ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: «Εν δυνάμει πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ο Κυριάκος»

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται φέτος τη ΔΕΘ ως ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας. Και είναι η πρώτη φορά που ένας εν δυνάμει πρωθυπουργός δεν θα αναλωθεί στο σύνηθες πακέτο παροχών, αλλά θα παρουσιάσει το ρεαλιστικό και συγκροτημένο σχέδιο της Ελλάδας τού αύριο. Της Ελλάδας που απαιτεί και δεν επαιτεί».

Με αυτά τα λόγια προαναγγέλλει ο βουλευτής Β’ Αθηνών και τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέα Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τη φετινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, μιλώντας στην «Α». Στη μεγάλη συνέντευξη που ακολουθεί, ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας δεν παρέλειψε φυσικά να εξαπολύσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, όχι μόνο για τις παροχολογικές –όπως τις χαρακτηρίζει – εξαγγελίες της, αλλά για το σύνολο της διακυβέρνησης τόσο στα εθνικά θέματα όσο και στο μεταναστευτικό.

Συνέντευξη στον Νίκο Τσαγκατάκη

 

Την περασμένη εβδομάδα στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός προέβη σε εξαγγελίες που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι διαπραγματεύεται με τους δανειστές το θέμα της μη μείωσης των συντάξεων…

«Ο κ. Τσίπρας μάς έχει συνηθίσει στη Θεσσαλονίκη σε παραστάσεις ψεύδους και άκρατης παροχολογίας. Αυτό που είδαμε να γίνεται το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη ήταν άλλη μια παράσταση από τον απερχόμενο πρωθυπουργό, μια παράσταση που εντάσσεται στο πλαίσιο του θεάτρου του παραλόγου, εφόσον όλες οι εξαγγελίες που έκανε και ό,τι εξαγγέλλει αφορούν στην επόμενη κυβέρνηση και όχι τη δική του».

 

Αυτό το διήμερο θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Ν.Δ. Έχει ειπωθεί ότι δεν θα μοιράσει υποσχέσεις και παροχές. Έχετε εικόνα κατά πόσο όσα ειπωθούν είναι εφικτό να γίνουν;

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει συνηθίσει τους πολίτες στις εύκολες υποσχέσεις. Αντιθέτως, εδώ και χρόνια έχει οικοδομήσει το προφίλ ενός μετρημένου και συνετού πολιτικού σε ό,τι λέει. Με γνώμονα πάντα την αξιοπιστία και του ίδιου, αλλά και της παράταξής μας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται φέτος τη ΔΕΘ ως ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας. Και είναι η πρώτη φορά που ένας εν δυνάμει πρωθυπουργός δεν θα αναλωθεί στο σύνηθες πακέτο παροχών, αλλά θα παρουσιάσει το ρεαλιστικό και συγκροτημένο σχέδιο της Ελλάδας τού αύριο. Της Ελλάδας που απαιτεί και δεν επαιτεί. Που κρατά τους νέους της και δεν τους ωθεί στο εξωτερικό. Και που παράγει νέο πλούτο με επενδύσεις, χωρίς να αναζητά κρατικά έσοδα μόνο από φόρους και επιδρομές στην τσέπη των πολιτών και στο υστέρημα των συνταξιούχων. Αυτή είναι η Ελλάδα που οραματιζόμαστε στη Ν.Δ., αυτή είναι η Ελλάδα που “μπορούμε” να οικοδομήσουμε».

 

Πώς βλέπετε το μετεκλογικό τοπίο, σε περίπτωση που η Ν.Δ. είναι πρώτη αλλά όχι αυτοδύναμη;

«Ζητούμενο για τη Νέα Δημοκρατία δεν είναι οι μετεκλογικές συνεργασίες, αλλά οι ευρείες κοινωνικές συμμαχίες. Ένα από τα πράγματα που ανέδειξε η κρίση, άλλωστε, είναι ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν φάνηκαν ικανές να βγάλουν τη χώρα από αυτήν. Η Ελλάδα, σήμερα, έχει ανάγκη από οικονομική σταθερότητα, εθνική ενότητα και πολιτική υπευθυνότητα. Τρίπτυχο που μόνο μία αυτοδύναμη, σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση μπορεί να υπηρετήσει».

 

Με φόντο το δημοψήφισμα στα Σκόπια στα τέλη Σεπτεμβρίου, η κλεψύδρα για το Μακεδονικό αρχίζει σιγά-σιγά να αδειάζει. Τελικά, είναι τόσο βλαπτική για τα εθνικά συμφέροντα η Συμφωνία των Πρεσπών;

«Από την πρώτη στιγμή, έχω, προσωπικά, επισημάνει ότι η συμφωνία αυτή παράγει έννομα αποτελέσματα σε διεθνές επίπεδο από την ανακοίνωσή της κιόλας. Και αν η κυβέρνηση επιμένει να ισχυρίζεται ότι υπήρχαν χώρες που αναγνώριζαν το συγκεκριμένο κράτος με σκέτο το όνομα “Μακεδονία”, εγώ σας υπενθυμίζω ότι αυτό από μόνο του δεν ήταν αρκετό, προκειμένου τα Σκόπια να επιτύχουν τη διαχρονική επιδίωξή τους και να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτή τη δυνατότητα να το κάνουν, επιτέλους, πράξη, τους το δίνουν σήμερα δύο άνθρωποι: ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο. Όπως, επίσης, δίνουν τη δυνατότητα στους κατοίκους του να αναγορεύονται Μακεδόνες και στα προϊόντα που παράγουν να τα εμπορεύονται ως μακεδονικά. Και, αν κάποιοι, όπως ο κ. Καμμένος, διατρανώνουν συνεχώς ότι δεν θα κυρώσουν τη συμφωνία στη Βουλή, καλό θα είναι να γνωρίζουν ότι, τόσο το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν πρόκειται να σταματήσουν τις ενέργειες που έχουν ήδη δρομολογήσει, επειδή θα φοβηθούν που τον Γενάρη οι ΑΝΕΛ θα αλλάξουν τη στάση τους πάνω στο θέμα αυτό».

 

Η κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με τους πρόσφυγες και μετανάστες τείνει να γίνει εκρηκτική. Τι προτείνετε για τη διαχείριση του μεταναστευτικού;

«Αναφέρεστε σε ένα ζήτημα το οποίο, τα τελευταία τρία χρόνια, έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στα εκλογικά αποτελέσματα σε διεθνές επίπεδο. Αποτελεί, παράλληλα, το ζήτημα, στο οποίο η κυβέρνηση έχει αποτύχει δραματικά, παρ’ ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει λάβει την υψηλότερη χρηματοδότηση που έχει λάβει ποτέ χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας το πλεονέκτημα της θεσμικής κατοχύρωσης και από δύο συμφωνίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά, η ομολογία ανικανότητάς της αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έχει αλλάξει τρεις υπουργούς, ενώ έχουν παραιτηθεί με έντονες μομφές και οι τρεις της γενικοί γραμματείς.

»Δύο είναι, σήμερα, οι δομικές μας διαφορές με την κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό. Πρώτον, ότι για τη Νέα Δημοκρατία τα σύνορα της πατρίδος δεν είναι ανοιχτά και προσπελάσιμα για τον κάθε παράνομο μετανάστη. Η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα και τα σύνορα αυτά οφείλει να τα φυλάττει. Τελεία και παύλα. Δεύτερον, για εμάς άλλο πρόσφυγας και άλλο παράνομος μετανάστης. Διαφορά που η κυβέρνηση, ακόμα και σήμερα, επιμένει να μην αντιλαμβάνεται. Εμείς θεωρούμε ότι οι μετανάστες που εισέρχονται παράνομα –επειδή, ακριβώς, έχουν παραβιάσει διεθνείς συνθήκες– οφείλουν να συλλαμβάνονται, να κρατούνται και να επιστρέφονται άμεσα στην Τουρκία, όπως προβλέπει η Κοινή Δήλωση της Ευρώπης με τη γείτονα χώρα. Ούτε να “λιάζονται”, ούτε να “εξαφανίζονται”, όπως γίνεται σήμερα. Και, για να γίνει αυτό βέβαια, χρειάζεται να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες διαχωρισμού μεταξύ τους, ενέργεια στην οποία η κυβέρνηση, παρά τις διαρκείς μας επισημάνσεις, αρνείται να προχωρήσει. Σήμερα, οι κάτοικοι των νησιών μας είναι αυτοί που, σε μεγάλο βαθμό, “πληρώνουν το μάρμαρο” της κυβερνητικής ανικανότητας. Το Ανατολικό Αιγαίο, όμως, δεν αντέχει να “σηκώνει άλλο στις πλάτες του” το μεταναστευτικό, εν ονόματι όλης της Ευρώπης. Και κάτι τελευταίο: Είναι η ώρα η Πολιτεία να εμπνεύσει ξανά το αίσθημα ασφαλείας στους κατοίκους των νησιών αυτών . Οι εικόνες ντροπής με πολέμους συμμοριών των διαφόρων εθνοτήτων μέσα στους χώρους υποδοχής, οι στοιβαγμένες σκηνές μέσα στα λιμάνια, τα κλεισίματα δρόμων και η καταστροφή περιουσιών είναι εικόνες που σύντομα μπαίνουν πια στο παρελθόν. Μαζί με τα προσφυγόπουλα που περπατάνε ξυπόλητα μέσα στα χιόνια, μαζί με τις έγκυες μητέρες που βουλιάζουν στις λάσπες τις Ειδομένης. Και δεν αποτελούν σύντομα παρελθόν μόνο αυτές οι εικόνες, αλλά και εκείνοι που τις δημιούργησαν. Δηλαδή, ο κύριος Τσίπρας και η παρέα του».

 

«Με δυναμώνουν, δεν με πτοούν, οι επιθέσεις των κουκουλοφόρων»

Στις αρχές του καλοκαιριού κουκουλοφόροι επιτέθηκαν –και δεν ήταν η πρώτη φορά– στο πολιτικό γραφείο σας στο κέντρο της Αθήνας. Με αφορμή και τη συνολική δημόσια συζήτηση που γίνεται για τον νόμο Παρασκευόπουλου, θεωρείτε ότι η πρωτεύουσα διολισθαίνει σε συνθήκες ανομίας και παραβατικότητας;

«Για τρίτη φορά, μέσα λίγα χρόνια, το πολιτικό μου γραφείο έγινε στόχος κουκουλοφόρων και ομάδων αντιεξουσιαστών. Και για πολλοστή φορά, το τελευταίο διάστημα, το κέντρο της Αθήνας μετετράπη σε κέντρο ανομίας και παραβατικότητας. Είναι σαφές ότι η καταδίκη σε τέτοιου είδους επιθέσεις οφείλει να είναι άμεση, καθολική, κατηγορηματική και απόλυτη. Γιατί –πάνω από όλα– αποτελούν πλήγμα για την ίδια τη Δημοκρατία μας. Μέχρι και τώρα, όμως, από την κυβέρνηση δεν έχω ακούσει καμία τέτοια ανακοίνωση. Είναι, επίσης, σαφές ότι οι επιθέσεις αυτές προσωπικά δεν με πτοούν. Το αντίθετο. Με δυναμώνουν, ώστε να συνεχίσω να υπηρετώ με τον ίδιο ζήλο και τις ίδιες αξίες το συμφέρον της πατρίδας και των συμπολιτών μου. Εκείνο που τονίζω είναι ότι η διαχρονική και σταθερή ανοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο καθεστώς ανομίας που επικρατεί στην Αθήνα, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών και καλλιεργεί τον φόβο στην καθημερινότητά τους. Τα Εξάρχεια, σήμερα, αποτελούν άβατο, όχι μόνο για την ελληνική αστυνομία, αλλά ακόμα και για απλούς πολίτες. Και η κυβέρνηση, καθημερινά, αποδεικνύει ότι αδυνατεί να συγκρουστεί με τις κάθε λογής συλλογικότητες και τους διάφορους αντιεξουσιαστικούς κύκλους. Ξεκαθαρίζω, όμως, ότι το τέλος της σημερινής κυβέρνησης θα σημάνει ταυτόχρονα και το τέλος αυτών των σχέσεων και των φαινομένων».

 

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ

«Αμείλικτα και αναπάντητα τα ερωτήματα που αναδύθηκαν μέσα από τις στάχτες»

Έχει συμπληρωθεί ένας και πλέον μήνας από την εθνική τραγωδία στο Μάτι και η Εισαγγελία διεξάγει έρευνα για το θέμα. Τι έφταιξε –με εξαίρεση τα όλα όσα έχουν ακουστεί– και φτάσαμε στον χαμό τόσων ανθρωπίνων ζωών;

«Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή αυτής της καταστροφής τήρησε απολύτως υπεύθυνη στάση. Απέφυγε τους εύκολους αφορισμούς, πόσω μάλλον τη μικροκομματική εκμετάλλευση μιας εθνικής τραγωδίας. Τα ερωτήματα, ωστόσο, που προκύπτουν σήμερα από μια υψηλού κύρους επιστημονική επιτροπή που η ίδια ζήτησε να συνδράμει στο θέμα των ερευνών, είναι αναγκαίο να απαντηθούν από την κυβέρνηση, πέραν της έρευνας που διεξάγει η Δικαιοσύνη.

»Είναι γεγονός ότι η Αττική και η χώρα ολόκληρη βίωσε μια πρωτοφανή και ανείπωτη τραγωδία. Τα ερωτήματα που αναδύθηκαν, όμως, μέσα από τις στάχτες είναι αμείλικτα. Και σε αυτά δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση από την κυβέρνηση. Καμία! Παρά μόνο δριμύτατα “κατηγορώ”! Προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς επειδή μετέδιδαν εικόνες που δεν “άρεσαν”, ακόμα και προς τους ανθρώπους, που έχασαν τα σπίτια τους, επειδή προφανώς έθεταν ερωτήματα που δεν “βόλευαν”!

»Η αποτροπή μιας φυσικής καταστροφής προϋποθέτει σχέδιο, πρόληψη, συντονισμό. Και είναι φανερό ότι τίποτε από αυτά δεν υπήρξε.

»Κάποια στιγμή σε αυτήν τη χώρα πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους:

»Κράτος που τον τελευταίο χρόνο θρηνεί εκατόμβες θυμάτων από πλημμύρες τον χειμώνα και από πυρκαγιές το καλοκαίρι, μόνο οργανωμένο δεν είναι! Είναι σαφές ότι ευθύνες υπάρχουν και έχουν και ονοματεπώνυμο».

Διαβάστε επίσης