Μικρό και μετρημένο το καλάθι της ΔΕΘ

 

Γράφουν-σβήνουν σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο και υπό τον φόβο των θεσμών στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε κατά την επίσκεψή του στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας να παρουσιάσει τους στόχους της κυβέρνησης για την επόμενη περίοδο. Με παράδειγμα προς αποφυγή το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, οι εξαγγελίες κοστολογούνται με ακρίβεια, όχι μόνο γιατί δεν επιθυμούν να εκτεθεί και πάλι ο πρωθυπουργός αλλά κυρίως για να μην προκαλέσουν την αντίδραση των δανειστών και των αγορών.

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

Και παροχές θα ανακοινωθούν και υποσχέσεις θα δοθούν από το βήμα της ΔΕΘ. Με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά ο Αλέξης Τσίπρας τα θέλει όλα μετρημένα, μιας και λίγες μέρες μετά τη ΔΕΘ θα πρέπει να σταλεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού στους θεσμούς. Και σε αυτό θα πρέπει να αποτυπώνονται με μαθηματική ακρίβεια τα όσα επιθυμεί ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει.

Οι παροχές, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα είναι φλύαρες αλλά συγκεκριμένες, έτσι ώστε να δώσουν το μήνυμα στην κοινωνία πως η χώρα οδεύει στην κανονικότητα και μακριά από τα μνημόνια αλλά με σύνεση. Εκείνο που θέλουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού περισσότερο από όλα είναι ο Αλέξης Τσίπρας να βγάλει την εικόνα του ηγέτη που γνωρίζει πού πάει και δεν υπόσχεται και… γεφύρια. Έτσι ώστε να προλάβουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η αναμέτρηση σε επικοινωνιακό επίπεδο να είναι επί ίσοις όροις.

 

Αισιοδοξούν για τις συντάξεις

Το μεγαλύτερο στοίχημα για τον πρωθυπουργό παραμένει το ψηφισμένο μέτρο μείωσης των συντάξεων. Η εκτίμηση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πως αυτό εύκολα θα το κερδίσουν κυρίως για δύο λόγους: καταρχήν το ποσό που απαιτείται για να ανασταλεί το μέτρο είναι σχετικά μικρό και μπορεί να βρεθεί από αλλού. Επιπλέον, αν οι θεσμοί επιμείνουν αρνητικά, θα πρέπει να εξηγήσουν το γιατί, και αυτό ουδείς το επιθυμεί στην Ευρώπη. Καλά πληροφορημένες πηγές εξηγούν πως στο σύνολό της η Ευρώπη έχει ανάγκη νέου αίματος για να συντηρηθούν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά συστήματα. Στη γερασμένη όμως ήπειρο, το νέο αίμα μπορεί να προκύψει μόνο μέσω των μεταναστών. Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο η Γερμανία φαίνεται να χρειάζεται περίπου 1.500.000 μετανάστες ετησίως για να διατηρήσει το σύστημά της. Αυτό όμως θα προκαλέσει αντιδράσεις στις αντιδραστικές και φοβικές ευρωπαϊκές κοινωνίες, με άνοδο της ακροδεξιάς στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Kαι από την πλευρά της Κομισιόν αναγνωρίζεται η δυνατότητα κάλυψης (ίσως και υπερκάλυψης για το τρέχον οικονομικό έτος) της δημοσιονομικής πλευράς του ζητήματος και, κατά συνέπεια, η δυνατότητα «αναστολής» του μέτρου.

Σε αυτό στηρίζεται και η βεβαιότητα της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ ότι η δυνατότητα παράκαμψης της συγκεκριμένης δέσμευσης είναι ρεαλιστική. Αλλά απαιτεί, όπως αναφέρεται αρμοδίως,  «διακριτική διαχείριση η σχετική διαπραγμάτευση χωρίς εντάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά το ήδη προβληματικό κλίμα τόσο στο Eurogroup όσο και στις αγορές…».

Το πρόβλημα, όπως σημειώνεται τόσο από την πλευρά των ευρω-Θεσμών, όσο και από το ΥΠΟΙΚ, είναι η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος του οποίου, κ. Ντόλαν, παρ’ ό,τι πολύ πιο διαλλακτικός όσον αφορά τη στάση του, είναι δεσμευμένος να στηρίξει τα επιχειρήματα του Ταμείου και να επιμείνει στην εφαρμογή της προβλεπόμενης για το 2019 δέσμευσης.

Για αυτό και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με κάθετο τρόπο σε πρόσφατη συνέντευξή του ξεκαθάρισε πως «ο προϋπολογισμός του 2019 δεν θα περιέχει περικοπή συντάξεων, αντίθετα θα περιέχει μέτρα ανακούφισης των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων».

 

Μείωσης φορολογίας

Όσον αφορά τα μέτρα ανακούφισης αυτά δεν μπορούν να είναι άλλα από κάποια σχετική –και δοκιμαστική– μείωση της φορολογίας. Στην κυβέρνηση έχουν υιοθετήσει εν πολλοίς τη θέση της αγοράς πως με μικρότερο ΦΠΑ θα αυξηθούν οι πωλήσεις, οπότε οι εισπράξεις θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο με σήμερα. Το θέμα πλέον είναι να καταφέρουν να πείσουν και τους δανειστές.

Από τη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει και περιορισμένη μείωση της φορολογίας για ειδικές ομάδες όπως οι χαμηλόμισθοι. Προς ώρας αναζητείται η φόρμουλα που αυτό μπορεί να επιτευχθεί.

Από τη λίστα του πρωθυπουργού φυσικά δεν θα λείπει η αύξηση του κατώτατου μισθού μολονότι γνωρίζουν πολύ καλά στην κυβέρνηση πως, αν δεν αλλάξει ο νόμος, οι διαδικασίες που απαιτούνται είναι χρονοβόρες και το αποτέλεσμα δεν θα φανεί πριν από τις ευρωεκλογές.

Βασικός πυλώνας των εξαγγελιών θα είναι πως η επιδοματική πολιτική λαμβάνει τέλος και η κυβέρνηση προχωρά με μόνιμα πια μέτρα που θα ενισχύσουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και την ανάπτυξη. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως φέτος δεν θα μοιραστεί το ματωμένο υπερπλεόνασμα πως συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Άλλωστε, όπως εξηγούν, είναι η τελευταία ένεση ανακούφισης προς εκείνους που βίωσαν το μνημόνιο. «Το μέρισμα ήταν προσωρινό μέτρο, από εδώ και πέρα που έχουμε την ευχέρεια να ενσωματώνουμε στους προϋπολογισμούς μας κοινωνικά μέτρα, το πιθανότερο είναι πως ό,τι είναι να δοθεί, θα δοθεί με μόνιμα μέτρα», υποστήριξε σχετικά και ο Γιάννης Δραγασάκης.

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν, εκτός απροόπτου, θα κοστολογούνται λίγο παραπάνω από το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, ποσό άκρως ρεαλιστικό που εκτιμάται πως δεν θα προκαλέσει τους θεσμούς οι οποίοι φτάνουν στην Αθήνα σχεδόν ταυτόχρονα με την άνοδο Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα