Μήνυμα σε Νταμπίζα μέσω… Φύσσα

Όταν «γεννήθηκε» η σκέψη της «λαϊκής βάσης» στον Παναθηναϊκό, τέθηκε μία βασική προϋπόθεση. Η αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας της ΠΑΕ και η εναρμόνιση της φιλοσοφίας της στα νέα δεδομένα.

Η ανεξαρτησία απαιτεί ισχυρό τίμημα και αυτό ελάχιστοι είχαν φανταστεί τι σημαίνει και ακόμη λιγότεροι γνώριζαν τις δυσκολίες της διαδρομής που μόλις είχε ξεκινήσει. Μπορεί η «περιπέτεια» να εξάρει τη φαντασία και να προκαλεί το ενδιαφέρον, ωστόσο απαιτούνται μεγάλες αντοχές και πειθαρχία στα προκαθορισμένα βήματα προόδου. Το βασικό κριτήριο για την επιτυχία του εγχειρήματος ήταν, είναι και θα είναι η αυτάρκεια. Από εκεί ξεκινούν όλα και εκεί… τελειώνουν, αν ο σύλλογος δεν καταφέρει να καλύπτει τα έξοδά του.

Στη λειτουργία του συγκεκριμένου μοντέλου, κομβικό ρόλο διαδραματίζει ο εκάστοτε τεχνικός διευθυντής. Οι πάντες κρίνονται από το έργο που παράγουν. Στον Παναθηναϊκό της νέας εποχής τίποτα δεν θεωρείται θέσφατο και κανείς δεν απολαμβάνει τιμές… αυθεντίας. Ο Νίκος Νταμπίζας, που κλήθηκε να αναλάβει το νευραλγικό πόστο του τεχνικού διευθυντή των «πράσινων», δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση…

Ο άλλοτε διεθνής ποδοσφαιριστής και υπεύθυνος του τμήματος σκάουτινγκ βίωσε ένα εξαιρετικά δύσκολο καλοκαίρι, τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Τα σημάδια φάνηκαν από το ξεκίνημα της περιόδου. Η όλη προσπάθεια ξέφυγε από τον αρχικό σχεδιασμό, καθώς αγωνιστικά ο Παναθηναϊκός σημείωσε μεγάλη επιτυχία την προηγούμενη σεζόν, κατακτώντας τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδος. Παράλληλα με την αγωνιστική επιτυχία, η οποία ήταν απρόσμενη, ανέβηκαν κατακόρυφα και οι προσδοκίες του κόσμου, αλλά και μιας μερίδας παραγόντων.

Με τις προσδοκίες στο ζενίθ και τα οικονομικά στο ναδίρ, ο υπεύθυνος για τον μεταγραφικό σχεδιασμό των «πράσινων», Νίκος Νταμπίζας, βρέθηκε αντιμέτωπος με μία εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση. Στα παραπάνω προστίθεται και η –ομολογουμένως– ευστοχία του στις μεταγραφές του προηγούμενου καλοκαιριού, η οποία του άφησε «βαριά κληρονομιά», με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό μείγμα υψηλών προσδοκιών, που οδήγησε στη γέννηση ουτοπικών καταστάσεων και σχεδιασμών που ξεπερνούσαν κατά πολύ τις δυνατότητες του κλαμπ. Στο ίδιο διάστημα, ο Νίκος Νταμπίζας υπέστη ένα εξαιρετικά σοβαρό προσωπικό σοκ, καθώς ενεπλάκη σε θανατηφόρο τροχαίο στην παραλιακή, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί σε ικανό βαθμό η κρίση του.

Είναι αλήθεια πως το καλοκαίρι του 2013, ο Νίκος Νταμπίζας πέτυχε θαύματα σε επίπεδο μεταγραφικού σχεδιασμού, καθώς εντόπισε περιπτώσεις παικτών, όπως ο Μάρκους Μπεργκ, Ντάνιελ Πράνιτς, Νάνο και Μλάντεν Πέτριτς, τους οποίους έφερε στην Αθήνα με ελάχιστο κόστος για το ταμείο της ομάδας. Προώθησε παιδιά από την Ακαδημία και βρήκε λύσεις μέσω δανεισμού, όπως ο Αμπέντ και ο Σίλντενφελντ, οι οποίες απέδωσαν στον μέγιστο βαθμό. Όμως ο κάθε επαγγελματίας κρίνεται τόσο από την κάθε κίνησή του ξεχωριστά, όσο κι από τη συνολική εικόνα και τη διάρκεια που παρουσιάζει.

Το «φτωχό» 2014…
Το καλοκαίρι του 2014, σε αντίθεση με το προηγούμενο, δεν απέδωσε ανάλογα. Ο Νίκος Νταμπίζας ήταν φανερό ότι βρέθηκε αντιμέτωπος με αδιέξοδα. Με μηδενικό μπάτζετ, όπως βέβαια και το 2013, δεν βρήκε λύσεις ανάλογες με τις προαναφερθείσες, γεγονός που δεν αντιμετωπίστηκε με θετική διάθεση από τον Γιάννη Αλαφούζο και τη διοίκηση του «τριφυλλιού». Η πρόσληψη του Τάκη Φύσσα μπορεί να παρουσιάστηκε από τους «πράσινους» σαν… ευκαιρία στελέχωσης, μετά την απομάκρυνσή του από το επιτελείο της εθνικής ομάδας, ωστόσο ο πραγματικός λόγος ήταν η… ενίσχυση στον τομέα ευθύνης του Νίκου Νταμπίζα και εν μέρει ένα προειδοποιητικό μήνυμα από τον Γιάννη Αλαφούζο.

Ο Νίκος Νταμπίζας κλήθηκε στη διάρκεια του καλοκαιριού να καλύψει τα κενά που προϋπήρχαν στο ρόστερ, αλλά και εκείνα από την αποχώρηση του Αμπέντ και την πώληση του Στέφανου Καπίνου στη γερμανική Μάιντζ. Αποκτήθηκαν ο Άγγλος Λουκ Στιλ στη θέση του διεθνούς Έλληνα πορτιέρο, ο Μπούρμπος για το δεξί άκρο της άμυνας, και ο Ουασίμ Μπούι για τη μεσαία γραμμή ως δανεικός από τη Γιουβέντους. Κανείς από τους τρεις δεν έχει προοπτική… μελλοντικών εσόδων για το ταμείο των «πράσινων», γεγονός που από μόνο του αποτελεί πλήγμα, καθώς ο Παναθηναϊκός στηρίζει τον σχεδιασμό του στην εισροή εσόδων από διαρκείας, σπόνσορες-χορηγούς, μπόνους διοργανώσεων, και βέβαια την πώληση παικτών που αποκτήθηκαν με προοπτική αξίας μεταπώλησης.

Με άλλα λόγια, η φετινή σεζόν ενδεχομένως να κρίνει τη συνέχιση της παρουσίας του Νίκου Νταμπίζα στο πόστο του τεχνικού διευθυντή του «τριφυλλιού». Ο Γιάννης Αλαφούζος έχει διευκρινίσει ότι άπαντες κρίνονται από το αποτέλεσμα της δουλειάς τους. Το αυτό ισχύει και για τον Νίκο Νταμπίζα, αλλά και τον Γιάννη Αναστασίου, όπως και για όλους όσοι εργάζονται στο «τριφύλλι», ο καθένας στον τομέα ευθύνης που του αναλογεί.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα