Μήνυμα Τσίπρα – Ομπάμα για λιγότερη λιτότητα και ελάφρυνση χρέους

Στην αναγκαιότητα ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, στάθηκαν κατά τις on camera δηλώσεις τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο κ. Τσίπρας υποδέχτηκε θερμά τον κ. Ομπάμα στον περίβολο του Μεγάρου, όπου προσήλθε πεζή από το Προεδρικό Μέγαρο, για να τον συνοδεύσει εν συνεχεία στο γραφείο του. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ελπίζει «πολύ σύντομα να βρουν ανταπόκριση οι κόποι του ελληνικού λαού και να υπάρξει μια θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις που αφορούν την κρίση του χρέους. Εμμένουμε στην θέση μας ότι μόνο με την λιτότητα δεν γίνεται τίποτα». Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σημείωσε ότι «θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους». Ειδικότερα, κατά τον σύντομο τηλεοπτικό διάλογο που είχαν κατά την έναρξη της συνάντησής τους, ο έλληνας πρωθυπουργός καλωσόρισε τον αμερικανό πρόεδρο στην γενέτειρα της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας την κρισιμότητα της περιόδου και το γεγονός ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με τρεις παράλληλες κρίσεις, την οικονομική, την προσφυγική και την κρίση ασφάλειας.

«Είναι για εμάς μεγάλη η χαρά και η τιμή να έχεις επιλέξει την Ελλάδα ως έναν από τους σταθμούς του τελευταίου ευρωπαϊκού ταξιδιού (σου) και νομίζω ότι αυτό μπορεί να δώσει από μόνο του πάρα πολύ σημαντικά μηνύματα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην παγκόσμια κοινότητα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Γιατί», σημείωσε, «η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν κουβαλάει μόνο την αρχαία παράδοση, την πολιτισμική και την πνευματική, υπεράσπισης σημαντικών πανανθρώπινων αξιών, αλλά μάχεται και στο σήμερα, στο παρόν, για την υπεράσπιση αυτών των αξιών, όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, η ισότητα, η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «παρά τις δυσκολίες που περάσαμε, ιδιαίτερα τα τελευταία πέντε χρόνια, σταθήκαμε όρθιοι και υπερασπιστήκαμε αυτές τις αξίες». Υπογράμμισε ότι «το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, ελπίζοντας πολύ σύντομα οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού να βρουν σύντομα ανταπόκριση και να έχουμε μια θετική εξέλιξη στα σημαντικά θέματα που έχουμε μπροστά μας, στις διαπραγματεύσεις που αφορούν την κρίση του χρέους και μια θετική εξέλιξη με τους εταίρους μας που αφορά όλη την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία, αλλά και το Κυπριακό πρόβλημα στο οποίο όλοι ελπίζουμε για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητά του ότι αυτό το τελευταίο ταξίδι του Μπαράκ Ομπάμα στην Ευρώπη ως πρόεδρος των ΗΠΑ «θα είναι πολύ ουσιαστικό και θα δώσει τη δυνατότητα για θετικές εξελίξεις σε αυτά τα κρίσιμα και ιστορικής σημασίας ζητήματα».

Από την πλευρά του, ο Μπάρακ Ομπάμα στην αντιφώνησή του στον κ. Τσίπρα ευχαρίστησε καταρχήν τον ελληνικό λαό, τον πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση για τη θερμή υποδοχή που του επεφύλαξαν. Επίσης ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό «γι’ αυτά που έχει επιτύχει τις δύσκολες εποχές που έχει περάσει». «Ελπίζω αυτή η ανάπτυξη που είδαμε και παρατηρήσαμε, να αποτελέσει το στοιχείο πάνω στο οποίο θα χτίσουμε και μαζί με τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα έλθουν αργότερα, να φθάσουμε σε μια βιώσιμη κατάσταση. Παράλληλα, εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να εμμένουμε και να υποστηρίζουμε τις θέσεις μας ότι μόνο με την λιτότητα δεν γίνεται τίποτα και ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ελάφρυνση του χρέους, έτσι ώστε να υπάρξει μια ανάπτυξη», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο κ. Ομπάμα ευχαρίστησε επιπλέον τον ελληνικό λαό και την ελληνική κυβέρνηση για τη «συμπόνοια με την οποία αντιμετώπισαν τις ροές των προσφύγων και επίσης για την συνεργασία που έχουμε με την ελληνική κυβέρνηση, ούτως ώστε να μπορέσουμε να βρούμε κάποια λύση στο προσφυγικό θέμα».

Τέλος, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες προσθέτοντας «θα συνεργαστούμε μαζί για την εξεύρεση μιας λύσης και παράλληλα για να δούμε πώς θα μειώσουμε τις ροές των μεταναστών και φυσικά και παράλληλα να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση στις συγκρούσεις και συρράξεις που προκαλούν τις ροές».

«Όσον αφορά το Κυπριακό, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία και με τη δική μας συνεργασία, θα μπορέσουμε να βρούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση και βλέπουμε στην Ελλάδα μια φίλη και σύμμαχο, ένα πολύ σημαντικό μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», επισήμανε ο απερχόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα