Μητσοτάκης: Θα στηρίξουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά

Περίπου 300 εκατ. από την έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια θα δοθεί τα Χριστούγεννα σε συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς

Δίκαιη χαρακτήρισε την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να επιβάλει έκτακτη φορολόγηση 33% στα υπερκέρδη στα κέρδη των διυλιστηρίων για το 2022 και το 2023 ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο real FM, απόφαση που θα συμβάλει στην ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως τους συνταξιούχους και ειδικά όσους δεν είδαν αύξηση από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκης εκτιμάται ότι τα έσοδα από τη συνεισφροά θα είναι κοντά στα 300 εκατ. ευρώ.

Δείτε live τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη

 

Όσον αφορά τη μονιμοποίηση της μείωσης του ΦΠΑ στα ταξί είπε ότι το ταξί πρέπει να είναι ένα οικονομικό μέσο μεταφοράς

Θέλω να περάσουμε τη συζήτηση από την ακρίβεια στην αποκλιμάκωση των τιμών. Τα πήγαμε καλύτερα στον πληθωρισμό γι’ αυτό τόνισα από το υπουργείο Ανάπτυξης την Τετάρτη ότι πρέπει να συμβάλουμε όλοι και τα σούπερ μάρκετ και οι επιχειρήσεις.

Για την κατάσταση στην Ευρωζώνη: Οποιαδήποτε κρίση στην Ευρωζώνη δεν μας αφήνει αδιάφορους. Είναι ικανοποιητικό όμως ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια της χώρας να τακτοποιήσει τα δημοσιονομικά της. Γι’ αυτό και προεκλογικά έλεγα να μην υποκύψουμε στις σειρήνες των εύκολων παροχών γιατι αυτό θα ακύρωνε όλη την προσπάθεια που κάναμε. Δεν φαίνεται η κρίση αυτή για την ώρα να έχει επίπτωση στο κόστος δανεισμού της χώρας.

Να θυμίσω ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοιχτή πρόσκληση από τον ΥΠΟΙΚ στην οποία δεν έχει απαντήσει, να πάει στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής και κατ΄αντιπαράσταση με τον ΥΠΟΙΚ και το ΓΛΚ να συγκριθεί το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Για τις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ: Πιστεύω ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Νομίζω ότι υπάρχει μια κατανόηση πώς πρέπει να κατανεμηθούν οι θέσεις, κάποιες λεπτομέρειες μένουν. Η πολιτική συμφωνία θα γίνει ανάμεσα στο ΕΛΚ τους Σοσιαλιστες και τους Φιλελεύθερους χωρίς να προσφύγουμε σε ακραία κόμματα.

Ούτε στη χώρα μας σε απόλυτο αριθμό ψήφων υπήρξε έκρηξη στον αριθμό των ψήφων των κομμάτων που είναι δεξιά της ΝΔ.

Για την δεξιά στροφή της ΝΔ: Θα έλεγα σε αυτούς τους καλοπροαίρετους σχολιαστές ότι θα έβλεπα πολύ θετικά μια επιστροφή στις ρίζες του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αυτός αποιδεολογικοποίησε την κομματική ταυτότητα της ΝΔ. Η ΝΔ είναι μια μεγάλη κεντροδεξιά παραταξη, αυτή οραματίστηκα, αυτή υπηρέτησα, αυτή η στρατηγική έχει δώσει σε 3 εκλογικές αναμετρήσεις 40%. Δεν υπάρχει περίπτωση επί δικών μου ημερών η ΝΔ να επιστρέψει σε ιδεολογική περιχαράκωση την οποία πλήρωσε ακριβά στο παρελθόν η παράταξη.

Για την υπόθεση Λύτρα: Έχουμε κάνει πολλές αλλαγές στον ΠΚ για την ενδοοικογενειακή βία. Εδώ δικαιωθήκαμε απόλυτα γιατί κάναμε μια αλλαγή που προβλέπει ότι γιατρός που διαπιστώνει ότι έχει διαπραχθεί ενδοοικογενειακή βία, έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στον εισαγγελέα χωρίς την ομολογία του θύματος.

Κάθε μέρα γίνονται συλλήψεις στην πατρίδα μας με στοιχειοθετημένες δικογραφίες για ενδοοικογενειακή βία. Μόνο στο ΑΤ Ομόνοιας από τις αρχές του έτους είχαμε 216 συλλήψεις

Μετά τη γροθιά στο στομάχι από την υπόθεση της Κυριακής Γρίβα αναζητήσαμε τι πρέπει να γίνει και ο κ. Φλωρίδης θα παρουσιάσει πώς θα είμαστε πιο αυστηροί σε περιπτώσεις που απαιτείται προφυλάκιση.

Το panic button ήταν μια πολύ σημαντική καινοτομία και έχει σώσει ζωές.

Χρειαζόμαστε τη συμμαχία πρώτα από όλα των θυμάτων στα οποία βγάζω το καπέλο γιατί δεν είναι εύκολο να φύγεις από τον κακοποιητή σου, αλλά και της κοινωνίας που γνωρίζει αλλά δεν μιλάει

Για την ασφάλεια: Είναι μια διαρκής προσπάθεια που συνδέεται με την καλύτερη κατανομή του προσωπικού της ΕΛΑΣ. Τα στοιχεία δεν είναι όπως παρουσιάζονται. Εκεί που έχουμε έκρηξη είναι στα περιστατικά των καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας, στις περιπτώσεις bullying. Είμαστε σε μια νέα πραγματικότητα και η ΕΛΑΣ πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες της εποχής.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τη φορολόγησή τους: Δεν θα αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία της πολιτικής απόφασης αυτής. Κανείς ελεύθερος επαγγελματίας δεν προσδοκά για μια ζωή τα έσοδα του να είναι στο ύψος του τεκμαρτού. Ήταν μια παρέμβαση που είχαμε προαναγγείλει προεκλογικά για να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είχαμε μια βαθμιαία συμμόρφωση και αυτό σημαίνει ότι θα μπορούμε να στηρίξουμε υγεία, παιδεία.

Αν υπάρχουν σημειακές βελτιώσεις όπως π.χ. το οικογενειακό εισόδημα, να τα δούμε αλλά δεν θα αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα