Μικρό «ποιοτικό» προβάδισμα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Το β’ μέρος της δημοσκόπησης της Public Issue δημοσίευσε η Εφημερίδα των Συντακτών, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφει προβάδισμα στα λεγόμενα «ποιοτικά χαρακτηριστικά».

Σύμφωνα με την έρευνα το 29% θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει καλύτερα λύσεις στα προβλήματα της χώρας, έναντι του 26% που επιλέγει μία κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα που το 3% λέει “και οι δύο”, ενώ η απάντηση “καμία από τις δύο” ακολουθεί μετά τον Ιούλιο καθοδική τάση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στην ερώτηση σχετικά με τη μορφή του κομματικού συστήματος και συγκεκριμένα “ποιος είναι για εσάς ο ιδανικός αριθμός των κομμάτων που χρειάζεται η χώρα”.

Σημαντική αύξηση παρουσιάζει η απάντηση “3-4 κόμματα”, η οποία συγκεντρώνει 26% σε σχέση με το 17% του Μαρτίου του 2012. Στις λοιπές απαντήσεις “περισσότερα κόμματα” επιλέγει το 45%, “μόνο δύο μεγάλα κόμματα” λέει το 11%, “κανένα” διαλέγει το 2%. Εντυπωσιακό, είναι ότι το 7% προκρίνει ένα μονοκομματικό σύστημα (9%), αφού απαντά “μόνο ένα κόμμα”, ενώ τέλος το 10% δεν ενδιαφέρεται ή δεν εκφράζει γνώμη.

Το 27% θεωρεί επίσης ότι “η Αριστερά” μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τη σημερινή κρίση, ποσοστό που εμφανίζει αυξητική τάση μετά τον Ιούνιο του 2013, χρονικό σημείο μετά το οποίο “η Δεξιά” σημειώνει αντίστοιχη πτωτική τάση για να φτάσει από το 29% στο σημερινό 24%. Αντίστοιχη πτώση καταγράφει και η απάντηση “καμία από τις δύο” αφού από το 43% βρίσκεται σήμερα στο 37%.

Τέλος, το 18% δηλώνει ικανοποιημένο από την λειτουργία της κυβέρνησης έναντι του 16% που επιλέγει την αντιπολίτευση. Συμπερασματικά, θα μπορούσε κανείς να πει ότι κανένα από τα δύο κόμματα εξουσίας (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) δεν κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Διαβάστε επίσης