Μητσοτάκης: “Τα λεφτόδεντρα του ΣΥΡΙΖΑ και η τοξικότητα μας οδήγησαν στη χρεοκοπία”

Μελετάμε πλαφόν στις ημέρες μίσθωσης για το AirBnb - Προανήγγειλε νέα μείωση εργοδοτικών εισφορών όταν το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά μεγέθη

Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για το μείγμα λαϊκισμού, τοξικότητας και λεφτόδεντρων που συνεχίζει να εφαρμόζει καθώς «έχει αλλάξει μόνο το περιτύλιγμα» άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Action24 το πρωί της Τετάρτης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε νέες παρεμβάσεις που μελετώνται όσον αφορά την αγορά του AirBnb κάνοντας λόγο για το ενδεχόμενο να μπει πλαφόν στις ημέρες μίσθωσης ενώ επανέλαβε ότι όταν τα δημοσιονομικά το επιτρέψουν θα υπάρξει νέα μείωση κατά μια μονάδα των εργοδοτικών εισφορών.

Στα εθνικά, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία ότι ο ευρωπαϊκός τους δρόμος περνάει μέσα από τον σεβασμό του δικαίου αλλά και την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών ενώ όσον αφορά την Τουρκία ξεκαθάρισε ότι «γκρίζες ζώνες για την Ελλάδα στο Αιγαίο δεν υπάρχουν».

Δήλωσε, τέλος, ότι έχει καλό προαίσθημα για τον σημερινό τελικό του Ολυμπιακού για τον τίτλο του Conference League με αντίπαλο τη Φιορεντίνα καθώς βλέπει «momentum όπως του Euro 2004.

Έχουμε αναγνωρίσει δημόσια εδώ και αρκετό καιρό ότι η ακρίβεια είναι το σημαντικότερο προβλημα που ξεκίνήσε μετά την πανδημία και δεν έχουμε καταφέρει να τιθασεύσουμε πλήρως. Έχουμε έναν πληθωρισμό τροφίμων τους τελευταίους μήνες που είναι υψηλότερος του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Έχουμε κάνει αρκετά πράγματα για την ακρίβεια, να θυμίσω τις παρεμβάσεις για τις τιμές του ρεύματος που έχουν ελεγχθεί και έχουν επιστρέψει σε επίπεδα προ κρίσης. Κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγοράς, στα σούπερ μάρκετ. Μερικώς τα μέτρα αυτά απέδωσαν και πρέπει να κάνουμε και άλλα.

Η ακρίβεια θα αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη στήριξη του εισοδήματος. Οι ονομαστικοί μισθοί αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό. Έχουμε περιθώρια παρεμβάσεων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν καταλαβαίνω γιατί η αντιπολίτευση όταν τα βάζουμε με τις πολυεθνικές στηρίζει τα ολιγοπώλεια και όχι την κυβέρνηση. Ζητάμε τη βοήθεια της ευρώπης για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα τώρα πανευρωπαϊκά γιατί η φωνή μας στην Ευρώπη ακούγεται.

Το πρόβλημα οξύνθηκε εντονότερα τον τελευταίο χρόνο, δεν ήταν τελείως άγνωστο αλλά ξεδιπλώνοντας τα μέτρα κρίναμε ότι έπρεπε να κάνουμε ευρωπαϊκή παρέμβαση γιατί και οι πολυεθνικές προσαρμόζονται. Η δουλειά μας είναι να διασφαλίζουμε ανταγωνισμό και διαφάνεια για τον καταναλωτή.

Δεν είναι λύση για την ακρίβεια αυτά που υπόσχεται η αντιπολίτευση, δεν υπάρχουν χρήματα για να μηδενίσουμε τον ΦΠΑ που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αντιπολίτευση δεν έχει αλλάξει καθόλου έχει αλλάξει περιτύλιγμα και είναι ένα μείγμα τοξικότητας λαϊκισμού και λεφτόδεντρων που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και δεν πρέπει να επιστρέψουμε ποτέ εκεί

Όποιος προτείνει οτιδήποτε στερεί πόρους από τον προϋπολογισμό πρέπει να μας πει ποια επιδόματα θα κόψει και ποιους φόρους πρέπει να βάλουμε Έχω υποχρέωση η Ελλάδα να μην επιτρέψει στην περίοδο της κρίσης. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στην περίοδο της επιτήρησης. Μείωθηκε ο ΦΠΑ στον καφέ; Μειώθηκαν οι τιμές; Όχι. Χάσαμε έσοδα, ναι.

Δεν απορρίπτω όλες τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Είχαμε κάνει μεγάλη συζήτηση για το AirBnB και την Golden Visa και κάναμε παρεμβάσεις. Μελετάμε την αγορά του AirBnb σε μια λογική να δούμε στην Αθήνα πόσο μπορούμε να περιορίσουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση και να απελευθερώσουμε ακίνητα για μακροχρόνια μισθωση. Έχουμε βάλει ήδη κανόνες για όσους αντιμετωπίζουν το AirBnb ως μπίζνα

Ψάχνουμε πόρους για να επεκτείνουμε το πρόγραμμα Σπίτι μου. Άρα κάνώ μια διάκριση μεταξύ των ρεαλιστικών προτάσεων και του ανεδαφικού ανέξοδου λαϊκισμού που δεν έχει θέση στην Ελλάδα του 2024 και όσους τον πρεσβεύουν αλλά μπορεί να μην ήταν στην Ελλάδα την περίοδο εκεί

Θέλουμε να μειώσουμε κατά μια μονάδα τις εργοδοτικές εισφορές. Όταν μας το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά αυτή θα είναι η πρώτη μείωση που θα κάνουμε.

Μια στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών είναι έκτακτα επιδόματα που έχουμε δώσει στο παρελθόν αλλά με το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο γίνονται πιο δύσκολα γιατί υπάρχει μια οροφή δαπανών.

Mελετάμε συνολικά παρεμβάσεις για την οικογενειακή και δημογραφική πολιτική με αρχή το επίδομα γέννας που είναι μια ανακούφιση. Μελετάμε το πλαίσιο για τους τρίτεκνους αλλά πρέπει να πείσουμε και την οικογένεια με ένα παιδί να κάνει δεύτερο. Η δημογραφική πολιτική πρέπει να είναι συνολική και να στηρίξουμε την οικογένεια και ειδικά την εργαζόμενη μητέρα με ολοήμερο σχολείο παντού και βρεφονηπιακούς σταθμούς και σε επιχειρήσεις.

Μας ενδιαφέρει να δώσουμε περισσότερα κίνητρα για εργασία. Εμείς κάνουμε μια συνολική αξιολόγηση, κοιτάμε πώς μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις στην επιδοματική πολιτική με κοινωνικό πρόσημο. Δεν θέλουμε να δώσουμε κίνητρο σε κάποιον να είναι άνεργος ενώ μπορεί να δουλεύει.

Η επαναφορά 13ου-14ου μισθού που προτείνει ο κ. Κασσελάκης κοστίζει 2 δισ. επιπλέον των 45 δισ. των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε συνέντευξη του κ. Κασσελάκη κοστίζει μερικά δισ. ευρώ.

Η αντιπολίτευση δεν αρνείται ότι το πρόγραμμά της κοστίζει αλλά λέει “λεφτά υπάρχουν”. Το θυμάμαι το 2009 στην αρχή της χρεοκοπίας. Επειδή εχουμε περάσει πολλά ως χώρα και πάει καλύτερα παρά τις δυσκολίες όλα αυτά ανήκουν σε μια άλλη εποχή.

Τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο προφανώς και θα γίνουν και το τι θα κάνει η Ελλάδα στο χώρο κυριαρχίας της δεν αφορά την Τουρκία. Θαλάσσια πάρκα έχει ήδη η χώρα. Θα κάνουμε αυτά τα πάρκα για να προστατεύσουμε την θαλάσσια ζωή κυρίως από την υπεραλίευση και να δημιουργήσουμε ζώνες ψαρέματος για να της δώσουμε τη δυνατότητα να αναπαράγεται. Αν θέλει να κάνει η Τουρκία θαλάσσια πάρκα εντός των δικών της χωρικών υδάτων, μου πέφτει εμένα λόγος; Δεν υπάρχουν για την Ελλάδα γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και όπως είπα στον Ερντογάν τα ζητήματα της κυρίαρχίας έχουν λυθεί και δεν θα επανέλθουμε σε αυτή τη συζήτηση.

Η σχέση με την Τουρκία θα είναι δύσκολη και σύνθετη. Δεν έχει αλλάξει τον πυρήνα του αναθεωρητισμού αλλά δεν γίνεται με τόση ένταση. Υπάρχει ένας σαφέστερος προσδιορισμός από την ελληνική κυβέρνηση σε μια συζήτηση που μπορεί να γίνει και κατ’ ιδίαν και δημόσια.

Θέλουμε να επενδύσουμε στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία αλλά αυτό δεν ακυρώνει την ανάγκη η Ελλάδα να κάνει μεγάλες αγορές. Θέλουμε να κάνουμε 30 τα Rafale από 24 που είναι σήμερα. Γι αυτό έχει σημασία η πρωτοβουλία με τον πρωθυπουργό Τουσκ για ένα ευρωπαϊκό ταμείο που θα ενισχύει αμυντικές πρωτοβουλίες καθώς μπορεί η αντιπυραυλική ασπίδα να είναι πιο σημαντική από προμήθεια άλλων πλοίων ή αεροπλάνων.

Σύνθετη η σχέση με την Αλβανία. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας ήταν απαράδεκτος. Έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς που ζουν και εργάζονται στην πατρίδα μας, νέα παιδιά που έχουν ενταχθεί αρμονικά. Οτιδήποτε ρίχνει δηλητήριο στις σχέσεις των δύο λαών δεν κάνει καλό, γείτονες είμαστε. Να γνωρίζει ότι υπάρχουν κανόνες προς την ευρωπαική της πορεία και ο σεβασμός του δικαίου είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες

Η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών προσδιορίζει με σαφήνεια εγείρει ζητήματα για την εφαρμογή της. Πιστεύω ότι τελικά δεν θα χρειαστεί να την καταγγείλουμε. Στα Σκόπια νομίζω ότι κατάλαβαν πως η προεκλογική περίοδος. Αναμένω μια ρητή δήλωση από τον νέο πρωθυπουργό για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Το πρόβλημα είναι τώρα και ευρωπαϊκό με ελληνική παρέμβαση.

Να δούμε αν τα ποσοστά των κομμάτων δεξιότερα της ΝΔ θα φτάσουν αυτά των εκλογών. Η ακροδεξιά είναι βαθιά αντιευρωπαϊκή δύναμη. Είναι σημαντικό να υπάρχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια ισχυρή παρουσία δημοκρατικών δυνάμεων. Η κυρία φον ντερ Λάιεν έχει μιλήσει για δυνάμεις δεξιά του ΕΛΚ με τις οποίες μπορούμε να συζητήσουμε. Χρειαζόμαστε πιο ισχυρή Ευρώπη.

Με ανησυχεί η κάθε αποχή και για αυτό κάναμε και την επιστολική ψήφο που έχει αναγωριστεί από όσους συμμετέχουν για την αρτιότητα. Θέλουμε συμμετοχή, πάντα οι ευρωεκλογές είχαν χαμηλότερη συμμετοχή από τις εθνικές εκλογές.Θέλουμε όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα για να μας δώσει ορμή για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα με το οποίο εκλεγήκαμε. Ακούω το προσβλητικό επιχείρημα για το 41%., από το πρώτο βράδυ είπα τα κεφάλια κάτω και πολύ δουλειά. Μας ασκούν κριτική αυτοί που δεν έχουν εκλεγεί ποτέ και πουθενά. Θα υπερασπιστώ τη νομιμοποίηση που πήραμε γιατί ειπαμε την αλήθεια.

Θέλουμε πάντα να γινόμαστε καλύτεροι και σίγουρα υπήρχαν πεδία πολιτικών που υπήρχαν παρεμβάσεις. Κάθε πράγμα στον καιρό του, δεν μου αρέσουν οι συχνές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αλλά αν χρειαστεί θα το κάνω. Η 4ετια είναι για έναν λόγο γιατί όλοι κρινόμαστε στο τέλος. Υλοποιούμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι πάντα εδώ με τον τρόπο του. Τον θυμόμαστε, τον τιμούμε, μου λείπει, μου λείπουν οι συμβουλές του, η πολιτική παρακαταθήκη του κρίνεται από τον λαό. Για όλους μας οι γονείς όταν φεύγουν αισθανόμαστε ότι είναι εδώ

Είμαι πολύ αισιόδοξος για τον σημερινό τελικό. Βλέπω momentum, μου θυμίζει λίγο το Euro 2004. Την πολιτεία την αφορά η ασφάλεια και η καλή οργάνωση. Εμείς έχουμε κάνει αυτό που πρέπει. Εγώ θα τον δω στο σπίτι στην τηλεόραση με μπάρμπεκιου με καλούς φίλους. Ελπίζω να είμαστε στην αρχή ενός πολύ σημαντικού καλοκαιριού για τον ελληνικό αθλητισμό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα