Μια… αγαπημένη οικογένεια

Σείστηκε η Κουμουνδούρου στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας από τις φωνές, τις αιχμές και το επεισόδιο Σκουρλέτη - Παππά

Κάθε άλλο παρά στρωμένος με ροδοπέταλα είναι ο δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ προς το συνέδριο ανασυγκρότησης του Μαΐου, προκειμένου να εντάξει στο σύστημα με δόξα και τιμή τη λεγόμενη Προοδευτική Συμμαχία. Ημέρα με την ημέρα, αντί να κλείνουν οι τρύπες, οι σχισμές και τα ρήγματα ολοένα και μεγεθύνονται.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Έτσι, όλα τα φιλοΣΥΡΙΖΑϊκα ΜΜΕ έλεγαν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει με αυστηρό τόνο στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την προηγούμενη Τετάρτη, προκειμένου να σταματήσει τις γκρίνιες, τις διαμαρτυρίες και τις εσωκομματικές διαμάχες. Κι όντως το έκανε αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προσήλθε αποφασισμένος να κόψει τον βήχα σε όλους τους διαφωνούντες.

Έτσι, με αυστηρό τόνο στη φωνή του, ζήτησε να σταματήσει η εσωκομματική φαγωμάρα και να κάνουν όλοι μαζί το βήμα προς τα εμπρός. Μάλιστα, υποστήριξε ότι η διαπάλη και η τυφλή σύγκρουση που παρατηρείται στην πορεία προς το Συνέδριο δημιουργεί προβλήματα. Ενώ ζήτησε οι τάσεις να σταματήσουν να μετατρέπονται αρκετές σε προσωπικούς μηχανισμούς, σε μια προσπάθεια νομής εξουσίας με μικροκομματικά και πρόσκαιρα οφέλη. Ταυτόχρονα, εξέφρασε σε όλους τους παριστάμενους την απογοήτευσή του για όλα όσα συμβαίνουν.

Ακόμη και τον αυστηρό τόνο που χρησιμοποίησε ο Τσίπρας δεν έπιασε τόπο στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Επεισόδια…

Πάντως, τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Τετάρτη ως ήσυχη δεν μπορείς να την περιγράψεις. Τουναντίον, υπήρξαν καρφιά, έντονες αντιπαραθέσεις, μέχρι κι επεισόδιο μεταξύ Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Παππά.

Τόσο ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο εκ των στενών συνεργατών του κ. Τσίπρα εκφράζουν μια διαφορετική αντίληψη για το ποιος πρέπει να είναι ο χαρακτήρας και η φυσιογνωμία του κόμματος, αλλά και προς τα πού πρέπει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να αναζητήσει συμμάχους. Παραλίγο το επεισόδιο να φτάσει στα άκρα, καθώς ο Παππάς επιθυμεί την περαιτέρω ΠΑΣΟΚοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και τη στροφή προς τη Σοσιαλδημοκρατία, η οποία προσφέρει κυβερνησιμότητα, ενώ ο κ. Σκουρλέτης επιμένει σε καθαρές ιδεολογικές λύσεις.

Ένα κρίσιμο σημείο της διαφωνίας είναι αν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης θα είναι αριστίδην, ή όχι αντιπρόσωποι στο Συνέδριο. Οι αποφάσεις θα ληφθούν προσεχώς, αλλά ήδη συζητείται η πρόταση στελεχών (μεταξύ των οποίων και του γραμματέα του κόμματος) να οριστεί ένα πλαφόν περίπου 100-150 αριστίδην, οι οποίοι θα εκλεγούν ή θα οριστούν από τις κινήσεις που εντάχθηκαν στο εγχείρημα.

 Τα καρφιά του Φίλη

Πέραν του επεισοδίου του Πάνου Σκουρλέτη και του Νίκου Παππά, την πιο σημαντική παρέμβαση έκανε ο Νίκος Φίλης. Ο πρώην υπουργός έθεσε ζήτημα συλλογικής λειτουργίας στη λήψη των αποφάσεων, ενώ άφησε αιχμές προς τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντάς του: «Έχεις φτιάξει ανακτοβούλια». Μάλιστα, στο ζήτημα παρενέβη ο πάντα δραστήριος Σκουρλέτης, αφήνοντας κι αυτός αιχμές για «κατασκευασμένα δημοσιεύματα» κατά της εσωκομματικής μειοψηφία από φιλικές προς την Κουμουνδούρου ιστοσελίδες. Χαρακτήρισε δε ως αστειότητα όλα τα δημοσιεύματα που καλούν τον κ. Τσίπρα να λάβει πειθαρχικά μέτρα εναντίον της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Κάθε όροφος της Κουμουνδούρου έχει και διαφορετική άποψη για το συνέδριο ανασυγκρότησης

Ο οδικός χάρτης

Ως γνωστόν, ο οδικός χάρτης προς το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον προτείνει η Πολιτική Γραμματεία, προβλέπει τα εξής:

* Τη διεξαγωγή μεγάλης κεντρικής πολιτικής εκδήλωσης στην Αθήνα στις 14 Φεβρουαρίου.

* Τη διεξαγωγή του συνεδρίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στις 6-8 Μαρτίου.

* Τη διεξαγωγή τεσσάρων θεματικών προσυνεδριακών ημερίδων μέχρι το Πάσχα σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, με αντικείμενο την αγροτική πολιτική, την αυτοδιοίκηση, το συνδικαλιστικό κίνημα και τον πολιτισμό.

* Τη διεξαγωγή διεθνούς συνεδρίου αποτίμησης της κυβερνητικής θητείας στις 3-4 Απριλίου.

* Τη διεξαγωγή συμβουλευτικού δημοψηφίσματος στις 5-6 Απριλίου. Το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος θα αποφασιστεί στην επόμενη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

* Οι λίστες μελών του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του συνεδρίου θα οριστικοποιηθούν έναν μήνα πριν από τη διεξαγωγή του. Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει ήδη αποφασιστεί, το συνέδριο θα διεξαχθεί 14-17 Μαΐου. Η εκλογή των συνέδρων θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 2-4 Μαΐου.

Την επόμενη βδομάδα θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για να επικυρώσει τον οδικό χάρτη προς το συνέδριο.

 Το δημοψήφισμα

Το διήμερο 5-6 Απριλίου θα διεξαχθεί συμβουλευτικό δημοψήφισμα. Όμως, προκύπτουν απορίες για το τι πραγματικά θέλουν να κάνουν στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη τι θα ζητήσουν από τη βάση του κόμματος. Κι εάν θέλει άλλο η βάση πώς στη συνέχεια οι αντιπρόσωποί της θα αλλάξουν τη συγκεκριμένη απόφαση;

Επίσης, δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα τεθεί στο δημοψήφισμα το όνομα του κόμματος. Εάν επιθυμούν να παραμείνει ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ή να μετονομαστεί σε ΣΥΡΙΖΑ-Πράσινη Συμμαχία. Διότι μπορεί η διαφορά να είναι μία λέξη, αλλά στο δεύτερο όνομα δείχνει μία τάση προς την ΠΑΣΟΚοποίηση.

Κορυφαία στελέχη έχουν ταχθεί κατά του δημοψηφίσματος, εκτιμώντας μεταξύ άλλων πως αν η βάση λάβει αποφάσεις θα υποβαθμιστεί το Συνέδριο. Κάποιοι από τους διαφωνούντες, μάλιστα, υποψιάζονται ότι το επικείμενο δημοψήφισμα είναι προπομπός και άλλων δημοψηφισμάτων και κυρίως ενός δημοψηφίσματος για την εκλογή του προέδρου από τη βάση, κάτι που αποτελεί αιτία πολέμου με την ηγετική ομάδα. Ιδίως εάν το δημοψήφισμα του Απριλίου έχει μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία, θεωρείται ότι –έστω και μετά το Συνέδριο– θα αναληφθεί τέτοια πρωτοβουλία.

Πάντως, η επόμενη εσωκομματική μάχη προσδιορίστηκε το διήμερο 8-9 Φεβρουαρίου, όπου θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείται σίγουρο ότι θα περάσει κι εκεί η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι διαφωνούντες θα έχουν το βήμα για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα