ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΛΑΣ: «Να βάλουν πλάτη οι τράπεζες – Δεν μπορεί να επιλύονται όλα μέσω του κράτους»

Για την επόμενη μέρα της οικονομίας έκανε λόγο ο έμπειρος τραπεζίτης τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αντέδρασε έγκαιρα και στήριξε την αγορά

Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων ημερών ο πρόεδρος του ομίλου Lyktos και στρατηγικός επενδυτής της Παγκρήτιας Τράπεζας, Μιχάλης Σάλλας, παρεμβαίνει στη δημόσια συζήτηση αναφορικά με το restart για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού.

Μετά από το άρθρο του που είχε φιλοξενηθεί στην εφημερίδα «ΒΗΜΑ», ο εκ των ιδρυτών και για χρόνια επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς έδωσε συνέντευξη στον ενημερωτικό ιστότοπο liberal.gr υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν πρέπει να αφήσουν να χαθεί η ευκαιρία ενίσχυσης της εθνικής οικονομίας μέσω της κεφαλαιακής χαλάρωσης που έλαβε χώρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον «πολυτραυματία» αυτής της κρίσης, τον τουρισμό,                            ο κ. Σάλλας χαρακτήρισε επιβεβλημένη την ενίσχυση του κλάδου από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εξηγώντας ότι ακόμη κι αν κάποια ξενοδοχεία αποφασίσουν να μην ανοίξουν γι’ αυτήν την τουριστική περίοδο θα πρέπει να αξιολογηθεί η χρηματοδότησή τους, καθώς το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επόμενη σεζόν αποτελεί μια μοναδικής τάξεως ευκαιρία για μια σοβαρή αναβάθμισή τους, ώστε «την επόμενη τουριστική περίοδο να δώσουν στην αγορά ένα πολύ πιο εξελιγμένο προϊόν».

Για την καυτή πατάτα των τραπεζών, τα κόκκινα δάνεια, ο επικεφαλής της Lyktos είπε κατ’ αρχάς ότι «οι τράπεζες γνωρίζουν τους κακοπληρωτές, γνωρίζουν και τους νοικοκύρηδες», επομένως μπορούν να θεσπίσουν γρήγορες και αποτελεσματικές διαδικασίες και να χρηματοδοτήσουν σε χρόνους λογικούς και αναγκαίους το restart της ελληνικής οικονομίας. Συμπλήρωσε δε ότι, αν σχεδιαστούν γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις, το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων θα αντιμετωπιστεί.

Προς επίρρωση των λεγομένων του ο Μ. Σάλλας απάντησε εξάλλου ότι και στη διάρκεια της 10ετούς μνημονιακής κρίσης, όπου η παροχή ρευστότητας με στενά τραπεζικά κριτήρια δεν ήταν εύκολη υπόθεση, εντούτοις χρηματοδοτήθηκαν πολλές μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες παρέμειναν ζωντανές «και σήμερα είναι κερδοφόρες, ανταγωνιστικές επιχειρήσεις».

Κλείνοντας, ο γνωστός τραπεζίτης εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση αντέδρασε έγκαιρα βγάζοντας το κοινωνικό πρόσωπο σε πρώτο χρόνο και συνεχίζει την υποστήριξή της στην αγορά, αλλά τώρα χρειάζεται να αναλάβουν τα ηνία οι παραγωγικές δυνάμεις, οι φορείς και τα πιστωτικά ιδρύματα.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται να επιλύονται όλα διά μέσου του κρατικού κορβανά», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα