Μια ζωή με… παραμύθι

Βασίλης Γκαγκάτσης

Η έκφραση «μια ζωή σαν παραμύθι» είναι μια συνηθισμένη εισαγωγή όταν αναφέρεται στην πορεία διαφόρων προσωπικοτήτων της επιστήμης, της τέχνης, της καινοτομίας κ.λπ., των οποίων η διαδρομή έχει διάφορα αξιοσημείωτα περιστατικά που φέρουν στον νου μας παραμυθένιες εικόνες γνωστών και μεγάλων μυθιστοριογράφων. Το ίδιο ισχύει για τον «κυρίαρχο» –επιβήτορα, λέμε εμείς– στον χώρο του ποδοσφαίρου παράγοντα Βασίλη Γκαγκάτση, ο οποίος για μία σχεδόν 20ετία έχει δώσει το «στίγμα» του στο ποδόσφαιρό μας και βεβαίως έχει άμεση συμμετοχή και ευθύνη στα επίπεδα –καταποντισμού, λέμε εμείς– που βρίσκεται σήμερα.

Στοιχεία αλλά και φάκελοι δικαστικού περιεχομένου, που αφορούν τον κ. Γκαγκάτση, θα μπορούσαν να παραφράσουν την παραπάνω γνωστή έκφραση που προαναφέραμε «μια ζωή σαν παραμύθι» στην ομοιάζουσα με κάποιες διαφορές –σημαντικές, λέμε εμείς– έκφραση «μια ζωή με παραμύθι».

Και αυτό γιατί σε όλο το χρονικό διάστημα της 20ετίας και πλέον, προσκολλημένος στους κορυφαίους επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες και προέδρους των ποδοσφαιρικών ομάδων, κατάφερε με απίστευτη πρόβλεψη των διοικητικών εξελίξεων να μεταπηδά από τον έναν στον άλλον, υποσχόμενος –στην ουσία παραμυθιάζοντάς τον– ότι οι υπηρεσίες του θα ικανοποιούσαν τους στόχους των πιο πάνω παραγόντων για τα ποδοσφαιρικά δρώμενα.

Έτσι, από τον Σ. Κόκκαλη το 1997, μεταπήδησε στον Β. Μαρινάκη το 2010, για να αποπλεύσει από το λιμάνι του Πειραιά στο άλλο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στον Ιβάν Σαββίδη το 2012. Η εκλογική του ήττα από τον Γιώργο Σαρρή το 2012 απετέλεσε την αιτία να τον αποκηρύξει ο Ιβάν και μέχρι το 2016 να ασχοληθεί με τον Πανιώνιο του Νίκου Ζαμάνη και τον Αστέρα Αμαλιάδος του Θανάση Παπαγεωργίου. Στη συνέχεια μέσω του αποθανόντος πλέον Κυπρίου παράγοντα της FIFA Κωστάκη Κουτσοκούμνη να προσληφθεί στη Super League το 2016 ως διευθύνων σύμβουλος, παρά το γεγονός ότι η πρόσληψή του αυτή έγινε κατά παράβαση του νόμου και εξαπάτηση των μελών του Δ.Σ. της Λίγκας.

Για να αρθούν οι αντιρρήσεις των άλλων μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων, χρειάστηκαν οι συστάσεις για μεν τον Παναθηναϊκό και τον Γιάννη Αλαφούζο από τον Χρήστο Παναγόπουλο, παλαιό «συνεργάτη» του Βασίλη Γκαγκάτση στα τηλεοπτικά δικαιώματα της ΕΡΤ, όπου πρόεδρος ήταν τότε ο προαναφερόμενος παράγοντας, συνεργασία η οποία πλέον εξετάζεται από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, το εδώλιο του οποίου πρόκειται να ζεστάνει ο τέως πρόεδρος της ΕΠΟ.

Για να αρθούν οι αντιρρήσεις του Ιβάν Σαββίδη, χρειάστηκε να μεσολαβήσει ο Δημήτρης Μελισσανίδης κατόπιν προτροπής του Γιάννη Αλαφούζου, ο οποίος σε σχετική δήλωσή του είχε διατυπώσει την άποψη ότι «ο Βασίλης Γκαγκάτσης είναι έμπειρος παράγοντας και έχει διδαχθεί από τα λάθη του». Στη συνέχεια, ο Β. Γκαγκάτσης προσκολλήθηκε στον «Τίγρη», Δημ. Μελισσανίδη, και προ ημερών την… έκανε με ελαφρά πηδηματάκια προς τη γνωστή συμμαχία των Ιβάν Σαββίδη και Βαγγέλη Μαρινάκη, προβλέποντας ότι «εκεί είναι το μέλλον»…

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στα τέλη του 1995, ένας άγνωστος δικηγόρος ονόματι Βασίλης Γκαγκάτσης έρχεται στην Αθήνα και εμφανίζεται ως νομικός σύμβουλος σε ποδοσφαιρικές υποθέσεις. Τις ικανότητές του εκτιμά ο Θωμάς Μητρόπουλος, ο οποίος τον συστήνει στον Σωκράτη Κόκκαλη και έτσι στις ποδοσφαιρικές υποθέσεις του «Θρύλου» εμφανίζεται ως νομικός σύμβουλος. Μετά την εκλογή του στην Αλεξανδρούπολη το 1997 ως σύμβουλος του Δ.Σ. της ΕΠΟ, αναλαμβάνει τη θέση του γεν. γραμματέα, θέση την οποία διατηρεί μέχρι το 2001, όπου αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου μετά την παραίτηση του αποβιώσαντος Κώστα Αλεξανδρίδη. Και εδώ αρχίζει η κυριαρχία του Βασίλη Γκαγκάτση στον ποδοσφαιρικό χώρο. Βρίσκοντας στα ταμεία της ΕΠΟ ένα ποσόν περίπου 5 δισ. δραχμών, σχεδιάζει την οικοδόμηση των ενωσιακών γηπέδων, έργο το οποίο ανατίθεται στην κατασκευαστική εταιρεία J&P Άβαξ, η οποία με τη σειρά της αναθέτει το έργο με υπεργολαβία στην Intrakat του Σωκράτη Κόκκαλη.

Το 2004, η Εθνική μας ομάδα κερδίζει τον πανευρωπαϊκό τίτλο, αλλά στον εορτασμό για την κατάκτηση αυτή στο Καλλιμάρμαρο 60.000 και πλέον φίλαθλοι στο άκουσμα της προσφώνησης του ονόματος του προέδρου της ΕΠΟ Βασίλη Γκαγκάτση προβαίνουν σε γιουχαΐσματα…

Όμως, οι αποδοκιμασίες δεν φαίνεται να πτοούν τον τότε πρόεδρο της ΕΠΟ. Στις αρχές του 2005, προχωρά στην υπογραφή σύμβασης με την εταιρεία PCSystem για την υλοποίηση του προγράμματος της Κάρτας Υγείας ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών, ύψους 30 εκατ. ευρώ περίπου. Παρά το γεγονός ότι από το 2006 αποσαφηνίζεται ότι δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή του προγράμματος αυτού, ο Βασίλης Γκαγκάτσης συνεχίζει χωρίς να υπάρχουν πιστοποιητικά υγείας για τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές να πληρώνει την εταιρεία με ποσό περίπου 9 εκατ. ευρώ(!!!).

Οι παραπάνω ενέργειές του τον έχουν ήδη οδηγήσει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με τη δίκη να έχει ξεκινήσει και να βρίσκεται ήδη στο στάδιο της απολογίας των κατηγορουμένων. Τον Δεκέμβριο του 2009, παρά το γεγονός ότι έχει εκλεγεί εκ νέου πρόεδρος της ΕΠΟ τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, αναγκάζεται να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου λόγω παραπομπής του σε δίκη επίσης για αθλητικό θέμα. Τη θέση του αναλαμβάνει ο Σοφοκλής Πιλάβιος, ο οποίος όχι μόνο συνεχίζει να πληρώνει την εταιρεία, χωρίς να παρέχονται πιστοποιητικά υγείας ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών, αλλά επεκτείνει και την υπάρχουσα σύμβαση(!!!).

Ο Βασίλης Γκαγκάτσης για ένα χρονικό διάστημα δεν εμφανίζεται στα ποδοσφαιρικά δρώμενα και ασχολείται με τα οικονομικά του, τα οποία αν και δικηγόρος που δεν πολυεμφανίζεται στα δικαστήρια παρουσιάζουν απίστευτη άνθιση. Έτσι, κυκλοφορούν στον έντυπο Τύπο φωτογραφίες μιας βίλας στην Εύβοια, οι εκτιμήσεις για το κόστος της οποίας υπερβαίνουν τα 2 εκατ. ευρώ. Το «πόθεν έσχες» του Βασίλη Γκαγκάτση δεν συμφωνεί με τα εισοδήματά του, γεγονός το οποίο τον οδηγεί πάλι στις αίθουσες των  δικαστηρίων.

Το 2012, εμφανίζεται στηριζόμενος από τον Ιβάν Σαββίδη ως αντίπαλος του Γιώργου Σαρρή στις εκλογές για την προεδρία της ΕΠΟ, τις οποίες χάνει. Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια την αποκήρυξή του από τον Ιβ. Σαββίδη, του οποίου τα «δώρα» προς τις ποδοσφαιρικές ενώσεις (αθλητικό υλικό, χορηγίες, κ.λπ.) δεν φαίνεται να αξιοποιήθηκαν ανάλογα από τον Β. Γκαγκάτση, και το κυριότερο δεν υπήρχε δυνατότητα να επιστραφούν…

Έτσι, από το 2012 μέχρι το 2016 ο Β. Γκαγκάτσης εμφανίζεται ως συνεργάτης των ομάδων Πανιώνιος μέσω του παράγοντα Νίκου Ζαμάνη, και του Αστέρα Αμαλιάδος μέσω του ιδιοκτήτη του Θανάση Παπαγεωργίου.

Τα ποδοσφαιρικά γεγονότα στη χώρα μας, με τη FIFA να παρεμβαίνει διορίζοντας τη γνωστή Επιτροπή Εξομάλυνσης με πρόεδρο τον κ. Γιάννη Δρόσο μέσω του Κυπρίου παράγοντα της FIFA Κωστάκη Κουτσοκούμνη, επαναφέρουν απρόσμενα τον Βασίλη Γκαγκάτση στο ποδόσφαιρό μας, με διορισμό του στη Super League ως διευθύνων σύμβουλος.

Ο διορισμός αυτός, εξ ολοκλήρου παράνομος, συντελείται με αποδοχή από τον τότε πρόεδρο Γιώργο Στράτο και τον νομικό σύμβουλο Γιάννη Οικονομάκη, με εξαπάτηση του Δ.Σ. της Λίγκας, αφού οι ισχύοντες κανονισμοί δεν επέτρεπαν λόγω παραπομπής κακουργηματικού χαρακτήρα σε δίκη τον διορισμό του. Παράλληλα, τα μάτια έκλεισε και ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, αφού με βάση το Καταστατικό της Ομοσπονδίας δεν ήταν δυνατόν να διορισθεί ο Β. Γκαγκάτσης με ψήφο του γιου του, Μάκη Γκαγκάτση.

Το αξιοσημείωτο στα παραπάνω γεγονότα ήταν ότι, για να συνηγορήσουν οι μεγάλες ΠΑΕ στον διορισμό του, χρειάστηκε η συνηγορία του Γιάννη Αλαφούζου, του Ιβάν Σαββίδη, αλλά και του Δημήτρη Μελισσανίδη. Από τον διορισμό αυτό, η Λίγκα ζημιώθηκε καταβάλλοντας παρανόμως ποσό άνω των 200.000 ευρώ στον Βασίλη Γκαγκάτση με εξαπατώμενα τα μέλη του Δ.Σ. Στο διάστημα των 18 περίπου μηνών της θητείας του, ως διευθύνων σύμβουλος της Λίγκας, τα πεπραγμένα του Βασίλη Γκαγκάτση οδήγησαν το ποδόσφαιρο στη χειρότερη ίσως περίοδο της ιστορίας του των τελευταίων ετών. Χάθηκε η κεντρική διαχείριση, χάθηκαν οι χορηγοί, χάθηκαν οι φίλαθλοι, έγιναν απίστευτα επεισόδια στους αγωνιστικούς χώρους με τη Λίγκα απούσα. Όταν μάλιστα τον τελευταίο μήνα γεφυρώθηκε το χάσμα μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ, μετά από προσέγγιση των ιδιοκτητών Βαγγέλη Μαρινάκη, Ιβάν Σαββίδη αντίστοιχα, ο Β. Γκαγκάτσης από το «άρμα» του Δ. Μελισσανίδη μεταπήδησε στο «άρμα» της όψιμης συμμαχίας, με αποτέλεσμα να μεσολαβήσει επιτυχώς για την εκλογή του αντιπροέδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μπαταγιάννη, στη θέση του προέδρου της Super League.

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στην άποψη ότι η πορεία του Β. Γκαγκάτση όντως μπορεί να χαρακτηριστεί ως «μια ζωή σαν παραμύθι» αλλά για να τα καταφέρει αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι χρειάστηκε πολύ μα πολύ παραμύθι…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα