Μήνυμα για «αυτοδύναμη Ελλάδα»

Η Νέα Δημοκρατία μέσω του 14ου Συνεδρίου της αναδεικνύει το κοινωνικό της πρόσημο και τις παραδοσιακές αξίες της

Ένα διαφορετικό συνέδριο σε σύγκριση με αυτό που ζήσαμε στο αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό που εξελίσσεται από χθες το απόγευμα για το κυβερνών κόμμα. Στο 14ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχουν ξεκαθαρίσματα εσωκομματικών λογαριασμών και αυτό που εκπέμπεται είναι το κοινωνικό πρόσημο της Νέας Δημοκρατίας μετά από πραγματικά τρία δύσκολα χρόνια με πανδημία και σοβαρότατη ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Εξάλλου και το σύνθημα στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας έχει ως στόχο να σταλεί μήνυμα προς τους ψηφοφόρους πως το «δίπλα στον πολίτη» που λέει το κυβερνών κόμμα δεν είναι απλά ένα πιασάρικο σύνθημα, αλλά η πραγματικότητα που προσπαθεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση σε ένα δυσμενές περιβάλλον. Επίσης είναι εμφανής η προσπάθεια και του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και των υπολοίπων κορυφαίων του κόμματος να αναδείξουν το κυβερνητικό έργο.

Ταυτόχρονα μέσω του Συνεδρίου θα επιχειρηθεί να δοθεί έμφαση και στην ανανέωση και όπως τονίζεται από αρμόδιες πηγές ο στόχος είναι το 1/3 της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής να απαρτίζεται από νέο αίμα. Δηλαδή από στελέχη μικρότερης ηλικίας των 35 ετών. Οπότε το μόνο πραγματικό ενδιαφέρον είναι οι λίστες που κυκλοφορούν προς τους συνέδρους και οι οποίες αποτελούν το αλάτι και το πιπέρι στην υπέρτατη εσωκομματική διαδικασία ενός αστικού κόμματος. Όμως και οι χαμένοι της λιστομαχίας δεν πρόκειται να εξοβελιστούν όπως έχει συμβεί στο παρελθόν σε άλλα κόμματα, ή να μπουν στο ψυγείο.

Εξάλλου το Συνέδριο, σύμφωνα με αναλυτές, αποτελεί την απαρχή της προεκλογικής περιόδου. Αυτό φάνηκε και από τη χθεσινοβραδινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργός κινήθηκε σε έξι άξονες, προκειμένου να υπενθυμίσει όλα όσα έπραξε η κυβέρνηση του από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα. Ο ένας άξονας ήταν η διπλωματική πρόοδος που είχε η Ελλάδα με την ενδυνάμωση της εικόνας. Τόσο συνολικά στην εξωτερική πολιτική, όσο και στα εθνικά μας θέματα, αλλά και στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Ο δεύτερος άξονας ήταν στις δράσεις που προγραμματίζει η κυβέρνηση για τους νέους και συγκεκριμένα για τη στέγαση των νέων ζευγαριών. Ένας άλλος άξονας στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός ήταν η καθημερινότητα και το φιλικό κράτος που διαμορφώθηκε χάρη στην τεχνολογία, κάτι που αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση ακόμη και οι αντίπαλοι της. Ξεχωριστή μνεία έκανε ο κ. Μητσοτάκης και στην προσπάθεια που έχει καταβληθεί για το κομμάτι της ασφάλειας των πολιτών και σύμφωνα με τα στοιχεία κι εκεί υπάρχει θετικό πρόσημο.

Φυσικά ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Κι όλα αυτά όπως είπε «έγιναν με το κόμμα να εξελίσσεται μεν, αλλά να παραμένει σταθερό στις αξίες του». Και όσον αφορά τις επόμενες εθνικές εκλογές ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Η φράση «αυτοδύναμη Ελλάδα» είναι και το μήνυμα που απέστειλε στους πολίτες και που υποδηλώνει τον εκλογικό στόχος της Νέας Δημοκρατίας. Όμως αυτό το σύνθημα δεν απορρίπτει πιθανές συνεργασίες, καθώς ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αυτοδύναμη Ελλάδα.

Εξάλλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολλάκις έχει απευθύνει ένα ερώτημα προς τους πολίτες λέγοντας το «ποιος εκπροσωπεί σήμερα την πρόοδο και ποιος τη συντήρηση».  «Πρόοδος είναι οι αλλαγές που βελτιώνουν στην πράξη τις ζωές των πολιτών» λένε στην κυβέρνηση, μιλώντας για ένα «κοινωνικό προοδευτικό μέτωπο απέναντι στη συντήρηση και τη στασιμότητα που επαγγέλλονται όσοι λένε όχι σε όλα».

Στο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ περί στήριξης των ελίτ, απαντούν ότι η κυβέρνηση κάνει πράξη τις ιδρυτικές αρχές της Ν.Δ. και θυμίζουν τη δωρική και καθαρή τοποθέτηση του ιδρυτή της παράταξης, Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Η ΝΔ είναι ένα κόμμα λαϊκό». Κάνοντας μια σύγκριση ανάμεσα στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και σε αυτό των δύο βασικών αντιπολιτευόμενων κομμάτων, στην Πειραιώς εκτιμούν ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα συνέδριο ξεκαθαρίσματος εσωκομματικών λογαριασμών, ενώ το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ έχει εκ των πραγμάτων χαρακτήρα ταυτοτικό και αφορά τον ίδιο τον προσανατολισμό του κόμματος.

Οι καλεσμένοι και οι ομιλητές

Από τις διεθνείς παρουσίες εκτός του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψηφίου πρόεδρου στις επόμενες προεδρικές εκλογές Αβέρωφ Νεοφύτου, ξεχωρίζει και η παρουσία του Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο Γερμανός επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο πάντα ανταποκρίνεται στις προσκλήσεις της Νέας Δημοκρατίας και αυτό έκανε και τώρα.

Επίσης μεταξύ των καλεσμένων είναι και ο γενικός γραμματέας του ΕΛΚ, Αντόνιο Λόπεζ, ενώ η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (προερχόμενη από το ΕΛΚ) Ρομπέρτα Μέτσολα παρενέβη μέσω βίντεο.

Στη σημερινή δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν οι τοποθετήσεις των συνέδρων σε έξι θεματικές ενότητες, οι οποίες είναι: «Ασφάλεια για όλους», «Προστασία του Περιβάλλοντος και αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης», «Καθημερινότητα: Κράτος φιλικό για τους πολίτες & Δίκαιη ανάπτυξη», «Ενδυνάμωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας», «Νέα Δημοκρατία: Τολμά να εξελίσσεται μένοντας σταθερή στις αξίες της» και «Πολιτικές για τους νέους».

Κατά τη διάρκεια της θεματικής «Πολιτικές για τους νέους» οι νεότεροι βουλευτές του κόμματος θα παρουσιάσουν μια δέσμη προτάσεων που αφορούν τη νέα γενιά. Επιπλέον, σήμερα, θα λάβει χώρα η παρουσίαση του project για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του κόμματος.

Ο πρώην πρωθυπουργός

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται αύριο (3η ημέρα) η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει ένα δικό του τρόπο να απευθύνεται στην βάση του κόμματος και γι’ αυτό όλοι αναμένουν την τοποθέτηση του. Αύριο επίσης θα μιλήσουν ο πρώην Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Αντιπρόεδρου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής και Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Πριν τη λήξη των εργασιών, θα απευθύνει νέα ομιλία προς το σώμα των συνέδρων ο Πρόεδρος του κόμματος και Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου ίσως υπάρξουν κι εξαγγελίες για δέσμη νέων φιλολαϊκών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου θα υπάρχουν περίπτερα του «Be my Hero» με στόχο την εγγραφή εθελοντών για δωρεά μυελού των οστών, των συλλόγων «ΣΥΝΕΧΙΖΩ» και «ΗΠΑΡΧΩ» για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για τη δωρεά οργάνων, καθώς και ένα περίπτερο για την πρόληψη κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Τέλος η ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή (13:00 έως 16:00).

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα