Μην τυχόν και κακοκαρδιστεί ο Σουλτάνος

«Θαμμένο» το θέμα της Τουρκίας στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. - Έκκληση Βερολίνου για απευθείας διάλογο Ελλάδας και Τουρκίας

Την εποχή που άκμαζε η ρωμαϊκή αυτοκρατορία όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν –θεωρητικά– στη Ρώμη. Στην σημερινή εποχή της ενωμένης ευρωπαϊκής «αυτοκρατορίας» όλοι οι δρόμοι οδηγούν πλέον στις Βρυξέλλες. Εκεί δηλαδή όπου το διήμερο 24 και 25 Σεπτεμβρίου θα λάβει χώρα η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στην οποία οι ηγέτες της Ε.Ε. αναμένεται να αποφασίσουν σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.

Παρά το γεγονός ότι μας χωρίζουν μόλις λίγα 24ωρα από το… σουαρέ, εντούτοις στον ενδιάμεσο λίγο χρόνο θα κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι λόγω των εξελίξεων που μεσολαβούν.

Καταρχάς υπάρχει έντονη φημολογία ότι αύριο Τρίτη θα υπάρξει τριμερής τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με αντικείμενο συζήτησης τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει θέλουν την Τουρκία να παλεύει να διασφαλίσει την διαβεβαίωση ότι δεν θα της επιβληθούν κυρώσεις για τα νταηλίκια στην ανατολική Μεσόγειο, εξαργυρώνοντας το τακτικιστικό της κατέβασμα των τόνων εδώ και λίγες ημέρες. Μένει να φανεί αν θα το πετύχει σε βάρος της βασικής επιδίωξης της Ελλάδας που είναι η συμφωνία ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού κυρώσεων κάθε φορά που η Άγκυρα θα θυμάται τον κακό εαυτό της.

Σημειώνεται ότι πριν από την τηλεδιάσκεψη της Τρίτη υπάρχει το σημερινό Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου όμως κι εκεί οι συνάδελφοι του Νίκου Δένδια δεν φαίνονται και πολύ πρόθυμοι να τρίξουν τα δόντια στους γείτονες. Αντιθέτως δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στο να μην… κακοκαρδίσουν το καθεστώς Ερντογάν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην επίσημη ατζέντα του σημερινού συμβουλίου η αναφορά για τα ευρωτουρκικά εξαντλείται στην λέξη «Τουρκία». Αυτή η υποβάθμιση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν συνυπολογιστεί το γεγονός για το θέμα της Λευκορωσίας η λίστα με τις προτεινόμενες κυρώσεις είναι φιξαρισμένη και οι Ευρωπαίοι ΥΠ.ΕΞ. «καίγονται» να την ενεργοποιήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε βάρος 40 Λευκορώσων αξιωματούχων. Μοναδικό τους εμπόδιο η Κύπρος που ανεπισήμως απειλεί να βάλει βέτο αν δεν υπάρξουν αντίστοιχες κυρώσεις κατά Τούρκων –προσώπων και οντοτήτων– για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Στην εύλογη συμμαχική απαίτηση της Λευκωσίας, η off the record απάντηση που λαμβάνει η κυπριακή διπλωματία είναι ότι στη συγκεκριμένη συγκυρία η υιοθέτηση αυτής της στάσης πιθανότατα θα υπονόμευε την προσπάθεια της Γερμανίας να μεσολαβήσει στη διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, γι’ αυτό και οι Ευρωπαίοι ΥΠ.ΕΞ. κρατούν χαμηλά το θέμα χαμηλά.

Κατά αντιστροφή το θέμα για την Ελλάδα και φυσικά για την Κύπρο είναι πόσο ψηλά μπορούν να κρατήσουν εκείνες τον πήχη των προσδοκιών τους για τις αποφάσεις στην Σύνοδο Κορυφής, ελπίζοντας να διαψευστεί το πρακτορείο Bloomberg ππυ έγραψε σήμερα:

«Με την Τουρκία να είναι πιο γεωπολιτικά σημαντική για την ΕΕ και ορισμένες κυβερνήσεις να είναι ευαίσθητες σχετικά με την ενοχλητική Άγκυρα, το αδιέξοδο κυρώσεων μπορεί να βρεθεί ενώπιον των ηγετών της ΕΕ όταν συναντηθούν την Πέμπτη».

Έκκληση Βερολίνου για απευθείας διάλογο Ελλάδας και Τουρκίας

Την έκκληση του Βερολίνου για αποκλιμάκωση της έντασης και απευθείας διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επανέλαβε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι δεν έχει να αναφέρει κάποια πρόοδο στη διαμεσολαβητική προσπάθεια της καγκελαρίου ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη, επισημαίνοντας: «Η έκκλησή μας παραμένει, για αποκλιμάκωση, διάλογο, επίλυση των επίμαχων προβλημάτων με απευθείας συνομιλίες. Αυτό στηρίζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και προσωπικά η καγκελάριος με συζητήσεις που διεξάγει».

Σε ό,τι αφορά την προοπτική επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν θα δώσει «ενδιάμεσο αποτέλεσμα» ενόψει της Συνόδου. Κληθείς μάλιστα να αναφερθεί σε ενδεχόμενη τριμερή συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων, τόνισε ότι ούτως ή άλλως συναντήσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο δεν ανακοινώνονται.

Ανάλογη ήταν η απάντηση του Στέφεν Ζάιμπερτ και όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για τηλεδιάσκεψη, αύριο, της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν επιβεβαιώνω κανένα προγραμματισμένο ραντεβού και μιλάω για συνομιλίες αφού έχουν πραγματοποιηθεί», είπε χαρακτηριστικά.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα