Μικτά πρόσημα στη Wall Street

Πτώση σημείωσαν οι Dow Jones και S&P ενώ ανοδικά κινήθηκε ο Nasdaq. Στο 1,57% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Παρέμεινε κάτω από τα 1.900 δολ. ο χρυσός. Υποχώρησε το δολάριο

Με μικτά κινούνται οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, διατηρώντας την επαφή με την περιοχή των ρεκόρ ενώ οι επενδυτές αναμένουν την διήμερη συνεδρίαση της Fed αναζητώντας ενδείξεις για την πολιτική που θα ακολουθήσει η ομοσπονδιακή τράπεζα με φόντο την έντονη αύξηση του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται με απώλειες 0,36% στις 34.359 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 υποχωρεί κατά 0,15% αλλά απέχει μόλις 7 μονάδες από το ιστορικό του υψηλό στις 4.249, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq εμφανίζει άνοδο 0,24% κινούμενος στις 14.103 μονάδες.

Με τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων των ΗΠΑ να έχουν υποχωρήσει γενικότερα το τελευταίο διάστημα, οι επενδυτές έχουν επανέλθει στις τοποθετήσεις τους στην τεχνολογία, με την Apple να ενισχύεται κατά 1,1% τη Netflix κατά 1,2%, ενώ και το ETF της Κάθι Γουντ Ark Innovation που έχει μεγάλες τοποθετήσεις στον κλάδο κερδίζει 1,5% μετά την άνοδο περίπου 6% που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα.

Στο +2% κινείται και ο τίτλος της Tesla, αφότου ο ιδρυτής και επικεφαλής της Έλον Μασκ έγραψε σε ανάρτησή του ότι ο τεχνολογικός κολοσσός ενδέχεται να δεχθεί ξανά στο μέλλον το bitcoin ως μέσο συναλλαγών, στέλνοντας την τιμή του ξανά πάνω από τα 40.000 δολάρια με ράλι 12%.

Κατά τα άλλα, η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί πλέον στη διήμερη συνεδρίαση της Fed, αύριο και μεθαύριο, κατά την οποία η ισχυρότερη κεντρική τράπεζα του πλανήτη αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της, υποβαθμίζοντας τις ανησυχίες για περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που τρέχει λόγω πανδημίας.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εκθέσεις για τον πληθωρισμό, η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα τεθεί υπό εξέταση για τυχόν ενδείξεις ότι επιμηκύνει χρονοδιάγραμμα της σχετικά είτε με αύξηση του επιτοκίου κεφαλαίων είτε για μείωση του QE», αναφέρει στο CNBC ο Τζιμ Πόλσον, επικεφαλής αναλυτής στη Leuthold Group.

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, «όποιο στοιχείο δείξει ότι προχωρά μια νομισματική σύσφιξη πιθανότατα θα φέρει αστάθεια στην αγορά»,

Γενικότερα, η Fed επιμένει ότι έχει στη διάθεση της τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει την επιτάχυνση του πληθωρισμού, ο οποίος τον Μάιο κατέγραψε την ταχύτερη άνοδο των τελευταίων 13 ετών, ωστόσο στην επερχόμενη συνεδρίαση μπορεί να ανοίξει η συζήτηση για το πότε θα πρέπει να ξεκινήσει η μείωση των αγορών ομολόγων, αν και οι περισσότεροι αναλυτές δεν αναμένουν απόφαση πριν τον Αύγουστο.

Άλλωστε, τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία φωτογραφίζουν μια οικονομία που εμφανίζει δυναμική χωρίς όμως να έχει υπερθερμανθεί. Ενδεικτικά, στην αγορά εργασίας η απασχόληση παραμένει κάτω από την κορυφή του Φεβρουαρίου του 2020, που μεταφράζεται σε έλλειμμα περίπου 7,6 εκατ. θέσεων εργασίας.

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα