Μικρά καράβια, μεγάλες φουρτούνες

Οι ιδεολογικά αντίθετοι αλλά επί του πρακτέου παράλληλοι πολιτικοί βίοι των ΑΝ.ΕΛ. και του Ποταμιού

Η… αποβίβαση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων από το κυβερνητικό άρμα το οποίο συνοδηγούσαν επί 4 χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν οριοθέτησε μόνο το τέλος ενός αλλοπρόσαλλου πολιτικού συνεταιρισμού, αλλά και την απαρχή του ανακατέματος της εγχώριας πολιτικής τράπουλας.

Κι αυτό το «ανακάτεμα» δεν αφορά μόνο το ζήτημα των νέων πλειοψηφιών-συνεργασιών που θα προκύψουν πριν και μετά από τις κάλπες, αλλά και για την ανθρωπογεωγραφία των ήδη υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών.

Για την ώρα, πλην του ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και των «συντρόφων» του Περισσού, οι αρχηγοί των υπολοίπων κομμάτων του δημοκρατικού τόξου άρχισαν να έχουν… αϋπνίες.

Πρώτος πρώτος ο Πάνος Καμμένος του οποίου οι «Έλληνες» κινδυνεύουν από «Ανεξάρτητοι» να γίνουν… ανύπαρκτοι. Κι αυτό διότι μπορεί το περίεργο κριτήριο διαγραφών που επέβαλε από την Κυριακή ο μέχρι πρότινος συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα (σ.σ. οι «αιώνιοι» διαφωνούντες παραμένουν, οι διαφωνούντες υπουργοί καρατομούνται) να εξασφαλίζει την επιβίωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, αλλά την μετεκλογική ζωή των ΑΝ.ΕΛ. διόλου την εξασφαλίζει.

Θυμίζεται με τη συμπλήρωση 24 ωρών από την ανακοίνωση του διαζυγίου του με τον Αλ. Τσίπρα, ο Πάνος Καμμένος μετρά ήδη:

-Δύο προαναγγελθείσες διαγραφές, αυτήν του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλη Κόκκαλη, και της υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντούρα.

-Δύο ακροβατούντες βουλευτές, τον Θανάση Παπαχριστόπουλο και τον Κώστα Ζουράρι.

-Ένα διπλό άδειασμα την Κυριακή από τον μη κοινοβοθλετικό αλα ππροεχρόμενο παο τους ΝΣΕΛ, Τέρενς Κουίκ.

Ποτάμι όπως λέμε.. ΑΝ.ΕΛ.

Επόμενος κάθιδρος είναι ο αρχηγός του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, που πλέον μετρά 6 βουλευτές και απέχει μόλις έναν για να έχει την μοίρα των ΑΝ.ΕΛ.! Όλοι πιθανολογούν ότι αυτός ο ένας θα είναι ο Σπύρος Δανέλλης που σε αντίθεση με τη θέση του κόμματός του (σ.σ. ότι ενώ στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών η Σεβαστουπόλεως δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση), εκείνος δηλώνει ότι θα στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ για να έλθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών.

Εξαιρουμένου, λοιπόν, του Σπ. Δανέλλη, ο Στ. Θεοδωράκης «βλέπει» κι αυτός το κόμμα του να… ξεμένει ουσιαστικά με 5 βουλευτές –όπως δηλαδή και οι ΑΝ.ΕΛ.–, εκ των οποίων οι επίσης δύο, ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Γιώργος Αμυράς, ακροβατούν μεταξύ Ποταμιού και Νέας Δημοκρατίας.

Δεδομένης της ξεκάθαρης ιδεολογικής απόστασης που χωρίζει τα δύο κόμματα μόνο ως σύμπτωση μπορεί να ιδωθεί ο παραπάνω παραλληλισμός, που όμως στον πυρήνα του και υπαρκτός είναι και καταδεικνύει ότι τελικά τις μεγάλες φουρτούνες δεν έχουν μόνο τα μεγάλα καράβια. Ενίοτε τις έχουν και τα μικρά.

Διαβάστε επίσης