Μητσοτάκης: Εθνική μειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ στην άμυνα, μας άφησε μία ΕΑΒ διαλυμένη

«Έχουμε κάνει πάνω από 80 ντιμπέιτ στη Βουλή» - «Είπατε ψέμματα κ. Τσίπρα δεν ψηφίσατε τις Belh@ara»

Ως ένα ακόμη από τα περισσότερα από 80 «ντιμπέιτ» που έχουν δώσει με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την συζήτηση για το βοήθημα στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Με όσα μας είπατε αναρωτήθηκα αν την σημερινή σας ομιλία σας την έγραψε ο πρώην συνεργάτης σας ο κ. Καμένος. Μας είπατε ότι κάναμε κήρυγμα περί πατριωτισμού. Ότι είναι ανεπίτρεπτο να σας κατηγορούμε για μειωμένο πατριωτισμό. Δύσκολο να βαθμολογήσει κανείς τον πατριωτισμό των πολιτικών του αντιπάλων. Δύσκολο να γίνει αν δεν έχει τα απαραίτητα στοιχεία. Εδώ όμως κ. Τσίπρα μιλούν τα γεγονότα» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την δευτερολογία του. «Δεν είπα ποτέ ότι υπάρχουν μέσα στην αίθουσα κάποιοι που είναι λιγότερο πατριώτες από άλλους» είπε και συμπλήρωσε. Ωστόσο «Αυτοί που μας κυβερνούν δεν είναι και τόσο Έλληνες λέγατε κάποτε εσείς κ. Τσίπρα. Μας κατηγορούσατε ως γερμανοτσολιάδες. Για την κυβέρνηση τα λέγατε, όχι για την τρόικα».

Νωρίτερα κατά την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός ξεκίνησε εκφράζοντας την οδύνη του «για τα πολλά θπύματα των ισχυρότατων σεισμικών δονήσεων που πλήττουν την Τουρκία. Και εγώ και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο Ερντογάν και εκφράσαμε τη συμπαράστασή μας στον τουρκικό λαό και θέσαμε τις ελληνικές δυνάμεις στην διάθεση. Ηδη ένα c130 με μονάδα ΕΜΑΚ προσγειώθηκε και επιχειρεί όμως είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερη κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης σε Τουρκία και Συρία». «Κάθε τέτοια φυσική καταστροφή μας υπενθυμίζει την ανάγκη να στηρίξουμε δομές Πολιτικής Προστασίας. Η Πολιτική Προστασία έχει αποκτήσει ξεχωριστό επιχειρησιακό σχέδιο με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση κάθε φυσικής καταστροφής» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ειδικά για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «απαντά σε μια ευρύτατη δέσμη αιτημάτων και εκκρεμοτήτων του ένστολου προσωπικού» και εξήγησε ότι εστιάζει σε πέντε βασικά σημεία:

– Συστήνονται λογαριασμοί πρόνοιας σε στρατό ξηράς και πολεμική αεροπορία για κάλυψη δαπανών υγειονομικής περίθαλψης για υπηρετούντες και οικογένειά τους καλύπτοντας την φαρμακευτική δαπάνη και φαρμακεία ΕΟΠΥΥ

– Μετοχικό ταμείο στρατού ώστε να παίρνουν μερίσματα

– Καταργούνται οι μειώσεις που επιβλήθηκαν το 2012 για δικαιούχους του Ταμείου. Το ΝΙΜΙΤΣ θα δέχεται και εν ενεργεία ένστολους ΕΔ και αστυνομία

– Ορίζεται αποζημίωση και στο εξειδικευμένο προσωπικό εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών.

– Από τις συντάξεις απόστρατων και πολιτικού προσωπικού καταργείται η παρακράτηση υπερ στρατιωτικών ένστολων.

– Οι απόφοιτοι του εμπορικού ναυτικού θα κάνουν θητεία στο πολεμικό ναυτικό.

Προανήγγειλε, δε, ότι σύντομα θα υπάρξει πρόσθετη παρέμβαση για τους ΕΠΟΠ: «Όσα σας ανέφερα μπορεί να ακούγονται κάπως τεχνικά. Φανερώνουν όμως ότι υπήρχαν χρόνιες αγκυλώσεις και αντιφάσεις. Οι διορθώσεις καθρεφτίζουν απ την άλλη την διάθεση της κυβέρνησης για συνολική αντιμετώπιση προβλημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων»

Οι ενέργειες που έχουν γίνει

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι έχουν γίνει συγκεκριμένες ενέργειες για τη θωράκιση των αμοιβών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων «που πράγματι βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο. Εδώ και μήνες θεσπίστηκε αποζημίωση για νυχτερινή απασχόληση. Η κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλία για αφορολόγητα καταδυτικά επιδόματα. Την ίδια περίοδο υπήρξαν σημαντικες οργανωτικές αλλαγές που έφεραν μισθολογικές αυξήσεις όπως η διευθέτηση της εξέλιξης στρατιωτικών».

«Απέχουμε όμως αρκετά από το να είμασδτε εκεί που θέλουμε. Όμως θα επιμείνω ότι εν μέσω των πολλών κρίσεων της διεθνούς ακρίβειας κάνουμε αυτά που μπορούμε και επιτρέπουν οι αντοχές της χώρας μας. Προσπαθούμε και για τις Ένοπλες Δυνάμεις και το αναγνωρίζουν πρώτοι όσοι φορούν εθνόσημο. Οσο η εθνική οικονομία θα μεγεθύνεται τοσο και η ανταμοιβή θα επεκτείνεται» τόνισε ο πρωθυπουργός και προανήγγειλε ότι «τα επόμενα χρόνια θα είναι καλύτεροι οι μισθοί για Δημόσιο και από 1.12024 και ειδικό μισθολόγιο για Ένοπλες Δυνάμεις».

Η ομιλία του πρωθυπουργού

 

 

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από τις ψηψοφορίες στη Βουλή λέγοντας ότι «και σήμερα όπως καταλαβαίνω ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει τις διατάξειςγια την εξέλιξη των μισθών στις Ένοπλες Δυνάμεις. Εκτός και αν σήμερα ήρθατε να αναθεωρήσετε γιατί αν επιμείνετε θα είναι πρωτοφανής η απόφασή σας, να αντιτάξετε το παράλογο στον διάλογο».

«Τι κάνετε; Αρνείστε να τοποθετηθείτε με την ψήφο σας για ζητήματα που αφορούν όλους τους πολίτες. Σήμερα για τους μισθούς στις Ένοπλες Δυνάμεις και αύριυο για άλλα ζητήματα όπως οι επικουρικές των συνταξιούχων. Είναι επιλογή που δεν προσβάλει μόνο τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα αλλά πρωτίστως εκείνουν που σας ψήφισαν για να τους εκπροσωπείτε».

«Ο λαός ψήφισε αντιπροσώπους και όχι απεργούς. Υποτίθεται ότι διεκδικείτε την ψήφο του λαού για να μπείτε στη Βουλή και παράλληλα λέτε ότι αποχωρείτε από την Βουλή. Αυτό που κάνετε δεν συνιστά κατάθεση της εντολής που σας έδωσαν οι ψηφοφόροι σας. Ή μηπως σηματοδοτεί πρόωρη παραδοχή ήττας;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

«Εύχομαι αυτή η συγκεκριμένη ενέργεια να είναι απλά απεγνωσμένη κίνηση φυγής και όχι προοίμιο εκτροπής. Η Βουλή είναι χώρος αντιπαράθεσης πολιτικών επιχειρημάτων. Σκέφτεστε ότι με τέτοιες ακέραιες συμνπεριφορες δίνετε τροδφή στα πιο ακραία στοιχεία. Αυτές είναι οέθριες επιλογές που η κοινωνία τις βίωσε και δεν θέλει να τις ξαναζήσει» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Βέβαια είχα πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσει να ρίξει την χώρα στον βούρκο. Πράγματι κάποιοι δεν διδάσκονται από την ζωή και παραμένουν αδιόρθωτοι. Απαξ Τσίπρας για πάντα Τσίπρας. Αυτός που το είπε μάλλον δίκαιο είχε όταν ακούω δηλώσεις στελεχών σας για «πραγματική νομιμότητα». Όταν ακούω απειλές από τον Σπίρζτη ότι την δεύτερη φορά θα είναι με το καλό ή με το άγριο. Ή τις αθλιότητες της Κουμουνδούρου περι του δήθεν εκβιαζόμενου ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού του» συνέχισε ο πρωθυπουργός την δριμεία κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε

«Κοιτάξτε θα σας καλέσω για μια ακόμα φορά να επανέλθετε στο ρόλο σας και την Δημοκρατική ομαλότητα. Να επιλέξετε αντιπαράθεση με θέσεις και όχι φωνές. Αντί να τάξετε πάντα στους πάντες να θυμηθείτε ότι εσείς πήρατε τα πάντα από τους πάντες και να προσγειωθείτε στην αληθινή ζωή. Αν θέλετε να πείσετε ότι δεν επενδύετε συνειδητά στους διχασμούς του παρελθόντος διαλέξτε τουλάχιστον άλλη εισαγωγή στις ομιλίες σας από τον ύμνο του ΕΑΜ».

Η ρύθμιση για το «κόμμα Κασιδιάρη»

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού ανέφερε ότι «σήμερα η Ελλάδα παρά τις διαδοχικές δυσκολίες προχωρά μπροστά και στοχεύει ψηλά. Χωρίς να λείπουν λάθη η πολιτεία ξεπερνά αντιξοότητες και παλεύει για το καλύτερο» επικεντρώθηκε στη ρύθμιση για το «κόμμα Κασιδιάρη» εξηγώντας ότι «στόχος είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα της Δημοκρατίας μας».

«Το έγκυρο περιοδικό Economist μας κατατάσσει στην σχετική λίστα στην 25η θέση από την 34η που μας την αφήσατε εσείς. Εκτός αν θεωρείτε ότι το Economist είναι “πετσωμένο”» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Στην κατεύθυνση της βελτίωσης και προστασίας της Δημοκρατίας από αυτούς που είναι ταγμένοι να την υπονομεύουν υπηρετεί και η διάταξη – τροπολογία για την προστασία της Δημοκρατίας από εγκληματικές οργανώσεις και από πρόσωπα που εμφανίζονται με μανδύα πολιτικών κομμάτων. Διάταξη που ισχύει σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη και αποσκοπεί στην περιφρούρηση της συνταγματικής τάξης και όχι στον εξοβελισμό ιδεολογιών».

«Επιτάσσει το Σύνταγμά μας την απρόσκοπτη δημοκρατική λειτουργία και αυτή ακριβώς τη δημοκρατική λειτουργία επιχειρεί να ενισχύσει η ρύθμιση εμποδίζοντας συμμορίες να μεταμφιέζονται σε πολιτικούς φορείς. Να καταχρώνται τις δημοκρατικές ελευθερίες για να τις αποστερούν από άλλους. Η κυβέρνηση κατάθεσε εγκαίρως τις απόψεις της στα κόμματα. Αυτή η πρωτοβουλία έχει ξεκινήσει τουλάχιστον 3 μήνες τώρα για την εξασφάλιση της μέγιστης συναίνεσης και αυτός είναι ο στόχος μας, γι’ αυτό και είμαστε ανοικτοί σε τροποποιήσεις και βελτιώσεις».

«Πρέπει η διάταξη αυτή να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές. Κανείς δεν επιθυμεί να ξαναδεί στην αίθουσα τους τραμπουκισμούς του παρελθόντος» τόνισε ο πρωθυπουργός και διευκρίνισε ότι με την νέα ρύθμιση «για να συμμετέχει στις εκλογές ένας συνδιασμός θα πρέπει:

– Το Κόμμα αν έχει ιδρυθεί νόμιμα

– Τα μέλη και η πραγματική ηγεσία να μην έχουν καταδικαστεί για σοβαρά αδικήματα

– Η οργάνωση και δράση να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία δημοκρατικού πολιτεύματος

«Αρμόδια να διαπιστώσει αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις είναι ο Άρειος Πάγος – Δικαιοσύνη. Η διάταξη που προτείνουμε στηρίζεται σε άλλη διάταξη που ψηφίστηκε το 2021 κα με ψήφους της αξιωματικής αντιπολίτευση για αποκλεισμό φορέων που έχουν στην κορυφή τους καταδικασθέντες τώρα καλύπτουμε και τις περιπτώσεις που τοποθετούν αχυρανθρώπους στην ηγεσία ενώ τα νήματα τα κινούν άλλοι. Αλλιώς η δημοκρατία θα βρισκόταν μπροστά σε εφιαλτικό παράδοξο. Να προσφέρει σε ένα εγκληματία να συνεχίζει να παρανομεί μέσω αχυρανθρώπου και μάλιστα να χρηματοδοτείται από το κράτος» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε «η ψήφιση αυτής της διάταξης συνιστά δημοκρατικό καθήκον κάθε πτέρυγας. Η καθολική αποδοχή της διάταξης θα έστελνε ηχηρό μήνυμα σε όλους τους πολίτες ότι σε τέτοια θέματα δεν χωρούν αντιπαραθέσεις. Ολοι έχουμε τις διαφωνίες μας αλλά με επιχειρήματα και διάλογο και όχι με μαχαίρια».

Το δίλημμα είναι κυβέρνηση Μητσοτάκη ή κυβέρνηση Τσίπρα

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ αν και πολλοί το αμφισβητούσαν πλησιάζει προς την ολοκλήρωση του πολιτικού κύκλου. Το αμήν θα το κρίνουν οι πολίτες γι αυτό αφήστε τις ειρωνίες στην άκρη. Αντιμετωπίσαμε και ξεπεράσαμε πολλές προκλήσεις. Δεν δειλιάσαμε και δεν μπήκαμε στον πειρασμό να αξιοποιήσω πρόωρα την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Θα μπροούσα να το κάνω. Δεν το έκανα διότι επιμένω στην ανάγκη οι κυβερνήσεις να ολοκληρώνουν το συνταγματικό τους κύκλο και είμαι συνεπής σε όσα έλεγα. Καταφέραμε και μετατρέψαμε τρικυμίες σε νέες αφετηρίες. Η πατρίδα μας είναι πιο ισχυρή οικονομικά. Κάθε πολίτης αναγνωρίζει αυτή την μεγάλη προσπάθεια που εγκαινιάστηκε το 2019. Είμαστε στην θέση να κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια και να τους πούμε ότι όσα υποσχεθήκαμε τα υλοποιήσαμε. Το είπαμε και το κάναμε. Αυτή η συνέπεια λόγων και έργων μας δίνει πρόσθετη αξιοπιστία να μπορούμε τους επόμενους μήνες να μιλήσουμε με περισσότερη σιγουριά και πειθώ για την επόμενη τετραετία. Για μια Ελλάδα με καλύτερους μισθούς και καλύτερη καθημερινότητα. Αν ξεκινήσαμε από το μένουμε Ευρώπη σήμερα γινόμαστε Ευρώπη και αύριο διεκδικούμε να γίνουμε πρωταγωνιστές στην Ευρώπη».

«Οι πολίτες σύντομα θα κρίνουν δύο τετραετίες και ένα διαφορετικό όραμα για την Ελλάδα του 2030. Τουλάχιστον εμείς έχουμε όραμα από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχω ακούσει. Οι Ελληνες θα μπορούν να κρίνουν ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τις κρίσεις στο μεταναστευτικό. Θα κρίνουν και θα συγκρίνουν ποιοι μετατρέπουν τις δυσκολίες σε νέες στόχους χωρίς ψέματα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατέληξε:

«Το πραγματικό ερώτημα των εκλογών δεν είναι Δημοκρατία ή Νέα Δημοκρατία. Να είστε πιο προσεκτικός κ. Τσίπρα προς την παράταξη που απεκατέστησε τη Δημοκρατία και έβαλε την χώρα στην ΕΕ και την κράτησε στην Ευρώπη όταν εσείς πειραματιζόσασταν. Το δίλημμα είναι άλλο: είναι εκείνο που υπάρχει στην μνήμη και σκέψη του πολίτη, προχωρούμε μαζί μπροστά ή γυρίζουμε πίσω; Θέλουμε τελικά κυβέρνηση ΝΔ ή θέλουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Θέλουμε πρωθυπουργό Τσίπρα σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή πρωθυπουργό Μητσοτάκη σε κυβέρνηση ΝΔ; Θα σας καλέσω τελειώνοντας κ. Τσίπρα να αναθεωρήσετε τη στάση σας να γυρίσετε στα έδρανα των κοινοβουλευτικών αποφάσεων ώστε να κριθούμε και εκεί ενώπιον των πολιτών. Είναι καιρός να εγκαταλείψετε τις εμπρηστική ρητορική τις έωλες καταγγελίες και να σκεφτείτε ότι είμαστε αντίπαλοι όχι εχθροί. Η κοινωνία ζητά θέσεις και όχι κραυγές. Οι πολίτες ζητούν θέσεις και όχι ψέματα. Εϊναι δική σας επιλογή αν θα μείνετε στο περιθυώριο. Εμείς στοχεύουμε ψηξλά και προχωρούμε μπροστά».

Δευτερολογία Μητσοτάκη: «Έχω υποχρέωση να θωρακίσω τις Ένοπλες Δυνάμεις ακόμα και για εποχές που ίσως να μην είμαι εγώ πρωθυπουργός»

Ο πρωθυπουργός απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα κατά την δευτερολογία του είπε: «Όταν σας ασκήσαμε κριτική για στάση σας, την στοιχειοθετήσαμε: Γιατί δεν ψηφίσατε τις αμυντικές δαπάνες. Γιατί δεν ψηφίσατε τις αμυντικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία, που θωρακίζουν αμυντική θέση χώρας. Γιατί δεν στηρίξατε τις σημαντικές επενδύσεις για τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων με Φρεγάτες και Ραφάλ και γνωρίζετε ότι έχουμε ήδη παραλάβει 10 από τα 24 Ραφάλ.  Ο πατριωτισμός δεν είναι θεωρητική έννοια. Αποδεικνύεται στην πράξη και από τις προτεραιότητες. Για σας η άμυνα δεν ήταν ποτέ προτεραιότητα. Η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός, το είπε και ο ξάδερφός σας που είναι δίπλα σας. Αυτά λέγατε και τώρα έρχεστε με την ομιλία σας να τα αλλάξετε αυτά».

«Εμείς κ. Τσίπρα κάναμε συμφωνίες σε επίπεδο κράτους. Χωρίς μεσάζοντες. Χωρίς να διακινείται μαύρο χρήμα όπως γινόταν άλλες εποχές. Και αυτό ενόχλησε πολλούς…» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έκανε κάποιες συγκρίσεις: «Πριν από τέσσερα χρόνια μας παραδώσατε την κυβέρνηση, ποια ήταν αλήθεια η ισορροπία δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας; Στην Αεροπορία η Τουρκία ετοιμαζόταν να παραλάβει 6 από τα 100 F-35 που είχε παραγγείλει Εμείς ως χώρα, η δική σας κυβέρνηση, είχαμε συμφωνήσει την αναβάθμιση των βαϊπερ χωρίς να νομοθετήσουμε. Νομοθετήσαμε εμείς, η κυβέρνηση μας και την ψηφίσαμε τον Δεκέμβριο του 2019. Σήμερα η Ελλάδα έχει αποκτήσει 24 Ραφάλ, που μας δίνουν υπεροχή, προχωρά αναβάθμιση των βάιπερ και έχουμε την πρόταση να προσθέσουμε μια μοίρα F 35 με ημερομηνία παραλαβής το 2028. Η Τουρκία είναι έξω από πρόγραμμα F35 και έχει τεράστιες δυσκολίες αναβάθμισης των F16 σε ένα βαθμό γιατί η ελληνική εξωτερική πολιτική έπαιξε σωστά τα χαρτιά της. Τυχαία έγιναν όλα αυτά;».

«Έχω υποχρέωση να θωρακίσω τις Ένοπλες Δυνάμεις ακόμα και για εποχές που ίσως να μην είμαι εγώ πρωθυπουργός», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Τα ναυπηγεία. Παραλάβαμε δυο χρεοκοπημένα ναυπηγεία όπου το ΠΝ δεν είχε δυνατότητα να χρησιμοποιήσει. Εξυγιάναμε δυο ναυπηγεία και σήμερα το ΠΝ έχει τη δυνατότητα να έχει επιλογές. Και έρχομαι στο θέμα της ΕΑΒ. Αυτή που μας παραδώσατε ήταν στα όρια της χρεοκοπίας που δεν μπορούσε να επισκευάσει τα αεροπλάνα. Μας παραδώσατε μια ΕΑΒ διαλυμένη. Σήμερα έχουμε προσλάβει παραπάνω από 600 στελέχη. Νέα παιδιά, εξειδικευμένο προσωπικό με καλύτερες απολαβές. Και σήμερα η ΕΑΒ λειτουργεί.

Δείτε τη δευτερολογία του πρωθυπουργού:

Εσείς τι κάνατε: Δώσατε 500 εκ. να αναβαθμίσετε αεροσκάφη που έχουν μεγαλύτερη ηλικία από μένα. Αναγκαστήκαμε να το τρέξουμε το πρόγραμμα γιατί είχαμε συμβατική υποχρέωση. Στο θέμα του προσωπικού. Πραγματικά δάκρυσα για το ενδιαφέρον σας για τα στελέχη. Αν μας κατηγορείτε γιατί τον Φεβρουάριο που υλοποιούμε κάτι που υποσχεθήκαμε πέρσι, εσείς τι να μας πείτε που είχατε τάξει 20 δισ. και τελικά βάλατε 50 φόρους. Επί δικών σας ημερών. Όλοι εκφράσαμε τη συγκίνηση για την πτώση του φάντομ. Όμως επί δικών σας ημερών το 50% του πτητικού επιδόματος ήταν φορολογητέο. Εμείς το αλλάξαμε και αυτό… Θα καταθέσουμε την πρόταση μας για το μισθολόγιο των ΕΔ. Ότι πούμε βέβαια εμείς, εσείς θα το δώσετε επί 3…».

Κλείνοντας την δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα και διδακτική για προηγούμενες κοινοβουλευτικές πρακτικές αποχώρησης από τη Βουλή. Και εγώ είχα αποχωρήσει κάποτε, το οποίο θεωρώ λάθος. Ωστόσο το 2019, το βράδυ των ευρωεκλογών, χάσατε με 10 μονάδες διαφορά και λέτε ότι υπάρχει δυσαρμονία, προκηρύσσω εκλογές. Έλα όμως που είχατε μια εκκρεμότητα. Τον Ποινικό κώδικα. Λέτε, δεν κρατάμε την Βουλή ανοικτή που μετατρέπει μεταξύ άλλων, τις υποκλοπές από κακούργημα σε πλημμέλημα. Αυτά δεν τα λέμε μόνο εμείς, τα λέει και ο δικός σας υπουργός δικαιοσύνης, ο κ. Κοντονής. Θέλετε να απέχετε από τις ψηφοφορίες. Ωραία. Θα πρέπει όμως μετά να το εξηγήσετε όταν επιστρέψετε μετά από τις εκλογές. Τι θα πείτε για τους μισθούς των αξιωματικών. Ότι δεν το ψηφίσαμε γιατί απείχαμε. Είναι αυτή στάση υπεύθυνου κόμματος».

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε: «Επιλέγετε αυτή την ακραία πόλωση για να διαχειριστείτε καλύτερα την ήττα σας στις εκλογές. Έχετε πάρει διαζύγιο με αυτόν που λέτε κεντρώο χώρο. Μας λέτε για την έκθεση του Economist. Έλα όμως που παρά τις αδυναμίες μας, μας ανέβασε 9 θέσεις στην ποιότητα της δημοκρατίας. Δεν είπαμε ποτέ ότι οι υποκλοπές δεν είναι πρόβλημα. Είπαμε ότι η ανάδειξη των υποκλοπών είναι το πρόβλημα για την ποιότητα της δημοκρατίας. Κατά συνέπεια, κ. Τσίπρα όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές δεν έχω αμφιβολία ότι δεν θα αλλάξετε τροπάριο. Δεν μπορείτε να μιλήσετε για το μέλλον της χώρας. Αραδιάζεται μια σειρά από ανεδαφικές υποσχέσεις. Δεν έχετε μάθει τίποτα από όσα κάνατε το 2014-15.  Τα μέτρα που έχετε εξαγγείλει είναι 45 δισεκατομμύρια και όχι 6 όπως μας λέτε».

Τριτολογία Μητσοτάκη: Είπατε ψέμματα στη Βουλή, δεν ψηφίσατε τις Belh@ra

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έλαβε τον λόγο στο πλαίσιο της τριτολογίας του όπου κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως είπε ψέματα στη Βουλή καθώς ανέγνωσε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την συμφωνία για τις φρεγάτες Belh@ra. «Είπατε ψέματα κ. Τσίπρα, δεν τις ψηφίσατε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην συνέχεια είπε: «ας τελειώσουμε την συζήτηση περί ντιμπέιτ. Τι είναι αυτό που κάνουμε κ. Τσίπρα. Ντιμπέιτ δεν είναι; Εχουμε κάνει περίπου 80 τέτοιες συζητήσεις. Δεν αισθάνεστε άνετα στη Βουλή και θέλετε τηλεόραση; Από τις δικές μας συζητήσεις και αντιπαραθέσεις τόσα χρόνια κάποιοι πολίτες φαντάζομαι ότι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους».

Για τις Δημοσκοπήσεις – Κύπρος: «Αυτός που βγήκε πρώτος όλες οι δημοσκοπήσεις πρώτο τον έδειχναν. Αυτός που εμφανιζόταν 3ος στις δημοσκοπήσεις βγήκε 2ος. Οπότε κ. Τσίπρα προσέξτε μην συμβεί και εδώ κάτι αντίστοιχο αν και απαιτείται μεγάλη προσπάθεια κ. Σκανδαλίδη».

«Αντί να ζητήσετε συγγνώμη κ. Τσίπρα για τον Ποινικό Κώδικα έρχεστε εδώ και μας καλείτε να ζητήσουμε εμείς συγγνώμη; Δεν θα το κάνω. Ήταν ακραία πράξη διαπλοκής και εξυπηρέτησης συμφερόντων η ψήφιση του Ποινικού Κώδικα μια εβδομάδα μετά την διάλυση της Βουλής».

«Μου κάνει εντύπωση κ. Τσίπρα το γεγονός ότι ενώ μίλησα για 2 θέματα: τις αμυντικές δαπάνες και το ζήτημα διάταξης για αποκλεισμό από τη Βουλή κόμματα που ο πραγματικός αρχηγός έχει καταδικαστεί, δεν είπατε κουβέντα γι αυτό. Αναμένουμε ακόμα την τοποθέτησή σας για το θέμα και ευελπιστώ ότι στην μια και μοναδική ψηφοφορία που θα μετέχετε θα κάνετε το σωστό και θα υπερψηφίσετε την τροπολογία της κυβέρνησης και μετά θα μπορείτε να απέχετε και να παρακολουθείτε από τον εξώστη την πλειοψηφία να ψηφίζει τα θετικά μέτρα για την κοινωνία».

Δείτε την τριτολογία του πρωθυπουργού:

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα