική για κυβερνητική ανεπάρκεια, ειδικά όταν οι συνήθεις κινδυνολογούντες και τυμβωρύχοι διαψεύδονται παταγωδώς από τις επίσημες διεθνείς στατιστικές.

Δεν γίνεται, όμως, να είναι και όλα καλώς καμωμένα, ειδικά όταν τη μία εβδομάδα η κυβέρνηση αποφασίζει χαλάρωση των μέτρων με άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου, και μία εβδομάδα μετά ανακοινώνεται η εφαρμογή νέας σκληρής καραντίνας.

Τα λάθη και τις αβλεψίες τις παραδέχτηκε (προς τιμήν του…) και ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στα μέσα της εβδομάδας στον ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά. Είπε, για παράδειγμα, ότι η αστυνόμευση ως προς την τήρηση των μέτρων κατ του κορωνοϊού δεν ήταν στοχευμένη ή ότι υπάρχει ζήτημα επαρκούς διαθεσιμότητας κλινών και εξειδίκευσης στα περιφερειακά νοσοκομεία.

Παραδέχτηκε δε το σπουδαιότερο: ότι υπάρχουν φαινόμενα κακοφωνίας στην κυβέρνησή του που αλλοιώνουν την ουσία των μηνυμάτων που κάθε φορά θέλει να εκπέμψει η κυβέρνηση.

Σίγουρα είναι αρκετοί οι υπουργοί που αναγνώρισαν τον εαυτό τους –ονόματα να μη λέμε, υπολήψεις να μη θίγουμε– πίσω από τις αποστροφές του πρωθυπουργού ότι «έχουν υποχρέωση να υπηρετούν την κεντρική γραμμή, να μην προκαταλαμβάνουν αποφάσεις» ή ότι «καλό είναι να βγαίνουμε στις τηλεοράσεις όταν έχουμε κάτι συγκεκριμένο να πούμε».

Προφανώς δεν περιμένει κανείς από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δέσει φιμωμένους τους… Κακοφωνίξ υπουργούς του στον κορμό του δέντρου, όπως γίνεται στο τέλος των κόμικ με τον Αστερίξ. Αλλά το τράβηγμα των αυτιών που κατά δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού ήδη έχει γίνει, ίσως θα πρέπει να είναι πιο έντονο, καθώς όταν με το καλό έρθει η άμπωτη της πανδημίας, θα αποκαλυφθούν δύσκολα οικονομικο-κοινωνικά αλλά και εθνικά διλήμματα.

Πώς, ας πούμε, θα προστατευτεί το post-covid αναπτυξιακό ριμπάουντ της χώρας από το ύψους 20 δισ. ευρώ ιδιωτικό χρέος προς τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ που «γέννησε» σε σημαντικό ποσοστό η υγειονομική κρίση.

Ή πώς θα απαντηθεί η τουρκική αδιαλλαξία και επιθετικότητα, χωρίς η Αθήνα να παρεκκλίνει από το δόγμα «μηδενικής αφέλειας» που λάνσαρε προ ημερών ο πρωθυπουργός; Αυτά είναι «κόλπα ζόρικα», που λέει ένα άλλο τραγουδάκι. Και δυστυχώς για τον Κυριάκο δεν σηκώνουν ούτε κακοφωνίες. Πολλώ δε μάλλον δεν λύνονται (όλα) με επιστρεπτέες προκαταβολές…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα