Μητσοτάκης σε Τουρκία: «Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες»

Ο πρωθυπουργός από την Λισαβώνα έστειλε ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές, που θα έχει βασικό θέμα μόνο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών

Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, κατά την επίσκεψή του στην Πορτογαλία και την  συνάντηση που είχε με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Αντόνιο Κόστα.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές, που ανέκυψε ξανά σήμερα μετά και τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, είπε χαρακτηριστικά «να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να πάμε σε διάλογο», τονίζοντας έτσι την πρόθεση της Ελλάδας να προσέλθει στις διερευνητικές, μόλις υπάρξει επίσημη πρόσκληση από πλευρά της Τουρκίας.

Ο κ. Μητσοτάκης, επεσήμανε πως πρέπει να υπάρξει πρόοδος με βάση το διεθνές δίκαιο και τους άγραφους κανόνες της καλής γειτονίας, ενώ πρόσθεσε πως η Ελλάδα αναμένει την επίσημη πρόσκληση της Τουρκίας για το 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών, με βασικό θέμα την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

«Η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές, όταν οριστικοποιηθεί η σχετική ημερομηνία, ακολουθώντας και τις κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε το 2016 και να κάνουμε, ελπίζω πρόοδο στο ζήτημα του καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών», τόνισε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Πληροφορήθηκαν τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου. Η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Οι γ.γ. καθορίζουν την ημερομηνία και στη συνέχεια από κοινού τα δύο υπουργεία Εξωτερικών ανακοινώνουν την ημερομηνία. Αυτό δεν έχει γίνει. Όταν με το καλό γίνει θα μπορέσουμε να το επιβεβαιώσουμε θα υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία. Κρατώ ως θετικό ότι η Τουρκία έχει εκφράσει τη βούληση να ξεκινήσει η διαδικασία. Έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να καθίσουμε στο τραπέζι να βρούμε μια ημερομηνία. Θα είναι ένα θετικό πρώτο βήμα, αλλά θα ήθελα να επαναλάβω ότι χρειάζεται συνέπεια και συνέχεια», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Μητσοτάκης: «Τεράστια ευρωπαϊκή επιτυχία το Ταμείο Ανάκαμψης»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο χαρακτήρισε «τεράστια ευρωπαϊκή επιτυχία».

«Περισσότερο από ποτέ είναι επιβεβλημένο σήμερα να ξεκινήσει η εκταμίευση των πόρων του ταμείο Ανάκαμψης το συντομότερο δυνατό. Περάσαμε δύο νύχτες ξάγρυπνοι τον Ιούλιο σε ένα πενθήμερο Συμβούλιο Κορυφής για να συμφωνήσουμε κάτι που αποτελεί τεράστια ευρωπαϊκή επιτυχία. Ενα άλμα μπροστά τολμώ να πω για την Ευρώπη, τη δυνατότητα να δανειστεί η Ευρώπη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να διοχετεύσει προς τα κράτη μέλη, ειδικά αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, όχι μόνο δάνεια αλλά και επιχορηγήσεις. Είναι σημαντικό αυτή η προσπάθεια να τρέξει το συντομότερο δυνατό. Και πιστεύω οι πόροι είναι πολλοί, αντιστοιχούν περίπου αντίστοιχοι πόροι, στην Ελλάδα είναι 32 δισ. για την Πορτογαλία είναι κοντά σε αυτό το νούμερο με λίγο διαφορετική αναλογία δανείων και επιχορηγήσεων. Είναι πολλά λεφτά και δεν θέλω να υπάρχει καμία καθυστέρηση στην εκταμίευση. Είναι δεδομένο ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα είναι ενδεχομένως πιο δύσκολο από αυτό που εκτιμούσαμε για τον απλούστατο λόγο ότι υπάρχει δεύτερο και τρίτο κύμα σε κάποιες χώρες και αυτό σημαίνει εκ των πραγμάτων οικονομικούς περιορισμούς. Και όλες οι χώρες δεν κινούνται με την ίδια ταχύτητα», επεσήμανε.

Τι είπε ο Μητσοτάκης για τα μέτρα στην Ελλάδα λόγω κορωνοϊού

«Εμείς είχαμε lockdown πρακτικά τα Χριστούγεννα, τώρα τα πηγαίνουμε καλύτερα, θα αρχίσουμε, ελπίζω, αρχίσαμε σήμερα ανοίγοντας τα δημοτικά μας και τα νηπιαγωγεία μας. Ελπίζω να μπορέσουμε ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες των ειδικών, να ανοίξουμε και άλλους τομείς δραστηριότητας. Η Πορτογαλία πήγαινε καλύτερα πριν και τώρα πηγαίνει χειρότερα. Ξέρουμε ότι έτσι θα πάει αυτή η υπόθεση μέχρι να έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς και μέχρι να φτάσουμε στον Απρίλιο-Μάιο που θα φτιάξει ο καιρός και θα τον έχουμε σύμμαχο. Αρα έχουμε τρεις δύσκολους μήνες μπροστά μας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Θα έχουμε περισσότερα εμβόλια απ’ όσα χρειαζόμαστε

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα του εμβολιασμού και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει παραγγείλει περισσότερα εμβόλια απ’ όσα χρειάζεται. «Επιβεβλημένο να τρέξει κάθε χώρα την δικιά της εθνική στρατηγική εμβολιασμού. Εμείς έχουμε κάνει πολύ καλή πρόοδο. Θέλω να επαναλάβω επειδή γίνεται και πολλή συζήτηση για τον τομέα των εμβολίων ότι η Ελλάδα από ένα σημείο και πέρα θα έχουμε περισσότερα εμβόλια απ’ όσα χρειαζόμαστε. Έχουμε όλοι παραγγείλει περισσότερα εμβόλια από αυτά τα οποία ξέρουμε ότι μπορούμε να κάνουμε και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι συμφωνήσαμε να αγοράσουμε όλοι τα εμβόλια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κάτι το οποίο εξακολουθώ να θεωρώ ότι παρά τις δυσκολίες, τις όποιες δυστοκίες ήταν μια ευρωπαϊκή επιτυχία», είπε.

Σε ερώτηση για τα περιοριστικά μέτρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Εμείς πήραμε την απόφαση, ήταν μια πολιτική απόφαση, την 1η Ιανουαρίου να κάνουμε ένα πιο αυστηρό lockdown για μία εβδομάδα, έχει παραταθεί για ακόμα μία, προκειμένου να περιορίσουμε τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις από το γεγονός ότι τα Χριστούγεννα εκ των πραγμάτων υπάρχει μεγαλύτερη κοινωνική επαφή. Μέχρι στιγμής τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά, αλλά έχουμε προσδιορίσει και μια ξεκάθαρη διαδικασία σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θα συνεδριάζει κάθε Πέμπτη ή κάθε Παρασκευή, θα έχει στη διάθεση της τα δεδομένα και θα παίρνει απόφαση εβδομάδα-εβδομάδα ή με ορίζοντα δύο εβδομάδες. Αυτό θα γίνει και τώρα. Θέλω να ελπίζω ότι θα πάμε καλά, αλλά δεν είναι η δουλειά μου να προκαταλάβω τις εισηγήσεις των ειδικών».

Μητσοτάκης για το 1821: «Έτσι έγινε ο πρώτος Έλληνας Πορτογάλος» 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην επέτειο 200 ετών ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Μεταξύ των φιλελλήνων ήταν κι ένας Πορτογάλος, ο Αντόνιο Αλμέιδα που βρέθηκε στην Ελλάδα το 1826 και παντρεύτηκε τη Ζωή Μαυροκορδάτου. «Έγινε έτσι ο πρώτος Έλληνας Πορτογάλος» σημείωσε, προσθετοντας ότι ο εγγονός του έπεσε ηρωικά στις μάχες των εθνικών δυνάμεων για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Έγινε έτσι ένας ακόμη Πορτογάλος που συνδέθηκε με την ιστορία της Ελλάδας και δόξασε την Πορτογαλία. Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον κ. Κόστα στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Ανεξαρτησίας.

Δείτε εδώ την  κοινή συνέντευξη Μητσοτάκη – Κόστα 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα