bpbg
bpbg

Μητσοτάκης: «Έτοιμος να συναντηθώ με τον Ερντογάν»

Ο πρωθυπουργός από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum μίλησε για τις ελληνοτουρκικές εξελίξεις, το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα αλλά και το πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας

Θετικό βήμα από μεριάς Τουρκίας χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την αποχώρηση του Oruc Reis και την επιστροφή του ερευνητικού πλοίου στο λιμάνι της Αττάλειας, μιλώντας από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum, ενώ παράλληλα επισήμανε πως είναι έτοιμος για συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο σε περίπτωση έμπρακτης αποκλιμάκωσης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός για την εξέλιξη αυτή σημείωσε ότι «Ελπίζω να έχει και συνέχεια” και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Ο επίλογος των προκλήσεων θα πρέπει να είναι ο πρόλογος των συζητήσεων. Εφόσον δούμε δείγματα αποκλιμάκωσης, είμαστε έτοιμοι να κάτσουμε στο τραπέζι του διαλόγου».

«Εφόσον δούμε δείγματα γραφής σε αυτή την κατεύθυνση, η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία», τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Παράλληλα πρόσθεσε επίσης: «Η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες και ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος. Ο καλόπιστος διάλογος είναι ο βασικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το μόνο πρόβλημα που έχουμε που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Μητσοτάκης για το εξοπλιστικό πρόγραμμα

«Φιλόδοξο» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμά της χώρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το κόστος του και για το αν τα αεροσκάφη και οι φρεγάτες θα είναι άμεσα επιχειρησιακά διαθέσιμα και τι άλλο περιλαμβάνει η αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία.

«Το πρόγραμμα είναι φιλόξοδο, αλλά εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας και ολιστικό» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η προσέγγιση είναι διαφορετική καθώς γίνονται κάποιες σημαντικές επενδύσεις, αλλά αναγνωρίζεται ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι πάνω απ’ όλα το ανθρώπινο δυναμικό γι αυτό και σε βάθος πενταετίας προβλέπονται 15 χιλιάδες προσλήψεις.

«Τα Ραφάλ έρχονται να αντικαταστήσουν τα παλιότερα Μιράζ 2000», σημείωσε και πρόσθεσε πως η πρόβλεψή μας και η ελπίδα μας είναι τα πρώτα αεροσκάφη να φθάσουν στην Ελλάδα στα μέσα του 2021 και να έχει ολοκληρωθεί η αγορά το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2022. Επεσήμανε ότι στη διάρκεια της κρίσης δεν έγιναν σοβαρές επενδύσεις στο Ναυτικό και η κεντρική εισήγηση είναι η ενίσχυση του στόλου μας.

Για τις φρεγάτες είπε ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα έχει χρόνο υλοποίησης πέντε με επτά έτη» .

Μητσοτάκης για το πακέτο δράσεων για την οικονομία

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την οικονομία και για το αν με το πακέτο δράσεων που ανακοίνωσε μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση, για την οποία του ρίχνει ευθύνες η αντιπολίτευση, τόνισε:

«Να ξεκινήσουμε τη διαπίστωση ότι μιλάμε για μια παγκόσμια ύφεση. Είναι η μεγαλύτερη οικονομική κρίση από το 1929 αλλά η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Στηρίξαμε την πραγματική οικονομία με ένα πακέτο εμπροσθοβαρές και συνεχώς εξελισσόμενο. Πρώτον κρατάμε πυρομαχικά και δεύτερον προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις όπως αυτές διαμορφώνονται. Το πακέτο μέτρων που εξήγγειλα χθες σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί. Ερχόμαστε να στηρίξουμε την κοινωνία και ειδικά τους πιο ευάλωτους. Και τώρα έχουμε πολεμοφόδια, η χώρα έχει πολλά ταμειακά διαθέσιμα και εφόσον κρίνουμε ότι πρέπει να δαπανήσουμε και άλλο δημόσιο χρήμα θα το κάνουμε».

Μητσοτάκης για το άνοιγμα των σχολείων

Σε σχετική ερώτηση για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και εάν είναι όλα έτοιμα και τι θα γίνει με τα σχολεία που θα πρέπει να κλείνουν λόγω κρουσμάτων, απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία. Δεν θέλουμε τα παιδιά στο σπίτι και δεν θέλουμε να διακοπεί η εκπαιδευτική διαδικασία. Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα. Δεν ήταν εύκολο να οργανωθεί όλο το πλαίσιο για να είμαστε έτοιμοι. Ευχαριστώ την ΚΕΔΕ και τον υπουργό τον κ. Γεραπετρίτη που εξασφάλισε τον κεντρικό συντονισμό για τις μάσκες. Θα έχουμε και τα παγούρια που αν και άκουσα ειρωνικά σχόλια αποτελεί μία κίνηση σημαντικής εταιρικής ευθύνης. Θέλω να κάνω μία έκκληση. Ο λόγος που επιμένουμε για τις μάσκες είναι ότι αυτό μας υποδεικνύουν οι ειδικοί ως το κατάλληλο μέτρο προστασίας από τον κορωνοϊό. Ξέρω ότι δεν είναι ευχάριστο αλλά είναι αναγκαίο και θα ζητήσω σε όλου να συμμορφωθούν στις υποδείξεις για το καλό όλων. Οι επιστήμονες μας λένε ότι τα παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν αλλά μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι.

Ήταν πρακτικά αδύνατο να δημιουργήσουμε τόσες πρόσθετες τάξεις για να μοιραστούν τα παιδιά σε μικρότερα τμήματα. Επιλέχθηκε η λύση αυτή και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Είναι δεδομένο ότι κάπου θα υπάρχουν κρούσματα αλλά υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα από τον ΕΟΔΥ για το τι πρέπει να γίνει σε αυτή την περίπτωση. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε εκκρεμότητα. Δεν είναι δουλειά των δημάρχων το αν θα κλείνουν τα σχολεία.

Η Ελλάδα είναι πάνω από τον μέσο όρο σε ημερήσια τεστ. Έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια να έχουμε ένα σύστημα να έχουμε γρήγορα απ[αποτελέσματα για να μπορούμε να κάνουμε τις ιχνηλατήσεις. Η χώρα έχει ήδη μεριμνήσει να είναι από τις πρώτες που θα προμηθευτεί τα rapid test. Κάνω έκκληση σε όλους να αντιμετωπίσουμε την αυριανή μέρα με αισιοδοξία. Μπορεί αύριο να μην δούμε τα χαμόγελα των παιδιών στο πρόσωπό τους αλλά θα τα δούμε στα μάτια τους. Και να ξέρετε ότι κάνουμε το σωστό.

Και ένα μήνυμα σε όσους έχουν επιφυλάξεις. Ο κορωνοϊός είναι μια πραγματικότητα και είναι πιο επικίνδυνος από ότι δείχνει. Έχω την ευθύνη ως πρωθυπουργός να αντικρούσω όλες τις θεωρίες συνωμοσίας και με την πειθώ και με μέτρα. Αν δει κανείς τα στοιχεία θα παρατηρήσει ότι έχουμε πάει καλύτερα στο δεύτερο κύμα από ότι πήγαμε στο πρώτο. Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και ενισχυμένοι. Είμαστε πανέτοιμοι να κάνουμε ότι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία» .

Μητσοτάκης για Μόρια: Είναι δημιούργημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων ερωτήθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια, ενώ δεν έλειψε να αφήσει αιχμές για την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θέλω να θυμίσω ότι η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης. Εμείς εφαρμόζουμε μια διαφορετική πολιτική που πρώτα έχει να κάνει με την ενεργή φύλαξη των συνόρων, δεύτερο την επιτάχυνση των διαδικασιών για το άσυλο και τρίτο την έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Έχει επιταχυνθεί η διαδικασία για το άσυλο και μειώθηκε σημαντικά ο πληθυσμός των μεταναστών στη Λέσβο. Αυτό που έγινε στη Μόρια πριν τέσσερις μέρες, μην έχετε αμφιβολία ότι κάηκε η Μόρια από μετανάστες που ήθελαν να εκβιάσουν την κυβέρνηση. Αυτό που έγινε όμως πρέπει να το δούμε ως μια ευκαιρία. Πρώτον για να επαναδραστηριοποιηθεί η Ευρώπη στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης, Δεύτερη ευκαιρία είναι η δημιουργία ενός νέου ΚΥΤ που δεν θα κουβαλάει τα αρνητικά της Μόριας που είναι ταυτισμένη με την κακή διαχείριση του προσφυγικού. Θέλουμε να δημιουργήσουμε νέο καταυλισμό με πολύ καλύτερες συνθήκες στη Μόρια. Όποιος μπαίνει σε αυτό το κέντρο θα εξετάζεται για κορωνοϊό. Θα υπάρξει ένα ΚΥΤ μόνιμο στη Λέσβο. Στέλνω αυτό το μήνυμα σε όλους και κυρίως σε κάποιους ακραίους στο νησί.

Οι κάτοικοι έχουν δίκαιο να παραπονιούνται και πρώτος εγώ είμαι διατεθειμένος να αναλάβω τις ευθύνες. Αλλά τώρα θα μετατρέψουμε το πρόβλημα σε ευκαιρία. Ζήτησα από την ΕΕ η διαχείριση του νέου ΚΥΤ να έχει μεγαλύτερη ανάμειξη και εμπλοκή η Ευρώπη. Επίσης, θέλω να πω ότι η κυβέρνηση με ανθρωπιά έχει διαχειριστεί το πρόβλημα των ανηλίκων. Εφυγαν όλα τα παιδιά και οι έφηβοι από τη Μόρια. Συζήτησα με Μέρκελ και Μακρόν για το πώς θα πάνε στην Ευρώπη. Χθες μίλησα με Μέρκελ για το πώς η Γερμανία μπορεί να υποδεχθεί κάποιες οικογένειες που έχουν ήδη πάρει έγκριση στο αίτημα του ασύλου. Η ΕΕ δεν μπορεί να αποτύχει δεύτερη φορά στη διαχείριση των προσφύγων. Τα πράγματα θα ήταν μη διαχειρίσιμα αν δεν είχαμε καταφέρει να περιορίσουμε δραστικά τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο».

Μητσοτάκης: Αν υπάρξει αποκλιμάκωση είμαι έτοιμος και για συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα να συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα – εφόσον υπάρξει αποκλιμάκωση – είναι πρόθυμη να συνεχίσει τις επαφές από το σημείο που σταμάτησαν το 2016 προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της ευρωπαϊκής στήριξης και των κυρώσεων λέγοντας ότι η απειλή παραμένει στο τραπέζι ως επιλογή της ΕΕ και υπογραμμίζοντας τη σημασία του γεγονότος ότι οι διαφορές με την Τουρκία έχουν αναβαθμιστεί σε ευρωτουρκικό ζήτημα. «Το να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή ενδιαφέρει συνολικά την ΕΕ. Αυτό που καταφέραμε είναι να δείξουμε τη στρατηγική σημασία της Μεσογείου τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ που αυτή τη στιγμή έχουν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση».

Τόνισε, δε ότι δεν απορρίπτει την πιθανότητα σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών αν αυτό χρειαστεί ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών.

Τέλος, αναφορικά με το περιεχόμενο της Τριμερούς στο Βερολίνο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είχε ενημερώσει πλήρως τους πολιτικούς αρχηγούς και ειδικά τον κ. Τσίπρα και πρόσθεσε: «Αυτό που είπα στο άρθρο ήταν ότι επιτεύχθηκε ένα γραπτό κείμενο κατανόησης. Τα πρακτικά δηλαδή που κρατήθηκαν στη συνάντηση για να αποτυπωθεί σε ένα χαρτί τι συμφωνήθηκε. Αυτό όμως παραβιάστηκε, όχι από εμάς. Κι για αυτό οδηγηθήκαμε στην κλιμάκωση. Μακριά από εμάς οποιαδήποτε προσπάθεια μυστική διπλωματίας».

Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα