Μία βάρκα μόνη πάει…

Του Μιχάλη Κωτσάκου

«Είναι χρέος μας στην πατρίδα, στα μέλη μας και σε όσους μας τίμησαν με την ψήφο τους και γι’ αυτό θα κατέλθουμε αυτόνομα στις επόμενες εκλογές. Εάν κάποιο στέλεχος έχει διαφορετική άποψη, τότε στο συνέδριο θα πρέπει να θέσει θέμα». Αυτή η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη την Πέμπτη στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ μάλλον ξεκαθαρίζει τα πράγματα. Και λέμε μάλλον, διότι ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί στο συνέδριο του Νοεμβρίου.

Εξάλλου τις τελευταίες ημέρες έχουν συμβεί πολλά στον μικρόκοσμο του Ποταμιού. Κατ’ αρχάς, το κόμμα μοιάζει και πάλι διχασμένο. Διάφορα δημοσιεύματα από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο ανέφεραν πως υπάρχει συμφωνία Μητσοτάκη-Θεοδωράκη μετά από συναντήσεις που είχαν στα Χανιά κατά τη διάρκεια των διακοπών τους για… ενσωμάτωση του Ποταμιού στη Ν.Δ. Ο Θεοδωράκης για μία ακόμη φορά υπέπεσε στο σφάλμα να μη διαψεύσει, με συνέπεια ο Μίλτος Κύρκος και ο Σπύρος Δανέλλης να αντιδράσουν.

Μάλιστα, ο ευρωβουλευτής μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό είπε ότι δεν τον αφορά η σύμπραξη του Ποταμιού με τη Νέα Δημοκρατία. Και συμπλήρωσε: «Το Ποτάμι όλα αυτά τα χρόνια έχει συμβάλει στο Κοινοβούλιο με την ψήφιση προοδευτικών νόμων. Μέσα από πολύ αγώνα έχει σταθεί αξιοπρεπώς και αυτόνομα στην πολιτική σκηνή και δεν υπάρχει λόγος σύμπραξης με τη Ν.Δ.. Αν παρ’ όλα αυτά υπάρξει αντίθετη άποψη περί προεκλογικής σύμπραξης, εμένα δεν με βρίσκει σύμφωνο. Έχουμε κάνει λάθη που τα πληρώνουμε, αλλά η πορεία μας, ή θα είναι αυτόνομη, ή δεν θα υπάρχει». Πάντως. ο κ. Κύρκος έσπευσε να αποκαλύψει ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης τους ενημέρωσε πως στο συνέδριο θα προτείνει την αυτόνομη κάθοδο του Ποταμιού, κάτι που έκανε και στη συνέντευξή του στο περιθώριο της ΔΕΘ.

Ο κ. Θεοδωράκης όταν ρωτήθηκε στη Θεσσαλονίκη για το πώς αντιμετωπίζει το γεγονός πως κάποιοι από τους βουλευτές του Ποταμιού προτείνουν είτε συνεργασία με τη Ν.Δ., είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Αυτά είναι τα προβλήματα του κέντρου. Όταν είσαι στο κέντρο, κάποιοι κοιτάνε πιο εύκολα δεξιά, κάποιοι κοιτάνε πιο εύκολα αριστερά». Και πρόσθεσε πως «η κοινή μας απόφαση, την οποία ανανεώνουμε συνεχώς με τις αποφάσεις μας, είναι ότι το Ποτάμι θα είναι δυνατό και αυτόνομο στην επόμενη εκλογική μάχη. Και τελικά αν κάποιος διαφωνεί με αυτό δεν έχει παρά να το θέσει στο Συνέδριό μας που θα γίνει τον Νοέμβριο και να πάρει την απάντησή του. Ελπίζω ότι προφανώς οι αποφάσεις του Συνεδρίου θα είναι σεβαστές απ’ όλους».

Σε ανάλογο κλίμα ήταν και η ραδιοφωνική παρέμβαση του Γιώργου Μαυρωτά στο κρατικό ραδιόφωνο, όπου μεταξύ άλλων τόνισε: «Το Ποτάμι θα κατέβει στις επόμενες ευρωεκλογές και αν θέλετε να δούμε συγγένειες με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι είμαστε κοντά στην ατζέντα Μακρόν», ενώ για τη φημολογία που θέλουν τους βουλευτές του Ποταμιού να στρέφουν το βλέμμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. εκτίμησε ότι «αυτή η φημολογία καλλιεργείται σκόπιμα σε ένα πλαίσιο διπολισμού, το οποίο θα στηθεί ενόψει εκλογών, ώστε να λεηλατήσει οτιδήποτε υπάρχει στο κέντρο και οι έξι βουλευτές του Ποταμιού συμφωνήσαμε για την αυτόνομη πορεία».

 

Τι έγινε με Θεοχάρη

Πάντως, την παραμονή της παρουσίας του Σταύρου Θεοδωράκη στη ΔΕΘ, μάλλον έληξε άδοξα το φλερτ με τον Χάρη Θεοχάρη. Μάλιστα, και ο Θεοχάρης άφησε αιχμές για την τακτική Θεοδωράκη, ενώ από τη Σεβαστουπόλεως χαρακτηρίστηκε με ανακοίνωση ως γυρολόγος.

Τι συνέβη, όμως, και δεν προχώρησε η επιστροφή του Χάρη Θεοχάρη στο Ποτάμι; Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ζητήθηκε από τον Χάρη Θεοχάρη «για να μπορεί να επιστρέψει, οφείλει μία συγγνώμη από τα μέλη του Ποταμιού για τον τρόπο που έφυγε από το κόμμα». Επί της ουσίας μία δήλωση μετάνοιας.

Από την πλευρά του ο κ. Θεοχάρης δεν ζήτησε μόνο αυτόνομη πορεία του Ποταμιού και ανοιχτό συνέδριο, όπως δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό μετά το ναυάγιο. Ζήτησε όπως επαναρχίσουν εγγραφές μελών, προκειμένου να επιστρέψουν μαζί του και πολλοί φίλοι του, οι οποίοι τον είχαν ακολουθήσει και είχαν αποχωρήσει από το Ποτάμι, αλλά εξακολουθούν να διατηρούν σχέσεις με τη βάση.

Ο κ. Θεοχάρης υποστήριξε πως «δεν έλαβα καμία δέσμευση για αυτόνομη πορεία του κόμματος έως τις επόμενες εκλογές. Αν δεν μιλάμε για μια αυτόνομη πορεία, τότε προφανώς θα είναι προδοσία. Δηλαδή να μιλάμε όλοι μας για την αναγκαιότητα του μεσαίου χώρου και να πάμε να στοιχηθούμε μόνοι μας στον δικομματισμό; Αυτό το θεωρώ εγκληματικό και αυτοκτονικό. Εμένα δεν με αφορά η μη συνέχιση της αυτόνομης πορείας του Ποταμιού. Για αυτά πρέπει να απαντήσει ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης». Ο κ. Θεοχάρης ήθελε να διεκδικήσει την ηγεσία του Ποταμιού, αλλά δίχως την επιστροφή των φίλων του αυτό θεωρείται μάλλον ανέφικτο.

Μετά τα όσα είπε ο κ. Θεοδωράκης στη ΔΕΘ, μάλλον φαίνεται εκτεθειμένος ο ανεξάρτητος βουλευτής, ο οποίος στη δήλωσή του έκανε λόγο για απλό στρατιώτη του κόμματος. «Το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπήρξε μια ειλικρινής συζήτηση από την πλευρά μου τουλάχιστον για πιθανή επιστροφή μου και βοήθεια στην προσπάθεια που κάνει το Ποτάμι αυτή την περίοδο. Προσωπικά δεν ζήτησα κανένα αξίωμα, έθεσα τον εαυτό μου ως στρατιώτη στην προσπάθεια του κόμματος. Αυτό ήταν όλο το νόημα της προσφοράς μου για να βοηθήσω». Οι πιο ψύχραιμοι εκτιμούν πως τελικά οι δύο πλευρές θα ρίξουν νερό στο κρασί τους, προκειμένου το συνέδριο να είναι πραγματικά ενωτικό και να στείλει το μήνυμα της επανεκκίνησης.

Σε ό,τι αφορά το τι θα κάνει το Ποτάμι εάν οι ΑΝΕΛ ποιήσουν και πάλι την νήσσα όταν έλθει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Θεοδωράκης ήταν κατηγορηματικός: «Αν οι ΑΝΕΛ δεν στηρίξουν τη συμφωνία για το Σκοπιανό, είναι σαφές ότι δεν θα υπάρχει κυβέρνηση και ότι η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές. Πρέπει να ηττηθούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που έχουν δημιουργήσει νέα προβλήματα πάνω στα παλιά. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, την ώρα που ο πρωθυπουργός, όμως, έχει γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Τοίχους, δηλαδή, υπαλλήλους και φρουρούς».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα