Μικρές, αλλά ηχηρές αλλαγές ετοιμάζει ο Κυριάκος

Σε εγρήγορση υπουργοί, βουλευτές και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που ετοιμάζει ο πρωθυπουργός

Πρώτη ημέρα σήμερα του Αυγούστου και ξεκινά η αγωνία υπουργών και βουλευτών, αλλά ακόμη κι εξωκοινοβουλευτικών στελεχών, καθώς εντός του τρέχοντος μηνός αναμένεται ο πολυθρύλητος ανασχηματισμός, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές με πρόσβαση στον στενό κύκλο των άμεσων συνεργατών του πρωθυπουργού.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Τώρα που το Ταμείο Ανάκαμψης είναι γεγονός και η χώρα έχει να περιμένει σχεδόν 70 δισεκατομμύρια ευρώ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κρίνει ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Αλλαγές όχι μόνο σε πρόσωπα, αλλά και με τη δημιουργία νέων υπουργείων και με αλλαγή αρμοδιοτήτων.  «Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί από τον πρωθυπουργό», μας έλεγε συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός αναμένει κάποιο ουδέτερο διάστημα για να προβεί στις ανακοινώσεις.

Ο Ουμπέρτο Έκο (1932-2016), ο Ιταλός σημειολόγος, φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος, είχε πει την έκφραση «τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις», και μάλιστα τον Δεκέμβριο του 1993 εξέδωσε ένα βιβλίο με τον ομώνυμο τίτλο. Ο λόγος που ο μεγάλος Ιταλός σημειολόγος είπε τη συγκεκριμένη φράση ήταν για να αναδείξει με σκωπτικό τρόπο την ανάγκη που έχουν όλοι οι άνθρωποι για κάποιες μέρες ανάπαυσης. Για χαλάρωση χωρίς ειδήσεις και χωρίς τηλεόραση για ενημέρωση. Στην πράξη ειδικά την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα ο Αύγουστος κρύβει σημαντικές ειδήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιμένει έναν ουδέτερο χρόνο που να κυλούν όλα κάπως πιο ήρεμα, ώστε να ανακοινώσει τις αλλαγές που έχει ήδη αποφασίσει. Κι όταν μιλάμε για ουδέτερο χρόνο, εννοούμε να μην τρέχουν ειδήσεις όπως η μαραθώνια Σύνοδος Κορυφής, οι προκλήσεις της Τουρκίας και ο συναγερμός στο Αιγαίο. Απλά όλοι εκτιμούν ότι οι ημέρες πριν από τον Δεκαπενταύγουστο είναι οι ιδανικές για τις αλλαγές. Και για έχουν χρόνο οι νέοι υπουργοί να ενημερωθούν και να μάθουν τη νέα δουλειά τους αρκετές ημέρες πριν από τη ΔΕΘ, εκεί όπου αναμένεται ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει τις προθέσεις της κυβέρνησης για την ανάταξη της οικονομίας.

Μηνύματα

Επίσης, ας μη λησμονούμε ότι ο πρωθυπουργός θέλει αυτός ο ανασχηματισμός να δείξει στην κοινωνία ότι η κυβέρνησή του είναι πανέτοιμη για να διαχειριστεί το πακέτο των 72 δισεκατομμυρίων ευρώ που προέρχονται από όλες τις ευρωπαϊκές δράσεις και ιδιαίτερα τα 32 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και παρά το γεγονός ότι τα πρώτα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα εκταμιευθούν τον Ιούνιο του 2021, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να στείλει μήνυμα εντός κι εκτός Ελλάδας ότι η χώρα άλλαξε και δεν περιμένει την τελευταία στιγμή να κάνει προγραμματισμό.

«Ο πρωθυπουργός θέλει να δημιουργηθεί μια πολύ διακριτική δομή, που θα διαχειριστεί το πακέτο. Που θα συντάξει τα σχέδια τα οποία θα κατατεθούν στις Βρυξέλλες, ώστε να έρθει το χρήμα από το 2021 και μετά», λένε πηγές εντός της κυβέρνησης. Από το Μαξίμου επιμένουν ότι ο ανασχηματισμός θα είναι προσθετικός, υπονοώντας ότι θα προστεθούν υπουργεία και υφυπουργεία και θα αφαιρεθούν αρμοδιότητες από αλλού.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως έχει αποκαλύψει η «Α», κεντρικό πρόσωπο θα είναι ο Θόδωρος Σκυλακάκης, έχοντας αρωγούς τον Άκη Σκέρτσο και τον Αλέξη Πατέλη. Κάποιοι από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας διέρρεαν τις προηγούμενες ημέρες ότι ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, ο κ. Πατέλης, προορίζεται για αναπληρωτής υπουργός Μεταρρυθμίσεων, αλλά οι συγκεκριμένες διαρροές δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά.

Εκτός του κ. Σκυλακάκη, πολλές πιθανότητες αναβάθμισης έχουν και τρεις γυναίκες, οι οποίες αυτήν τη στιγμή είναι σε θέσεις γενικών γραμματέων. Ο λόγος για τη γενική γραμματέα Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών, Βίκυ Λοΐζου. Η Αλεξάνδρα Σδούκου είναι πιθανό να αφήσει τη γενική γραμματεία Ενέργειας και να αναλάβει υφυπουργός στη θέση του παραιτηθέντος κ. Θωμά. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά μεταξύ αυτών που μπορεί να αναβαθμιστούν είναι και η γενική γραμματέας Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, η οποία φαίνεται να ξεπέρασε την γκέλα με τα βάουτσερς.

Θολό τοπίο παραμένει το υπουργείο Εργασίας, καθώς ο Γιάννης Βρούτσης έχει εκφράσει τη διαφωνία του για το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, που αποτελεί προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού, αλλά γνωρίζει καλά το περίπλοκο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας. Οι διαφωνίες έχουν κορυφωθεί ειδικά το τελευταίο διάστημα που ο πρωθυπουργός μιλάει πιο συχνότερα με τον Τάσο Γιαννίτση. Ερωτηματικά υπάρχουν και για τους Στέλιο Πέτσα (σίγουρα αφήνει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου), Λευτέρη Αυγενάκη και Χάρη Θεοχάρη.

Πηγές αναφέρουν ότι ο Βασίλης Κικίλιας έχει εκφράσει τη βούλησή του να αφήσει το υπουργείο Υγείας. Και η Νίκη Κεραμέως δεν θα έλεγε όχι σε μία αλλαγή. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον Μάκη Βορίδη, που ομολογουμένως τα πήγε καλά σε ένα υπουργείο που δεν το γνώριζε. Στους ακλόνητους συμπεριλαμβάνονται ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Κώστας Τσιάρας, ο Τάκης Θεδωρικάκος, και ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο Άδωνις Γεωργιάδης πιθανότατα θα χάσει τον υφυπουργό του Νίκο Παπαθανάση, ο οποίος είναι υποψήφιος για αναβάθμιση. Οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι θα υπάρξει αλλαγή και στο υπουργείο Πολιτισμού, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τη Λίνα Μενδώνη.

Στο επικοινωνιακό επιτελείο, πέραν του κ. Πέτσα δεν θα υπάρξουν αλλαγές. Δηλαδή, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, έχει κερδίσει τις εντυπώσεις και θα παραμείνει στο πόστο της. Ως προϊστάμενός της ακούγεται ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Σπήλιος Λιβανός, όμως έχει κερδίσει πολλούς πόντους τελευταία ο βουλευτής Επικρατείας Χρήστος Ταραντίλης, ο οποίος για τους μυημένους δεν θα αποτελέσει έκπληξη πιθανή υπουργοποίησή του.

Υποψήφιοι για να εισέλθουν στο κυβερνητικό σχήμα φέρονται να είναι και οι Θόδωρος Ρουσσόπουλος και Βασίλης Οικονόμου, αν και θεωρείται δύσκολο και για τους δύο, καθώς προέρχονται από την ίδια εκλογική περιφέρεια.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα