Μήνας αποφάσεων για την Κεντροαριστερά

Την ώρα που η κυβέρνηση παραμένει εγκλωβισμένη στην εθνική διαπραγμάτευση με την τρόικα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στο κέντρο του πολιτικού συστήματος εντείνονται οι πιέσεις ένθεν κακείθεν, προκειμένου να έλθουν εις γάμου κοινωνία και να αποτελέσουν όλοι μαζί τον λεγόμενο 3ο πόλο του εγχώριου πολιτικού συστήματος.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη τα χαμόγελα περισσεύουν από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όμως τα εσωτερικά ζητήματα είναι πολλά. Αφενός μεν υπάρχουν πολλές διαφοροποιήσεις, αφετέρου ο καθένας προσπαθεί να λάβει την καλύτερη δυνατή θέση για την επόμενη ημέρα του εγχειρήματος. Για παράδειγμα την Τετάρτη ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζήτησε νέα κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με πρόσωπα κοινής αποδοχής και άλλον πρωθυπουργό. Λίγο αργότερα ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ απάντησε πως «η λύση μπορεί να προέλθει μόνο με εκλογές κι ένα νέο πολιτικό τοπίο».

Εντός της Χαριλάου Τρικούπη αυξάνονται οι φωνές ότι πρέπει να πειστούν ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Ποτάμι, όπως και οι τρεις πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Γιώργος Φλωρίδης, οι οποίοι συνεχίζουν τις εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα υπό τον τίτλο «Ώρα Αποφάσεων» και όπως δείχνουν τα πράγματα θα προχωρήσουν στη σύσταση νέου κομματικού φορέα σε συνεργασία με το Ποτάμι. Μάλιστα στο ΠΑΣΟΚ για να πειστούν οι προαναφερόμενοι αποφάσισαν να βάλουν νερό στο κρασί τους και να δεχθούν (τουλάχιστον μέσω δηλώσεων τους στα ΜΜΕ) τους όρους του Στ. Θεοδωράκη. Δηλαδή πρώτα εκλογή αρχηγού από τη βάση κι εν συνεχεία ανοιχτό συνέδριο. Χαρακτηριστικό είναι το άνοιγμα που έκανε προ ημερών ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Ξεκαλάκης, ο οποίος είναι εκ των φανατικών υποστηρικτών της κοινής πορείας με το Ποτάμι.

Ο κ. Ξεκαλάκης εκτίμησε πως η συμπόρευση με το ΚΙΔΗΣΟ αποτελεί ένα ισχυρό συμβολισμό, όμως “η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα απογειωθεί με την συμμετοχή του Ποταμιού”. Με την προοπτική να ξεκινήσει η “ένωση” με εκλογή αρχηγού, διαφωνούν η ΔΗΜ.ΑΡ. και οι Κινήσεις για την Σοσιαλδημοκρατία, οι οποίες εμμένουν στον αρχικό σχεδιασμό για ιδρυτικό συνέδριο την άνοιξη.

Όσον αφορά το ΚΙΔΗΣΟ, προς το παρών δεν υπάρχει κάποια αντίδραση. Απλά ο Γιώργος Παπανδρέου προσπαθεί να περάσει σε θέσεις-κλειδιά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης όλους τους στενούς συνεργάτες του, ισχυροποιώντας τη θέση την δική του, αλλά και του κόμματος του εντός του σχήματος. Και βέβαια με αφορμή αυτή την προσπάθεια αυξάνονται οι πληροφορίες ότι τελικά ο πρώην πρωθυπουργός θα είναι εκ των υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, παρά τα όσα υποσχέθηκε στην κ. Γεννημάτα.

Προσέγγιση…
Παρά το γεγονός ότι ο Στ. Θεοδωράκης είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους «3», όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως έχει ξεκινήσει μία επαναπροσέγγιση με την Φώφη Γεννηματά.  Και οι γνωρίζοντες επιμένουν πως η απόσταση που χώριζε τις δύο πλευρές φαίνεται να έχει καλυφθεί, με τις πραγματικές διαφωνίες τους να έχουν να κάνουν, πλέον, με δύο ζητήματα. Το σχήμα που θα «τρέξει» τις διαδικασίες, δηλαδή, αν θα είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπως επιθυμεί η Φώφη Γεννηματά, ή ένα άλλο ουδέτερο σχήμα, όπως προτείνει ο Σταύρος Θεοδωράκης, κι αν η εκλογή αρχηγού θα προηγηθεί, ή όχι του συνεδρίου.

Η πλευρά της κ. Γεννηματά υποστηρίζει πως όλα πρέπει να τρέξουν με όχημα την Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ ο Θεοδωράκης και οι “3”, πως χρειάζεται ένα bing bang του κεντρώου χώρου με ένα νέο πολιτικό φορέα, ώστε να πειστούν οι ψηφοφόροι πως αφήνουν πίσω τους την παλιά κομματική νομενκλατούρα. Εξάλλου και οι “3”, όπως ανέλυσαν στις δύο προηγούμενες εκδηλώσεις τους σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο προκρίνουν την δημοσιοποίηση διακήρυξης – πρόσκλησης προς τα άλλα κόμματα, για σύμπραξη στη δημιουργία νέου κομματικού φορέα, μέσω ιδρυτικού συνεδρίου και εκλογής αρχηγού από τη βάση.

Με την ιδέα του νέου πολιτικού φορέα, όπως λένε πηγές προσκείμενες στην Σεβαστουπόλεως, συμφωνούν και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και στελέχη του ευρύτερου χώρου που έχουν μείνει εκτός, αλλά μετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις, όπως κι εν ενεργεία βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που βλέπουν πως τα λάθη του κυβερνητικού παρελθόντος του Κινήματος θα κληρονομηθούν και στην Δημοκρατική Συμπαράταξη. Μάλιστα όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά “θα είμαστε το εύκολο σύνθημα στα χείλη των λαϊκιστών του ΣΥΡΙΖΑ, που θα συνεχίσουν να κάνουν λόγο για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ και τις σχέσεις με την διαπλοκή”.

Από τις πληροφορίες προκύπτει ότι τα πρώην κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ απορρίπτουν την πρώτη εκδοχή και θεωρούν ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα ο νέος φορέας. Σημειώνουν, δε, πως, αν η κ. Γεννηματά ανοίξει τις διαδικασίες που θα οδηγούν σε νέο κόμμα, τότε θα πρέπει να μην αρνηθούν τον διάλογο μαζί της, ακόμα και την προοπτική της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία μέσω κάποιου κοινού υποψηφίου.

Τόσο από τη Χαριλάου Τρικούπη, όσο και από τη Σεβαστουπόλεως φαίνεται πως γίνονται προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι. Μάλιστα, υπάρχουν στελέχη που λειτουργούν πυροσβεστικά και επιμένουν ότι θα πρέπει να εξαντληθούν οι προσπάθειες για ενιαία συμπόρευση. Φημολογείται, επίσης, ότι και ο κ. Παπανδρέου θα πάρει κάποιες σχετικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα προς την πλευρά του Ποταμιού, λόγω και της καλής προσωπικής σχέσης που έχει με τον κ. Θεοδωράκη. Επιπλέον, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Γιάννης Μανιάτης αλλά και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Ξεκαλάκης, στις δηλώσεις τους επιμένουν στην ανάγκη συνεργασίας με το Ποτάμι. Στην ίδια λογική κινούνται από την πλευρά του Ποταμιού οι Σπύρος Λυκούδης και Κώστας Μπαργιώτας.

Από όλες, πάντως, τις πλευρές συνομολογείται πως ο Φεβρουάριος πρέπει να είναι μήνας αποφάσεων, καθώς συμφωνούν ότι πλέον ο χρόνος λειτουργεί αντίστροφα και δεν υπάρχουν περιθώρια για ατέρμονες συζητήσεις, που έχουν κουράσει τον κόσμο του κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Πολλοί, μάλιστα, εκτιμούν ότι η απήχηση που θα έχουν οι εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα των “3” πρώην υπουργών σε συνδυασμό με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων θα καθορίσουν τις τελικές αποφάσεις της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη.

Στις δηλώσεις όλοι συμφωνούν…
Όπως προαναφέρθηκε, καθημερινά υπάρχουν δηλώσεις και παρεμβάσεις στελεχών από πολλές πλευρές προκειμένου να πειστούν οι πρωταγωνιστές για να προχωρήσουν σε ενιαίο φορέα. Έτσι, λοιπόν, ο Κώστας Σκανδαλίδης τόνισε πως “τώρα πρέπει να διαμορφώσουμε μια νέα αφήγηση για τη χώρα, να επιβάλουμε την εθνική συνεννόηση, να διατυπώσουμε μια ριζοσπαστική προοδευτική πρόταση απέναντι στη δεξιά παλινόρθωση και τον δήθεν αριστερό τυχοδιωκτισμό».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του Ποταμιού τάχθηκε υπέρ της άποψης να δημιουργηθεί ένα νέο Κίνημα:  «Το Ποτάμι έχει δηλώσει ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο μεγάλο κίνημα στο χώρο του Κέντρου. Με ανοιχτές διαδικασίες κι όχι τεχνητές συγκολλήσεις σχημάτων. Με αντιπαράθεση ιδεών στην κοινωνία και άδειες θέσεις στην πρώτη γραμμή για νέα πρόσωπα μαζί με στελέχη που έχουν αφήσει θετικό αποτύπωμα».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει στην ανάγκη για ανανέωση σε πρόσωπα: «Για να κοιτάξουμε το μέλλον με αισιοδοξία οφείλουμε να πάρουμε το μάθημα από τις συμπεριφορές και τα λάθη που πλήγωσαν την παράταξη. Κάθε προσπάθεια διεύρυνσης πρέπει να γίνεται με όρους ηθικούς και πολιτικούς. Η ενότητα είναι αναγκαία αλλά δεν αρκεί. Χρειαζόμαστε ριζοσπαστική ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες. Οι σημερινοί πρωταγωνιστές να βάλουν στην άκρη προσωπικές στρατηγικές και να μην εφευρίσκουν εμπόδια με αφορμή τεχνικά θέματα χαμηλής αξίας».

Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΔΗΣΟ, Γιώργος Πεταλωτής ισχυρίζεται πως ο στόχος δεν πρέπει να είναι η δημιουργία 3ου πόλου, αλλά η δημιουργία μία παράταξης που θα διεκδικήσει την διακυβέρνηση της χώρας: «Ο χώρος με τις συντριπτικά περισσότερες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στη χώρα, με τα σοβαρότερα πολιτικά στελέχη, δεν μπορεί να τρέχει για να γίνει ουρά κανενός. Οι λογικές του τρίτου πόλου δεν μας αφορούν».

Ο βουλευτής Λαρίσης του Ποταμιού Κώστας Μπαργιώτας επισήμανε πως ο νέος φορέας να αποτελέσει τη σύγχρονη Σοσιλδημοκρατία: «Για να ανασυσταθεί ο χώρος πρέπει να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα πάνω σε μια σύγχρονη, ρεαλιστική και τολμηρή βάση. Με τη σημερινή κυβέρνηση τελειώνει η Μεταπολίτευση. Μετά τις επόμενες εκλογές, η Κεντροαριστερά, με ευρύτερες δυνάμεις που θα απελευθερωθούν και από τον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να μιλήσει για μια σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία».

Τέλος με άρθρο-παρέμβαση ο Γιώργος Μαυρωτάς, βουλευτής Αττικής με το Ποτάμι τονίζει μεταξύ άλλων: “Για τις δυνάμεις στο μεσαίο χώρο αυτήν τη στιγμή υπάρχουν δύο επιλογές: Η πρώτη είναι οι δυνάμεις του χώρου να περιχαρακωθούν λέγοντας «όσοι θέλετε να έρθετε μαζί μου». Πολλά μικρά βιλαέτια που θα τους απασχολεί η συγκριτική τους δύναμη στο χώρο σε σχέση με τις άλλες αντίστοιχες δυνάμεις, ώστε να κατακτήσουν κάποια στιγμή την ηγεμονία του χώρου. Αυτή είναι η προσέγγιση του «κομπάρσου» της πολιτικής σκηνής όπου με μονοψήφια νούμερα τον ενδιαφέρει να είναι παρών στην επόμενη Βουλή.

Η δεύτερη επιλογή είναι να γίνει προσπάθεια συνένωσης δυνάμεων σε έναν νέο φορέα για τον προοδευτικό μεσαίο χώρο όπου οι πολίτες θα έχουν τον πρώτο λόγο. Τα εργαλεία υπάρχουν, τα παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία, ώστε να ακούγεται απευθείας η φωνή της βάσης σε διάφορα ζητήματα, από την επιλογή αρχηγού ως την αποδοχή συγκεκριμένων θέσεων. Μια τέτοια συνθετική προσέγγιση θα πρέπει να στηρίζεται σε συνέργειες, όπως γίνεται σε μια ομάδα: να ενσωματώσεις τα πλεονεκτήματα του κάθε συμπαίκτη και να απομονώσεις τα μειονεκτήματα. Μια ξεκάθαρη κουβέντα σε αυτά τα θέματα θα κινητοποιήσει τους πολίτες να συμμετάσχουν στις διαδικασίες. Γιατί αν οι διαδικασίες είναι θέμα των μηχανισμών, οι πολίτες θα γυρίσουν την πλάτη βλέποντας να τους σερβίρεται ένα ξαναζεσταμένο φαγητό. Αυτή είναι η προσέγγιση του πρωταγωνιστή στην πολιτική σκηνή με διψήφια ποσοστά στις εκλογές και πολύ κοντά στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην επόμενη Βουλή. Οι ηγεμονισμοί και οι θεμιτές φιλοδοξίες μπορούν να περιμένουν μέχρι η χώρα να ξαναμπεί σε ράγες. Και με το ενδεχόμενο των εθνικών εκλογών να γίνεται όλο και πιο πιθανό, λόγω της ολιγωρίας της παρούσας κυβέρνησης, κάθε βδομάδα που περνάει είναι κρίσιμη. Η ενιαία λοιπόν έκφραση του προοδευτικού μεσαίου χώρου είναι αναγκαία όχι μόνο για το χώρο, αλλά για τη χώρα διότι θα αποτελέσει έναν πόλο σταθερότητας σε ένα πολιτικό σκηνικό που βρίσκεται σε τρικυμία”.

Στην Πάτρα το Σάββατο Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης και Φλωρίδης
«Οι υπάρχοντες κομματικοί σχηματισμοί, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, δεν έχουν καταφέρει να συγκροτήσουν τον ενιαίο φορέα που θα καταλάβει την κυρίαρχη θέση του προοδευτικού πόλου του πολιτικού συστήματος». Αυτή είναι η εκτίμηση της Άννας Διαμαντοπούλου και πάνω σε αυτή θα κινηθεί η 3η εκδήλωση της κίνησης των “3” πρώην υπουργών αύριο το πρωί (11:00) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πάτρας.

Όπως επισημαίνει, “οι πολιτικές λύσεις που έχει ανάγκη η χώρα δεν μπορεί να ανασυρθούν από τα ιδεολογικά ντουλάπια του προηγούμενου αιώνα, ούτε από την επανάληψη παλαιών ρητορικών συνθημάτων και κενών λέξεων”. Γι’ αυτό και η κίνησή τους δηλώνει πού θα αξιοποιήσει πρόσωπα και προτάσεις ανοιχτά και ισότιμα, χωρίς το αποτρεπτικό φίλτρο -όπως η ίδια το χαρακτηρίζει- των παραδοσιακών κομματικών δομών και μηχανισμών. Με τους οποίους, έμμεσα αλλά σαφώς, ταυτίζει τα πρόσωπα που πρωτοστατούν στο εγχείρημα της επίσημης, σήμερα, κεντροαριστερής παράταξης, τη Φώφη Γεννηματά και τον Γιώργο Παπανδρέου.

Η πρώην υπουργός τονίζει πως για να ξεφύγει η χώρα από το τέλμα πρέπει να συγκροτηθεί ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας με στόχο το 2025 η Ελλάδα να έχει ισχυροποιηθεί.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα