Μισέλ Πλατινί: Από παγκόσμιο είδωλο, η ντροπή του ποδοσφαίρου

Ήταν το ίνδαλμα κάθε αληθινού ποδοσφαιρόφιλου, όμως όταν έγινε παράγοντας της UEFA, μπλέχτηκε σε σκάνδαλα διαφθοράς, και όχι μόνο αποβλήθηκε από το ποδόσφαιρο, αλλά προσπαθεί ακόμη και σήμερα στα 64 να γλιτώσει τη φυλακή…

Στις 23 Νοεμβρίου του 2010, ο Μισέλ Πλατινί κατέφθασε στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι για δείπνο με τον Πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί. Τότε αντιλήφθηκε ότι δεν ήταν ο μοναδικός καλεσμένος. Άλλοι καλεσμένοι, ανάμεσά τους και κυβερνητικοί αξιωματούχοι από το Κατάρ, είχαν προσκληθεί, όπως ο Σεΐχης Ταμίμ Μπιν Αλ Τάνι.

Εννιά μέρες αργότερα, η πετρελαιοπαραγωγός χώρα, όπου η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 βαθμούς το καλοκαίρι, αναλάμβανε να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του 2022.

Η αλληλουχία των γεγονότων έχει καταστήσει τη συνάντηση Σαρκοζί-Πλατινί-αξιωματούχων του Κατάρ, στο Προεδρικό Μέγαρο το 2010, ως την καρδιά ενός διεθνούς σκανδάλου διαφθοράς και μεταμόρφωσε τον Πλατινί από τον ισχυρότερο παράγοντα του ποδοσφαίρου σε έναν… παρία που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες που του αποδίδει η γαλλική Δικαιοσύνη.

Την Τρίτη 18/6, μια Γαλλίδα ανακρίτρια κράτησε τον 63χρονο εμβληματικό παράγοντα του ποδοσφαίρου για 15 ολόκληρες ώρες απέναντί της και τον «βομβάρδισε» με ερωτήσεις, προσπαθώντας να πάρει πειστικές απαντήσεις κυρίως για τα όσα ειπώθηκαν σε εκείνο το γεύμα στο «Ελιζέ» πριν από 9 χρόνια.

Ως επικεφαλής της UEFA εκείνο τον καιρό ο Πλατινί αναμείχθηκε στην ανάθεση του Μουντιάλ στο Κατάρ. Η ανακρίτρια ψάχνει να βρει αν ο Πλατινί δωροδοκήθηκε για να ψηφίσει την υποψηφιότητα του Κατάρ, καθώς και την πιθανή εμπλοκή Γάλλων υπηκόων η οποία ερευνάται από την Κεντρική Υπηρεσία καταπολέμησης της Διαφθοράς και Οικονομικών Εγκλημάτων της χώρας.

Σε διπλανές αίθουσες κρατήθηκαν την ίδια μέρα η Σόφι Ντιόν, που υπήρξες σύμβουλος του Νικολά Σαρκοζί σε αθλητικά θέματα, και ο Κοντ Γκεάν, γραμματέας –εκείνη την εποχή– του προεδρικού γραφείου και πρόσωπο με σημαντικό ρόλο σε πολλές υποθέσεις του πρώην Γάλλου Προέδρου…

Ο Πλατινί ως πρόεδρος της UEFA (από το 2007) έγινε και αντιπρόεδρος της FIFA που εξέτασε τις υποψηφιότητες για το Μουντιάλ του 2022. Στις 2 Δεκεμβρίου του 2010, μαζί με άλλα 21 μέλη της FIFA συναντήθηκαν στη Ζυρίχη για να αποφασίσουν. Η υποψηφιότητα του Κατάρ επικράτησε των Αμερικανών…

Η αλήθεια είναι ότι ο Πλατινί υποστήριξε αρχικά την υποψηφιότητα των Αμερικανών, αλλά μετά άλλαξε γνώμη και ψήφισε το Κατάρ. Με τη δική του ψήφο έγιναν οι ανατροπές στις κρίσιμες ψηφοφορίες και τελικά κρίθηκε το αποτέλεσμα.

Σε μια συνέντευξή του πέντε χρόνια αργότερα (μετά την ανάθεση του Μουντιάλ το 2010) ο πρώην πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ ισχυρίστηκε ότι μετά τη συνάντηση με τον Σαρκοζί και το γεύμα στο «Ελιζέ», ο Πλατινί τού αποκάλυψε ότι θα «έσπαγε» τη «συμφωνία κυρίων» ανάμεσα στους προέδρους των Συνομοσπονδιών της FIFA να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα των Αμερικανών.

«Μια βδομάδα πριν από τις εκλογές με πήρε τηλέφωνο ο Πλατινί και μου ανακοίνωσε ότι δεν είμαστε πλέον στο ίδιο “μπλοκ” γιατί ο επικεφαλής του κράτους μού είπε να αναλογιστώ την κατάσταση της Γαλλίας», είχε αποκαλύψει στους «Financial Times» o ίδιος ο Μπλάτερ.

Κι ενώ τα σχέδια του Πλατινί να αναλάβει πρόεδρος στη FIFA κατέρρευσαν το 2015 και ο ίδιος τιμωρήθηκε και απομονώθηκε από την παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα για την αμοιβή των 2 εκατ. ελβετικών φράγκων από τον Μπλάτερ, την οποία δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει πειστικά, το κράτος του Κατάρ άρχισε να επενδύει σε γαλλικά σχέδια!

Το 2011 η Qatar Airways παρήγγειλε 50 Airbus από τη γαλλική αεροπορία! Την ίδια χρονιά, ο τηλεοπτικός σταθμός Al Jazeera έκανε επιθετικές αγορές αθλητικών προγραμμάτων, όπως τα δικαιώματα του γαλλικού πρωταθλήματος, αλλά και του Champions League, για να τα προβάλει στη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, ο Νικολά Σαρκοζί διατηρούσε στενές σχέσεις με το Κατάρ. Επί των ημερών του , το 2011 έγινε η αγορά της Παρί Σεν Ζερμέν από την «Qatar Sports Investments», ενώ ένα χρόνο αργότερα όταν έχασε τις γαλλικές προεδρικές εκλογές έλαβε ένα ποσό της τάξης των 250 εκατ. ευρώ ως Μετοχικό Κεφάλαιο για να ανοίξει ένα ίδρυμα το οποίο στη συνέχεια εγκατέλειψε…

Όπου σκάνδαλο

από πίσω…

Ο Πλατινί ουδέποτε παραδέχθηκε ότι ο Σαρκοζί τού ζήτησε να στηρίξει την υποψηφιότητα του Κατάρ για την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2022. Στο «Ελιζέ» πάντως δεν είχε προσκληθεί τυχαία. Εδώ και χρόνια, Γάλλοι και Ελβετοί εισαγγελείς έχουν πέσει με τα μούτρα στην έρευνα από το 2017 και ψάχνουν να βρουν την άκρη του νήματος, όσο… ψηλά κι αν βρίσκεται! Ο Σαρκοζί αρνήθηκε να κάνει σχόλιο για τη σύλληψη των δύο συμβούλων του μεσοβδόμαδα.

Η γαλλική Αστυνομία έχει κάνει κατά καιρούς έρευνες σε σπίτια του Μισέλ Πλατινί σε διάφορες πόλεις της χώρας, ενώ οι τραπεζικοί του λογαριασμοί έχουν γίνει «φύλλο και φτερό». Κι όχι μόνο για τη διοργάνωση του Κατάρ, αλλά και για όσες ακόμη φαίνεται να είχε σχέση, όπως το Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία όπου κλήθηκε να απολογηθεί για έναν πανάκριβο πίνακα ζωγραφικής του Πικάσο που βρέθηκε σπίτι του και κατηγορήθηκε ότι τον πήρε ως δώρο από στενό συνεργάτη τού Βλάντιμιρ Πούτιν!

Ο Πλατινί τα έριχνε όλα σε συνωμοσίες εις βάρος του για να τον καταστρέψουν και να τον απομακρύνουν από τον χώρο του ποδοσφαίρου. Το ίδιο κάνει και τώρα. «Πολύ κακό για το τίποτα», δήλωσε μόλις αφέθηκε ελεύθερος από τη γαλλική Εισαγγελία, η οποία προφανώς δεν είχε στοιχεία για να τον κρατήσει 48 ώρες και μετά να του απαγγείλει κατηγορίες, όπως προβλέπει η γαλλική νομοθεσία.

Ο 63χρονος παράγοντας βγήκε από το ανακριτικό γραφείο ταλαιπωρημένος, αλλά χαμογελαστός. Όμως, βαθιά μέσα του φοβάται ότι τα βάσανά του δεν θα τελειώσουν ποτέ…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα