To μήνυμα του Τσίπρα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε  στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στην αίθουσα της Γερουσίας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η πολύχρονη κρίση έπληξε ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα και φυσικά τις γυναίκες
«Πρέπει όλοι να παραδεχτούμε ότι η κρίση που χτύπησε τη χώρα το 2010 και οι καταστροφικές πολιτικές που υιοθετήθηκαν τα επόμενα χρόνια χτύπησαν περισσότερο τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, κατά συνέπεια χτύπησαν περισσότερο τις γυναίκες και διεύρυναν τις υπαρκτές ανισότητες.

Γι’ αυτό το λόγο εμείς σήμερα συνδέουμε άμεσα την προοπτική εξόδου της χώρας από την επιτροπεία και τα μνημόνια και την επιστροφή στην κανονικότητα και την ανάπτυξη με συγκεκριμένες θεσμικές πρωτοβουλίες για την διεύρυνση και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών και για τον περιορισμό των υπαρκτών διακρίσεων την εξάλειψη των υπαρκτών έμφυλων διακρίσεων»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη στην διαβούλευση και αφορά την περαιτέρω διεύρυνση της ισότητας των γυναικών, με ποσόστωση στα ψηφοδέλτια για τις βουλευτικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές η οποία θα φτάνει μέχρι και το 40%.

«Το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε πριν από λίγες μέρες σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την διεύρυνση των δικαιωμάτων των γυναικών και την καταπολέμηση των ανισοτήτων και της έμφυλης βίας.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν την ενίσχυση της εκπροσώπησης των γυναικών στη Βουλή και στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στην κατεύθυνση αυτή προτείνεται η ποσόστωση των γυναικών στα ψηφοδέλτια των βουλευτικών και των αυτοδιοικητικών εκλογών να αυξηθεί στο 40% επί του συνόλου των υποψηφίων.

Η διάσταση του φύλλου εισάγεται στους δημόσιους προϋπολογισμους , στην υποχρέωση λογοδοσίας των δημόσιων αρχών, σε ό,τι αφορά την ισότητα των δύο φύλλων και βεβαίως τα δημόσια έγγραφα.
Προβλέπεται η λειτουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου δομών για την ψυχοκοινωνική στήριξη και ασφαλή διαμονή για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα της λεγόμενης έμφυλης βίας.»

Ο πρωθυπουργός έδωσε ακόμη στοιχεία για την βία που υφίστανται οι γυναίκες ακόμα και στην Ευρώπη

«Η προοδευτική και φιλελεύθερη Ευρώπη έχει προχωρήσει μπροστά και έχει κάνει πολλά βήματα, έχει καλύψει πολλά κενά και θεωρούμε ότι βρίσκεται μπροστά σε ζητήματα που αφορούν τις ανισότητες. Ωστόσο τα στοιχεία που διάβασα σε μια πρόσφατη έρευνα του οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων δείχνει ότι ακόμα και στην ευρωπαϊκή ένωση η κατάσταση σχετικά με τη βία κατά των γυναικών είναι πιο σκληρή από ότι θα νομίζαμε.

Το ποσοστό των γυναικών που έχει πέσει θύμα σεξουαλικής βίας και είναι 15 ετών και άνω είναι μία στις τρεις γυναίκες. Πρόκειται για 62 εκατομμύρια γυναίκες στην ευρωπαΐκή ένωση. Στην ίδια έρευνα υπολογίσετε ότι 13 εκατομμύρια γυναίκες έχουν βιώσει ψυχολογική βία από νυν ή τέως σύζυγό, όπως δημόσιο εξευτελισμό ή απαγόρευση εξόδου από το σπίτι. Κάθε χρόνο πεθαίνουν τρεισήμισι χιλιάδες γυναίκες λόγω ενδοοικογενειακής βίας στις χώρες μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης.

Η σημερινή κύρωση λοιπόν έχει πολύ ουσιαστικό περιεχόμενο, στοχεύει στην λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη της βίας εναντίον των γυναικών και ιδιαίτερα της ενδοοικογενειακής.

Έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό το γεγονός ότι επιλέχθηκε η σημερινή μέρα, η όγδοη του Μάρτη που είναι η μέρα που γιορτάζουμε όχι την μέρα της γυναίκας γενικά αλλά τους αγώνες της διεκδίκησης στην Ελλάδα στην Ευρώπη σε όλο τον κόσμο προκειμένου να φέρουμε πιο κοντά τώρα το όραμα της ισότητας των δύο φύλων».

Διαβάστε επίσης