Μια τρύπα στο νερό…

Στη σκιά του ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη βρέθηκε κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχθηκε ένα μαλακό χτύπημα στην πλάτη από την Άνγκελα Μέρκελ, που του σύστησε να επιστρέψει στη σκληρή πραγματικότητα της αξιολόγησης.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Γερμανία, καθώς στη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, όπως ήταν και αναμενόμενο, περιορίστηκε σε δηλώσεις διαμαρτυρίας. «Εδώ δεν είναι ο τόπος όπου λαμβάνονται αποφάσεις, διότι οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους τρεις θεσμούς και με το Eurogroup. Εδώ θα συζητήσουμε για να δούμε πώς εκτιμά ο Έλληνας πρωθυπουργός την κατάσταση». Η φράση αυτή της Άνγκελα Μέρκελ συνοψίζει τη στάση της γερμανικής πλευράς στα ελληνικά αιτήματα.

Κατά την επίσκεψή του, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας είχε να διερευνήσει και ακόμη μία παράμετρο. Την ουσία του ραντεβού της συνομιλήτριάς του με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας στις 13 Φεβρουαρίου. Με δεδομένο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αρχηγός της αντιπολίτευσης και ότι η χώρα δεν διανύει προεκλογική περίοδο (τυπικά τουλάχιστον), το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι πώς θα γίνει αποδεκτός σε επίσημη επίσκεψη από αρχηγό κράτους.

Αν και στο Μαξίμου προσπαθούν να μειώσουν τη σημασία της σχολιάζοντας πως η συνάντηση είναι στα πλαίσια της συνύπαρξής τους στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, κάποιοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους πως στο Βερολίνο θεωρούν βέβαιο πως οι κάλπες στην Ελλάδα είναι πιο κοντά από ό,τι ο πρωθυπουργός αφήνει να εννοηθεί και ήδη διαπραγματεύονται με τον διάδοχό του.

Η απειλή των καθυστερήσεων
Το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» πάντως υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό με ένα δημοσίευμα που δείχνει ότι το μέλλον του Αλ. Τσίπρα αναμένεται… μαύρο, σημειώνοντας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα καθυστερήσει έως την άνοιξη τη λήψη της απόφασης συμμετοχής ή όχι, τελικά, στο ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ταμείο επιλέγει την καθυστέρηση αυτή προκειμένου να δοθεί αναγκαίος χρόνος στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να ενημερωθεί για τις θέσεις του ΔΝΤ.

Ευρωπαίοι αναλυτές επισημαίνουν ότι εάν όντως επαληθευθούν αυτές οι πληροφορίες θα πρόκειται για άσχημη εξέλιξη. Τη δική της σημασία έχει και η χρονική σύμπτωση, καθώς το μήνυμα από το ΔΝΤ ήρθε λίγη ώρα αφ’ ότου εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η έκθεση των θεσμών για τις κοινωνικές παροχές της ελληνικής κυβέρνησης είναι «επικριτική», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι είναι και «προκαταρκτική».

Η επισήμανση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου για τον «προκαταρκτικό» χαρακτήρα της έκθεσης, καθώς και το μήνυμά του ότι το Βερολίνο θα την εξετάσει εις βάθος την επόμενη εβδομάδα, δείχνει έτερη απειλή καθυστερήσεων. Και εγείρει αμφιβολίες για το εάν θα καταστεί δυνατό να υπάρξει τελική απόφαση του EuroWorking Group για την αναστολή του «παγώματος» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος πριν από τα Χριστούγεννα, όπως προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση. Άλλωστε, ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε στη Γερμανίδα καγκελάριο τον προβληματισμό του για τη στάση που κρατά το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση. Καθώς και για την πιθανή επιθυμία τού Ταμείου να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε στη συζήτηση ότι η καθυστέρηση της απόφασης του ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα –δεδομένης της πολιτικής αλλαγής στις ΗΠΑ που μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες– δημιουργεί ανησυχίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό πλέον, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν το τέλος Ιανουαρίου στην καλύτερη περίπτωση, κάτι που εξηγεί και την επιμονή κυβερνητικών στελεχών να εξαιρεθεί άμεσα το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα ώστε να αποφευχθεί και κάθε περαιτέρω καθυστέρηση.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως η πορεία του ελληνικού προγράμματος ήταν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, μετά την αξιολόγηση των θεσμών (Επιτροπή, ΕΚΤ ESM) για τα μέτρα που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε ο Μ. Σχοινάς. Ο ίδιος προσέθεσε ότι η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα ολοκληρώθηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα και τώρα οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από τις έδρες των θεσμών.

Κέρδος από τη στάση των Γερμανών βιομηχάνων διαβλέπει η κυβέρνηση
Πίσω στη Γερμανία, στη συνάντησή του με Γερμανούς βουλευτές ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφέρθηκε στη βεβιασμένη (όπως την αποκάλεσε) απόφαση της Αθήνας για τον μποναμά, εξηγώντας πως δεν υπήρχε ο χρόνος να ενημερωθούν οι θεσμοί γιατί έπρεπε το ποσό να υπολογιστεί στο 2016 για λογιστικούς λόγους. Έμμεσα παραδέχθηκε το λάθος, συμπληρώνοντας πως το πρόβλημα εστιάζεται αποκλειστικά και μόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Στα κέρδη της πάντως η κυβέρνηση μπορεί να υπολογίζει τη στάση των Γερμανών Βιομηχάνων. «Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να βοηθήσουμε τους Έλληνες. Πρέπει να κρατήσουμε την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ και στην Ευρώπη», τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων (BDI), Ούλριχ Γκρίλο, σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Η Ευρώπη μπορεί να αποδείξει με το παράδειγμα της Ελλάδας ότι είναι ικανή να βρίσκει κοινές λύσεις στα προβλήματα. Έτσι μπορεί να αποδείξει πως διαθέτει ισχύ», σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων. Τo κυρίαρχο ζήτημα είναι ότι «η ανταγωνιστικότητα, η ανάπτυξη και η απασχόληση θα πρέπει να βελτιωθεί σε όλη την Ευρώπη», τονίζει ο Ούλριχ Γκρίλο.

Στα θετικά και η αντίδραση βουλευτών του SPD και του Die Linke για τις ελληνικές θέσεις στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά με τους θεσμούς.

Η κα Αχτσιόγλου, υπουργός Εργασίας, στην παρουσίασή της έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η χώρα μας δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Αναφέρθηκε, επίσης, στις συνέπειες της εργασιακής απορρύθμισης σε βάρος των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση παλεύει, ώστε οι αρχές του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου να επιστρέψουν στην Ελλάδα, συνοδεύοντας μία ανάπτυξη προς όφελος του κόσμου της εργασίας. Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης έτυχαν της θερμής υποστήριξης των βουλευτών των τριών γερμανικών κομμάτων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα