Μηνάς Καστέλλος: «LIVE 2020»

Ο νεαρός και ταλαντούχος καλλιτέχνης από τη Ρόδο μιλάει στην «Α»

Ένας ταλαντούχος καλλιτέχνης από τη Ρόδο «τα βάζει» με τη δυσκολία των καιρών, κυκλοφορώντας ένα live γεμάτο χαρούμενα και κεφάτα τραγούδια. Ο Μηνάς Καστέλλος μάς δίνει ανάσες αισιοδοξίας που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη. Θελήσαμε να μάθουμε πώς προέκυψε η ιδέα αυτού του live, και τον πλησιάσαμε για να μας μιλήσει για τα «θέλω» του και τις κινήσεις του εν μέσω της πανδημίας. Κι εκείνος, ευγενικός όπως πάντα, δεν αρνήθηκε να μας απαντήσει σε ό,τι τον ρωτήσαμε…

Ιχνηλατώντας… με την Καίτη Νικολοπούλου

Κατ’ αρχάς, να ξεκινήσουμε με το πώς προέκυψε η ιδέα αυτού του live…

«Ήταν μια ιδέα που είχα αρκετό καιρό στο μυαλό μου, αλλά για κάποιο λόγο δεν μπορούσα να υλοποιήσω… Όλα για κάποιο λόγο γίνονται και να που έφτασε η στιγμή. Ένα live με πολύ κέφι και διάθεση, αυτό άλλωστε φαίνεται! Η αφορμή; Φίλοι και γνωστοί, ερχόμενοι στο νησί για τις διακοπές τους και φεύγοντας από τους χώρους διασκέδασης όπου εμφανίζομαι, μου ζητούσαν ένα CD ή κάποιον άλλο τρόπο να με ακούν και μετά τις διακοπές τους! Επίσης, μεγάλο ρόλο έπαιξε και η καραντίνα. Ήθελα με αυτό τον τρόπο ο κόσμος που είναι κλεισμένος να μπορεί να ακούσει κάτι πολύ διασκεδαστικό και, ταυτόχρονα, πολύ όμορφο! Τα τραγούδια που περιλαμβάνει είναι κυρίως αυτά που κατά ένα μεγάλο μέρος χρησιμοποιώ και στα live μου, πολλές επιτυχίες από δημιουργούς και καλλιτέχνες, αλλά περιέχει και τα δικά μου τραγούδια».

Δηλαδή, έχουμε μετατρέψει κατά έναν τρόπο το σπίτι μας σε χώρο διασκέδασης; Ειδικά όταν όλα κλείνουν τα μεσάνυχτα…

«Προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα! Ναι, εδώ στο νησί μετά από κάθε live συνήθως ο κόσμος καταλήγει σε παραλίες ή σε κάποια σπίτια όπου, κατά κάποιον τρόπο, έχουν την άνεση του χώρου».

Είσαι χρόνια στον χώρο του τραγουδιού. Όταν ξεκίνησες, η Ρόδος ήταν ένα κοσμοπολίτικο νησί γεμάτο ζωή και τουρισμό. Και τώρα;

«“Κάθε πέρυσι και καλύτερα”, που λέει και ο λαός μας! Όταν έκανα τα πρώτα μου βήματα, τα νυχτερινά κέντρα δούλευαν εφτά ημέρες την εβδομάδα τούς καλοκαιρινούς μήνες και τον χειμώνα πέντε! Σίγουρα μπορεί να μην είναι η Ρόδος με τα νυχτερινά κέντρα να αφθονούν. Επί τη ευκαιρία, να πληροφορήσω ότι οι περισσότεροι “μεγάλοι” καλλιτέχνες ξεκίνησαν από εδώ, από το νησί της Ρόδου, αλλά δεν παύει να παραμένει ένας κοσμοπολίτικος προορισμός! Η φετινή χρονιά λόγω του COVID-19 ήταν, είναι και θα είναι πολύ δύσκολη, διότι  οι πόροι του νησιού εξαρτώνται από τον τουρισμό».

Σκέφτηκες να αναζητήσεις την τύχη σου στην Αθήνα, όπου ίσως υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες;

«Αυτό είναι το όνειρο του κάθε καλλιτέχνη. Για κάποιον που ζει σε επαρχία είναι πολύ δύσκολο να φύγει και να εγκατασταθεί στην Αθήνα.  Τα μαγαζιά που έχουν απομείνει είναι πλέον μετρημένα στα δάχτυλα, δεν υπάρχουν οι χώροι και οι υποδομές, ώστε ο καλλιτέχνης να μπορεί να δείξει αυτό που είναι. Τα νυχτοκάματα πλέον είναι χαμηλά και τα μαγαζιά ανοίγουν ένα Σάββατο… Τι να πρωτοκαλύψει πλέον ο καλλιτέχνης; Ρουχισμό; Δημόσιες σχέσεις; Τα τραγούδια του; Ή την καθημερινότητά του; Μόνο όσοι έχουν αρκετά χρήματα ή έχουν την ευχέρεια οι οικογένειές τους να τους στηρίξουν οικονομικά. Εύχομαι να αλλάξει κάποια στιγμή η όλη κατάσταση».

Πόσο έχει επηρεάσει τη ζωή σου, σαν άνθρωπο, πατέρα αλλά και καλλιτέχνη, η κρίση που βιώνουμε και που για εσάς τους καλλιτέχνες, είναι ίσως πιο βαθιά;

«Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά και το κράτος δεν βοηθάει πουθενά! Τα νυχτοκάματα πλέον είναι λίγα. Οι υποχρεώσεις δεν μπορούν να καλυφθούν και όλο αυτό έχει κάποιον αντίκτυπο κυρίως ψυχολογικό, ειδικά στους καλλιτέχνες που είναι και γονείς και βλέπουν ότι δεν μπορούν να προσφέρουν τα απαραίτητα  στα παιδιά τους. Οι περισσότεροι πλέον για να επιβιώσουν κάνουν και μια δεύτερη δουλειά. Το να είσαι μουσικός, για να αποδώσεις αυτό που πρέπει σημαίνει ότι χρειάζονται πολλές εργατοώρες, πρόβες και μελέτη. Δεν είναι κάτι εύκολο, ούτε μπορεί να το κάνει ο καθένας. Αν δεν υπήρχαν οι καλλιτέχνες, δεν θα υπήρχε η μουσική, ο χορός, το θέατρο και όλα αυτά τα αγαθά που χρειάζεται ένας άνθρωπος. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει επιτέλους το κράτος να μεριμνήσει και να βρεθεί μία λύση».

⇒ Να επιστρέψουμε στο LIVE 2020. Είσαι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του κοινού;

«Ο κόσμος το ακούει και κυρίως διασκεδάζει. Αυτός ήταν ο στόχος μου. Δέχομαι αρκετά μηνύματα στα social και αυτό με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο… Αρέσει!!!»

⇒ Έχεις τη δυνατότητα να το παρουσιάσεις πλέον, έστω σε τοπικό επίπεδο; Και τι άλλο να περιμένουμε από εσένα καλλιτεχνικά, στο άμεσο μέλλον;

«Ναι… φυσικά! Αυτή την περίοδο εμφανίζομαι σε ένα κλαμπ όπου κάνουμε κάποιες Live εμφανίσεις με τους συνεργάτες μου. Επίσης είμαι σε αναζήτηση νέου κομματιού και ετοιμάζουμε κάποιες ηχογραφήσεις για Cover».

Σ’ ευχαριστούμε πολύ.

«Δική μου η χαρά, σας ευχαριστώ πολύ. Εύχομαι από καρδιάς αγάπη και υγεία σε όλο τον κόσμο και τα καλύτερα για την εφημερίδα σας!»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα