Μια (παιδική) χαρά και δυο… τρομάρες!

Σε παιδικές παγίδες που κρύβουν κινδύνους σοβαρού τραυματισμού έχουν μετατραπεί οι παιδικές χαρές σε ολόκληρη την χώρα. Στα κατασκευαστικά λάθη ήρθαν να προστεθούν η κακή χρήση αλλά και η εγκατάλειψη, με αποτέλεσμα να είναι πια άκρως ακατάλληλες για τα μικρά παιδιά.

Σπασμένα παιχνίδια, σκουριασμένα μηχανικά μέρη, φθαρμένο δάπεδο, ανύπαρκτος φωτισμός και καμία φύλαξη είναι τα στοιχεία εκείνα που κάνουν τις παιδικές χαρές της χώρας άκρως ακατάλληλες! Όσον αφορά την πιστοποίηση που οφείλουν να έχουν, είναι μια πολύ πονεμένη ιστορία που κουβέντα ας μη γίνει καλύτερα.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, η επίσημη πολιτεία, για να κόψει επιπλέον έξοδα, έδωσε διετή παράταση στους δήμους προκειμένου να αναμορφωθούν οι παιδικές χαρές σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, παρατείνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο να συμβεί κάποιο τραγικό δυστύχημα. Η αρχική προθεσμία για την αναμόρφωση των παιδικών χαρών έληξε στο τέλος του 2012.

777 τραυματισμοί σε ένα χρόνο
Χαρακτηριστικό είναι ότι το Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Παιδικού Ατυχήματος κατέγραψε μέσα σε ένα χρόνο 777 περιστατικά τραυματισμών παιδιών, σε παιδικές χαρές της Αττικής. Οι περισσότερες ελλείψεις παρατηρούνται σε παιδικές χαρές της περιφέρειας, ωστόσο και στην Αττική το ποσοστό των κακοτεχνιών είναι μεγάλο.
Εκτός από την έλλειψη ασφάλειας, τα όργανα που διαθέτουν είναι χωρίς τις εγκεκριμένες κρατικές προδιαγραφές που ορίζει η Διεύθυνση του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ). Έτσι και στις περιπτώσεις που οι κούνιες, οι τραμπάλες ή οι τσουλήθρες φαίνονται καινούργιες, ενδέχεται να είναι κατασκευασμένες από επικίνδυνα υλικά.
Σπασμένα ξύλα, σωλήνες που εξέχουν, κολόνες φωτισμού που είναι προσβάσιμες στα παιδιά και επιπροσθέτως έδαφος ακατάλληλο, που αυξάνει τις πιθανότητες ατυχήματος.

Οι ελάχιστες απαιτήσεις
Ο χώρος στον οποίο λειτουργεί παιδική χαρά πρέπει να συγκεντρώνει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών:
# Να μη γειτνιάζει με χρήσεις που προκαλούν ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση και με δραστηριότητες που χρησιμοποιούν επικίνδυνα για την υγεία υλικά.
# Να μη γειτνιάζει με δρόμο ταχείας κυκλοφορίας ή κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων.
# Όταν γειτνιάζει με οδικό ή σιδηροδρομικό δίκτυο που προκαλεί υψηλό θόρυβο, να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα ηχοπροστασίας.
# Να μη βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από εγκαταστάσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (κεραίες εκπομπής τηλεφωνίας, τηλεόρασης, ραδιοφωνίας) ή πυλώνες υψηλής τάσης κ.λπ. να μη βρίσκεται δίπλα σε περιοχές που εγκυμονούν κινδύνους (όπως κατολισθήσεις, κατακριμνήσεις, καταρρεύσεις, εστίες μολύνσεων (κ.λπ.).
# Να μην είναι οπτικά απομονωμένος.
# Να μην έχει οπτική επαφή με εγκαταστάσεις που μπορούν να βλάψουν την ψυχική υγεία των παιδιών (όπως νεκροταφεία, φυλακές κ.λπ.).
# Να υπάρχει άνετη και ασφαλής πρόσβαση (πεζόδρομος, δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, πεζοδρόμιο (κ.λπ.).
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 28492/2009 ορίζεται επιπλέον:
# Η παιδική χαρά πρέπει να διαθέτει καθίσματα για τους συνοδούς, βρύση με πόσιμο νερό, σημεία σκίασης προστατευμένα από τον ήλιο και τη βροχή, εξωτερικές και εσωτερικές προσβάσεις για ΑμΕΑ, καλάθια απορριμμάτων, σήμανση κ.ά.
# Ο εξοπλισμός της παιδικής χαράς πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένος για ατομικό ή ομαδικό παιχνίδι. Τα υλικά του εξοπλισμού πρέπει να έχουν ελεγχθεί, ώστε να ικανοποιούν τις απαιτήσεις προτύπων του ΕΛΟΤ (π.χ. οι γωνίες να είναι στρογγυλεμένες, να μη γίνεται χρήση αμιάντου, τοξικών χρωμάτων, εύφλεκτων υλικών κ.λπ.), όπως επίσης και τα όργανα και οι κατασκευές, καθώς και οι επιφάνειες πτώσης (ειδικό μαλακό δάπεδο) πρέπει να πληρούν προδιαγραφές συγκεκριμένων προτύπων του ΕΛΟΤ.
Πρέπει ακόμα οι χώροι να διαχωρίζονται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και να έχουν τα αντίστοιχα όργανα κ.ο.κ.
# Η παιδική χαρά λειτουργεί με ευθύνη του οικείου Δήμου ή Κοινότητας. Η δημοτική ή η κοινοτική αρχή λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία της παιδικής χαράς. Ιδίως: (α) Ορίζει τον υπεύθυνο λειτουργίας της παιδικής χαράς, (β) Ελέγχει την τήρηση του προγράμματος συντήρησης και γενικά τη σωστή λειτουργία της παιδικής χαράς, (γ) Λαμβάνει μέτρα για τη φύλαξη της παιδικής χαράς, και (δ) Καθορίζει το ωράριο λειτουργίας της παιδικής χαράς.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαϊωάννου

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα