Μητσοτάκης: «Διευρύνουμε την ισχύ του Δημόσιου πανεπιστημίου»

Ο πρωθυπουργός μίλησε στην Βουλή για τις αλλαγές στην Παιδεία

Στις προωθούμενες αλλαγές που επιφέρει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του καταδικάζοντας την επίθεση στον όμιλο Real . «Εκφράζω την οργή μου για την άνανδρη επίθεση στα γραφεία του ραδιοφωνικού σταθμού Real. Να είστε σίγουροι πως η ελευθερία του Τύπου δεν φιμώνεται από τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες» είπε.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι με το σχέδιο νόμου , ολοκληρώνεται το σύνολο των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης για την Παιδεία.

Σημείωσε πως, με τις προωθούμενες αλλαγές, θα υπάρχει σύνδεση των σπουδών με την επαγγελματική προοπτική, διευρύνοντας έτσι, όπως είπε, την ισχύ του Δημόσιου πανεπιστημίου.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το σχέδιο νόμου έχει αγκαλιαστεί από την πλειοψηφία της ανώτατης εκπαίδευσης.

«Οι προτεραιότητες μας είναι η πρόσβαση σε ποιοτική γνώση με κατάρτιση που θα τα βοηθά να χτίζουν με τη δική τους αξία το δικό τους μέλλον».

Μεταπτυχιακά

Αναφερόμενος στις μεταπτυχιακές σπουδές, υπογράμμισε πως τα ΑΕΙ, θα ορίζουν τα δίδακτρα και τις πηγές χρηματοδότησης καθώς και τους διδάσκοντες ενώ σημείωσε ότι στο τελικό στάδιο σπουδών, εισάγεται εφεξής ο θεσμός των βιομηχανικών διδακτορικών.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα διατεθούν 35 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να καλύψουν τα τριετή βιομηχανικά διδακτορικά.

Σχετικά με τις αλλαγές στη διοίκηση των ΑΕΙ, τόνισε πως πρόκειται για την πρώτη τομή με στόχο να σταματήσουν – όπως είπε – οι φωτογραφικές προκηρύξεις. «Εισάγονται φίλτρα αξιοκρατίας που διασφαλίζουν το αδιάβλητο της διαδικασίας».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα