Μητσοτάκης: Με την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα προστατεύουμε τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η «δικαιοσύνη είναι σαν το οξυγόνο. Η παρουσία της από τη μία περνάει απαρατήρητη και από την άλλη η απουσία της καθιστά τη ζωή αδύνατη» στην εκδήλωση του υπουργείου Δικαιοσύνης
Μητσοτάκης: Με την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα προστατεύουμε πλέον θύματα ενδοοικογενειακής βίας
Το «παρών» στην εκδήλωση του υπουργείου Δικαιοσύνης με θέμα «Ελληνική Δικαιοσύνη – Οι μεγάλες αλλαγές», έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης., μιλώντας για το «Κράτος Δικαίου», αλλά και τον νέο «Δικαστικό Χάρτη», τη μεγάλη μεταρρύθμιση που φέρνει αλλαγές στην έκδοση αποφάσεων και κυρίως στους χρόνους.
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, «έμοιαζε παράξενο και αντιφατικό να έχουμε διπλάσιο αριθμό δικαστών σε σχέση με άλλες χώρες και να καθυστερούμε τόσο πολύ στην έκδοση των αποφάσεων».
Για να σημειώσει ότι το πιο σημαντικό επίτευγμα ήταν η δημιουργία του νέου δικαστικού χάρτη. Παράλληλα στάθηκε στα νέα δικαστικά μέγαρα σε οκτώ πόλεις, με πιο πιο σημαντικό αυτό του Πειραιά που θα είναι έτοιμο στο πρώτο εξάμηνο του 2026.
Κεντρικό μέλημα της κυβέρνησης εδώ και πέντε χρόνια αποτελεί η θωράκιση του κράτος δικαίου, ο εκσυγχρονισμός, οι μεταρρυθμίσεις συνολικά της δικαοσύνης.
«Στο όνομα της ανάγκης τολμηρών μεγάλων μεταρρυθμίσεων, κάνω και αυτοκριτική. Έγιναν πολλά θετικά βήματα έως τώρα. Θα σταθώ συνοπτικά σε τρία μέτωπα όπου ακόμη υστερούμε:
– Στην Καθυστέρηση έκδοσης τελεσίδικων αποφάσεων
– Στην περιορισμένη ψηφιοποίηση
– Στα ζητήματα των υποδομών που είχαν παραμεληθεί εδώ και δεκαετίες.
Με αυτή την πυξίδα πορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια. Έχουμε κάνει 30 σημαντικές τομές, όπως η αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα. Προσταυτεύουμε τα θύματα. Στον τομέα της ενδοοικογενειακής βίας έχουν γίνει πολλά βήματα.
-Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
-Ο νέος δικαστικός χάρτης που έχει καθυστερήσει πάνω από έναν αιώνα. Να συγχαρώ την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.
-Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα αντικαταστήσει την ανθρώπινη κρίση.
-Για το κράτος δικαίου μιλούν οι ρυθμίσεις, όπως η αυστηροποίηση των ποινών και τα μέτρα της ελευθεροτυπίας των δημοσιογράφων. Η πρόοδος αναγνωρίζεται.
– Παρέμβαση σταθμός για την κυβέρνηση οι δικαστές να συμμετέχουν στην εκλογή της ηγεσίας τους.
– Αποδεικνύεται ότι και στον κρίσιμο χώρο της Δικαιοσύνης η Ελλάδα προχωρά, συγκλίνοντας στα δεδομένα της Ευρώπης κι απαντά στην στρεβλή εικόνα που προβάλει η αντιπολίτευση.
– Επιδιώκω την κριτική κι αν είμαστε αυστηροί με τους εαυτούς μας, μπορούμε να βελτιωνόμαστε. Ας μην ξεχνά που ήμασταν πριν πέντε χρόνια.