ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΛΛΑΣ: “Μονόδρομος για τις τράπεζες η στήριξη της αγοράς”

Η ιδέα του έμπειρου τραπεζίτη για την ενίσχυση της κρατικής ρευστότητας από τις τράπεζες που θα συζητηθεί

Τη στήριξη της αγοράς, με την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αποφασιστική συμμετοχή τους στην αποκατάσταση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης του ΑΕΠ της χώρας μετά από την επέλαση της πανδημίας, βλέπει ως μονόδρομο για τις τράπεζες ο στρατηγικός επενδυτής της Παγκρήτιας Τράπεζας, Μιχάλης Σάλλας.

Με ένα μεστό άρθρο του που φιλοξενήθηκε χθες Κυριακή στην εφημερίδα «ΒΗΜΑ» ο εκ των ιδρυτών και επί δυόμιση δεκαετίες επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς καλεί τις διοικήσεις  να αναλάβουν δράση σε πολλούς τομείς «να επιταχύνουν την αποτελεσματική εξυγίανσή τους και να διαμορφώσουν ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη».

Κρίσιμο είναι σύμφωνα με τον Μ. Σάλλα το κομμάτι των χρηματοδοτήσεων που όπως λέει ευνοούν κατ’ αρχήν τις τράπεζες γιατί περιορίζουν τη σχέση των κόκκινων δανείων, ως ποσοστό των συνολικών assets, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η ιδέα του για την ενίσχυση της ρευστότητας του κράτους από τις τράπεζες μέσω της έκδοσης ενός μη τακτής λήξης ομολόγου, το οποίο θα επιβαρύνει τα δημοσιονομικά μόνον με τους τόκους του.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ ο πρόεδρος του ομίλου Lyktos τονίζει πως οδηγούν στην αποδέσμευση κεφαλαίων ύψους 10-11 δισ. ευρώ, τα οποία σε μία τριετία-τετραετία μπορούν να μοχλευθούν 9 έως 10 φορές και να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις και εμπορικές δραστηριότητες με δανεισμό που ξεπερνά τα 80-85 δισ. ευρώ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα