Μια στο καρφί και μια στο πέταλο (από Τσίπρα και Πούτιν)

Μεμονωμένο περιστατικό που πλέον θεωρείται λήξαν χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις, με αφορμή την απέλαση των διπλωματών το καλοκαίρι. Ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ξεκαθάρισε ότι «αυτή η σελίδα έχει κλείσει», συμπληρώνοντας πως «δύσκολα θα φανταζόμουν ότι η Ρωσία κάνει “μαύρα παιχνίδια” εις βάρος της Ελλάδας, όλα αυτά είναι σαχλαμάρες. Διευθέτηση αυτών των καταστάσεων χωρίς θεατρινισμούς», ο Αλέξης Τσίπρας συγκαταβατικός μεν αλλά διαψεύδοντας τον συνομιλητή του σχολίασε πως «όταν βλέπουμε, όμως, κάποια μεμονωμένα περιστατικά που μας αφορούν, είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε μηνύματα, αλλά να κοιτάζουμε και μπροστά».

Άλλωστε το ζήτημα αυτό είχε διευθετηθεί μεταξύ των δύο χωρών πολύ πριν ο Έλληνας πρωθυπουργός επιβιβαστεί στην πτήση για τη Μόσχα. Άλλα ήταν τα σημαίνοντα εκεί με κύριο, λόγω των ημερών, να τερματίσει την ένταση στις σχέσεις Ρωσίας – Κύπρου.

Το θέμα ανακίνησε ο απεσταλμένος του ΑΜΠΕ Νίκος Λιονάκης, ρωτώντας σχετικά τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απάντησε πως δεν υπάρχει καμιά σκέψη για προοπτική στρατικοποίησης της Κύπρου.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι μίλησε και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και παρατήρησε πως δεν είχε λογική μια τέτοια σκέψη, την ώρα που Κύπρος και Ελλάδα αγωνίζονται για την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο μήνυμα τόσο στον Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και στον σύμμαχό του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε τακτική «μια στο καρφί και μια στο πέταλο». Από τη μία ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, αλλά από την άλλη αναφέρθηκε στις σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία, αρνούμενος πως η βελτίωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων έχει αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Η Ελλάδα μπορεί να παίξει τον ρόλο «γέφυρας» ανάμεσα σε ΝΑΤΟ, Ε.Ε. και Ρωσία, αυτή είναι η σημασία και αξία της χώρας μας που τη διαφοροποιεί από άλλες χώρες, προσέθεσε.

«Οποιαδήποτε ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας ή πρωτοβουλία για λύση σημαντικών παγκόσμιων προκλήσεων πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία», είχε πει λίγο νωρίτερα.

Δεν παρέλειψε όμως να εγκαλέσει τον οικοδεσπότη του για τους S400, εκφράζοντας την ανησυχία του για τη συμφωνία της Ρωσίας με την Τουρκία και ζητώντας έμμεσα να μην ολοκληρωθεί καθώς η Άγκυρα απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο.

Από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε τη γλώσσα του χρήματος και υπογράμμισε την έμφαση που δίνουν οι δύο κυβερνήσεις στον επενδυτικό και εμπορικό τομέα.

Μιλώντας με αριθμούς, ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε ότι πέρσι το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 27%, φθάνοντας στα 3,7 δισ. δολάρια.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε σε άλλους τομείς, στους οποίους καταγράφεται το ρωσικό ενδιαφέρον: ενέργεια, πολιτισμός, τουρισμός.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της επέκτασης του TurkStream μέσω της Ελλάδας, ο κ. Πούτιν υπογράμμισε ότι «είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε από κοινού με την Ελλάδα μεγάλα έργα υποδομών. Αυτό σημαίνει και το πέρασμα της νότιας διαδρομής. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα. Υπάρχει αγωγός που σχεδόν ολοκληρώθηκε και θα συνδέσει Ελλάδα με Ιταλία, θα πρέπει να εξετάσουμε πώς θα το συνδέσουμε με το πραγματικό προϊόν, πρέπει να το εξετάσουμε από την οπτική της οικονομικής σκοπιμότητας. Θεωρώ ότι είναι αρκετά εφικτό».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «δύο μέτρα και δύο σταθμά εντός της Ε.Ε.», αναφορικά με τη στάση που κρατά για τον North Stream και την υπόθεση του TurkStream για τον οποίο, όπως είπε, υπάρχουν συνεχώς «κολλήματα».

Πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Ιταλία έχουν κοινή στάση απέναντι στο θέμα και «θεωρούμε ότι θα υπάρξει κατανόηση από την πλευρά της Ε.Ε.».

«Ήδη έχουν προχωρήσει στην κατασκευή του 80% του αγωγού TAP που φέρνει αζέρικο αέριο προς την Ευρώπη. Μια βέλτιστη τεχνικά και ποιοτικά λύση είναι αυτός ο αγωγός να συμπεριλάβει και ρωσικό φυσικό αέριο καθώς αυτό είναι προς όφελος της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και της συνεργασίας και συνανάπτυξης σε όλη την περιοχή», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών την οποία δεν στηρίζει η Μόσχα, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για μια καίρια συμφωνία με ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα