Μηταράκης: «Αναγκαία η συμφωνία για τρόπους προστασίας συνόρων»
Δείτε τι ανέφερε υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
Ο Νότης Μηταράκης βρέθηκε στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κεντρικοί άξονες της ατζέντας ήταν μεταξύ άλλων η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, η εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής κρίσης, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις επιστροφές και το θέμα των εκτοπισμένων από την Ουρανία.
Ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, στάθηκε για ακόμη μια φορά και στην στάση της Τουρκίας στο Μεταναστευτικό, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «αρνείται ρητά να εφαρμόσει τις διατάξεις της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την επανεισδοχή που την υποχρεώνουν να δέχεται τις επιστροφές υπηκόων τρίτων χωρών».
Μηταράκης: «Αναγκαία η έμπρακτη αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών κρατών»
Ο κ. Μηταράκης τόνισε για ακόμη μία φορά την αναγκαιότητα της έμπρακτης αλληλεγγύης των ευρωπαϊκών κρατών για την ίση κατανομή των πολιτών τρίτων χωρών που έχουν εισέλθει στις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, καλώντας τους εταίρους σε «συμφωνία για τους τρόπους προστασίας των συνόρων».
Τέλος, ο κ. Μηταράκης συναντήθηκε με τους Υπουργούς Μετανάστευσης και Εσωτερικών, ενώ παρευρέθηκε και στο γεύμα εργασίας, όπου συζητήθηκε η βελτίωση της πολιτικής επιστροφών των μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ερωτώμενος από την ΕΡΤ για το ποια είναι σήμερα η κατάσταση στο μεταναστευτικό, υπό το πρίσμα της αντιμετώπισης υποκινούμενων ροών της ασφαλούς φιλοξενίας προσφύγων σε ευρωπαϊκό έδαφος και του σεβασμού μνημονίων για επιστροφές παράτυπων οικονομικών μεταναστών, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει μία από τις πιο δύσκολες χρονιές της από το 2016, με τις ροές να είναι ιδιαίτερα αυξημένες, «αλλά πλέον η Ελλάδα δεν αποτελεί την πύλη εισόδου για την Ευρώπη», όπως διευκρίνισε.
«Βιώνουμε ένα χαμηλό επίπεδο ροών, πολύ λιγότερους διαμένοντες και πολύ λιγότερες δομές εν λειτουργία, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν είμαστε μέρος της συζήτησης για μια ενιαία ευρωπαϊκή λύση, που θα έχει δύο στόχους: πρώτον, την ουσιαστική μείωση των ροών και, δεύτερον, έναν υποχρεωτικό οργανισμό αλληλεγγύης, που να στηρίζει τα κράτη πρώτης υποδοχής», τόνισε ο Νότης Μηταράκης.