MME: Διώξεις και… ομηρία

Με ένα ιδιότυπο Game of Thrones που έχει πολιτικές ίντριγκες, επιχειρηματικές σκοπιμότητες και φυσικά νικητές και ηττημένους που εναλλάσσονται διαρκώς, μοιάζουν τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στον χώρο του Τύπου με αφορμή την «κατάρρευση» του ΔΟΛ και τη «διάσωσή» του (;) από την κυβέρνηση.

Η θρυαλλίδα που έβαλε φωτιά στο εύφλεκτο πολιτικό σκηνικό ήταν η πρόσκληση του ΔΟΛ στον Βασίλη Μουλόπουλο (πρόεδρο του Δ.Σ. της «Αυγής» και πρώην βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ) «να συμβάλει στην επίλυση των διαρθρωτικών και οικονομικών προβλημάτων του ΔΟΛ, την οποία πρόταση απεδέχθη προθύμως», με αποτέλεσμα σύσσωμη η αντιπολίτευση να κραυγάζει για σχέδιο ομηρίας και εκβιασμού του Τύπου διά δικαστικών εκκρεμοτήτων και διώξεων ιδιοκτητών ΜΜΕ. Είναι όντως έτσι; Η απάντησή μόνο εύκολη δεν είναι και θα πρέπει κάποιος να επιστρέψει λίγο πριν από τις εκλογές του 2015 και να πιάσει το κουβάρι της Αριάδνης από την αρχή του.

Η ιστορία της σημερινής κυβέρνησης με τα ΜΜΕ δεν ξεκίνησε ως ξεκάθαρο love story. Έμοιαζε περισσότερο με τα ποδοσφαιρικά ντέρμπι υψηλής βαθμολογικής σημασίας, όπου στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης οι δύο ομάδες παίζουν διερευνητικά και αλλάζουν πασούλες στο κέντρο του γηπέδου. Κάπως έτσι για παράδειγμα αντιμετώπισε ο ΔΟΛ την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες του Ιανουαρίου του 2015. Είναι χαρακτηριστικό ότι το «Βήμα» της 25ης Ιανουαρίου 2015 βγήκε με πρωτοσέλιδο «Το σχέδιο για την επόμενη ημέρα», φιλοξενώντας αποκλειστική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα, με τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό να προαναγγέλλει «σαρωτικές αλλαγές στο κράτος για την πάταξη της διαφθοράς» και τη φωτογραφία του να φιγουράρει σε κατακόκκινο φόντο. Στο ίδιο μήκος κύματος και τα «ΝΕΑ» έγραφαν ότι η «Ελλάδα άλλαξε σελίδα».

Ένα μήνα αργότερα, στις 22 Φεβρουαρίου και αφού είχε προηγηθεί το δραματικό Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, όπου συμφωνήθηκε η παράταση της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας κατά τέσσερις μήνες, πάλι το «Βήμα» μιλούσε στο πρωτοσέλιδό του για «Έντιμο συμβιβασμό», ρίχνοντας στα μαλακά τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Θυελλώδη έρωτα δεν τον λες, αλλά το φλερτ στήριξης ήταν κάτι παραπάνω από ευδιάκριτο, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τις κεραίες της αντιπολίτευσης: ακόμη και μέσα στη Βουλή η πλειονότητα των ΜΜΕ κατηγορήθηκε ευθέως ότι συνέβαλε στην εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ από το 3% στο 36%, όταν λ.χ. ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες τον Φεβρουάριο του 2016 δήλωνε ότι «οι τηλεοπτικοί σταθμοί πολέμησαν την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και ήταν εκείνοι που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία».

 

Τα πρώτα σύννεφα και η καταιγίδα

Στο συνοικέσιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. με τα ΜΜΕ τα σύννεφα δεν άργησαν τελικά να έλθουν. Εν μέσω της πρώτης διαπραγμάτευσης τα δημοσιεύματα άρχισαν να γράφουν για «επικίνδυνους χειρισμούς» Βαρουφάκη. Εκείνος απαντούσε για «τοξικά ΜΜΕ», ενώ τα «βράχια» της χρεοκοπίας και του Grexit πλησίαζαν επικίνδυνα. Όταν, δε, ανακοινώθηκε η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και επιβλήθηκαν τα capital controls, τα σπαθιά βγήκαν από τα θηκάρια. Ο ΣΚΑΪ, ο ΑΝΤ1 και άλλα κανάλια ξιφουλκούσαν κατά της κυβέρνησης, το Μαξίμου μιλούσε για «επιχείρηση εκφοβισμού των πολιτών» και αργότερα –διά στόματος Πολάκη– για «βοθροκάναλα».

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση είχε ήδη αρχίσει να παίρνει τις αποστάσεις της και να προετοιμάζεται για μετωπική με τους μιντιάρχες. Ήταν 8 Μαΐου του 2015 όταν στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Νικολόπουλου (τότε συμπολιτευόμενου βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ.) για το θέμα της διαπλοκής και των ΜΜΕ, τόνισε ότι «μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνήσεις υπόσχονταν ρύθμιση του τοπίου, αλλά καμία δεν το έπραξε. Αυτοί που απέκτησαν ως ολιγάρχες το δικαίωμα χρήσης των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων είχαν αρκετή δύναμη ώστε να μπορούν να επιβάλλουν στις εκάστοτε κυβερνήσεις να μη γίνεται τίποτα (….). Απεδείχθη ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν μεγαλύτερη δύναμη από τις κυβερνήσεις ή ότι οι κυβερνήσεις μπορεί να είχαν την πρόθεση αλλά δεν είχαν την αντοχή να φτάσουν μέχρι το τέλος». Ανταπαντώντας ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος αναρωτήθηκε εάν αυτό ήταν εξαγγελία θεσμικής πολιτικής ή απόπειρα πολιτικού εκβιασμού, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για απόπειρα χειραγώγησης των «μη συνεργάσιμων» ΜΜΕ, καθώς, παρά την άρνηση της ΤτΕ να χορηγήσει στοιχεία, η κυβέρνηση διά στόματος Βαρουφάκη εξήγγειλε έλεγχο των δανείων τους.

 

Με «όπλο» τις διώξεις

Χάνοντας –δημοσκοπικά τουλάχιστον– τα ερείσματά της στην κοινωνία, η κυβέρνηση επεδίωξε να ανακτήσει το χαμένο της γόητρο παίζοντας το χαρτί της μετωπικής σύγκρουσης με τη διαπλοκή, εκμεταλλευόμενη σε μεγάλο βαθμό τις δικαστικές εκκρεμότητες μεγαλόσχημων ονομάτων των ΜΜΕ. Εν αναμονή της κατάθεσης την προσεχή Δευτέρα (23/1) του τελικού πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά τη νομιμότητα της χρηματοδότησης κομμάτων και Μέσων Ενημέρωσης από τις τράπεζες, ας θυμηθούμε τι προηγήθηκε…

 

*****

Στ. Ψυχάρης: Ελεύθερος στην Ευελπίδων

Β. Μουλόπουλος: Ελεύθερος για… δράση στον ΔΟΛ

 

Κατά του εκδότη Σταύρου Ψυχάρη και κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Π. Αθανασίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε απιστία σε βαθμό κακουργήματος.

Η υπόθεση αφορά προσωπικά δάνεια ύψους περίπου 57 εκατ. ευρώ δίχως όμως να προκύπτουν επαρκείς εγγυήσεις που είχε λάβει ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης του ΔΟΛ. Σημειώνεται ότι την ίδια ημέρα που ο Βασίλης Μουλόπουλος καλείτο να βοηθήσει στη διάσωση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, ο Στ. Ψυχάρης απολογήθηκε ενώπιον του ανακριτή, για τις κατηγορίες του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της φοροδιαφυγής κα κατόπιν αυτής ο εκδότης αφέθηκε ελεύθερος αφού του επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.Σε βάρος του είχε ασκηθεί ποινική δίωξη μετά από έλεγχο εισοδημάτων που διενήργησε το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ).

Ο κ. Ψυχάρης έχει ήδη παραπεμφθεί σε δίκη για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες κάτ’ εξακολούθηση, καθώς μετά από έρευνα της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, είχαν προκύψει ανακρίβειες και ελλείψεις στις δηλώσεις πόθεν έσχες για τα οικονομικά έτη 2010 – 2014.

Αν ανατρέξουμε στα πρωτοσέλιδα στο «Βήμα» και στα «ΝΕΑ», η πρόθεση του Σταύρου Ψυχάρη ήταν να τα «βρει» με τη νέα κυβέρνηση. Η… συνταγή χάλασε όταν συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα παρέα με τη… γάτα των Ιμαλαΐων.

Την επόμενη μέρα άρχισε ο πόλεμος. Ο Τσίπρας ορθά-κοφτά είπε ότι συναντιέται με όλους, τους ακούει, αλλά δεν συνδιαλέγεται μαζί τους.

Αντίθετα, ο Στ. Ψυχάρης, εμμέσως πλην σαφώς, έκανε λόγο για «υποδείξεις» του πρωθυπουργού για τον διευθυντή του ΔΟΛ από «έμπειρο» στέλεχος, φωτογραφίζοντας τον Βασίλη Μουλόπουλο.

Ακολούθησε μια άνευ προηγουμένου επίθεση των μέσων του ΔΟΛ («Βήμα», «ΝΕΑ», Βήμα FM) κατά Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι την τελευταία εβδομάδα. Έτσι το ίδιο πρωί που ο Στ. Ψυχάρης πέρασε το κατώφλι του ανακριτή, και μετά δύο λεπτά, έφυγε ελεύθερος με μοναδικό περιοριστικό όρο την απαγόρευση εξόδου από την Ελλάδα, συγχρόνως έγινε γνωστό ότι ο ΔΟΛ –με έγκριση προφανώς του ίδιου και του Μπόμπολα, αλλά όχι και του Βαρδινογιάννη– θα περνούσε στα χέρια του Βασίλη Μουλόπουλου σε μια προσπάθεια να σωθεί.

Το γεγονός ότι ο Β. Μουλόπουλος ήταν πρόεδρος του Δ.Σ. της «Αυγής» και ότι ήταν προεξέχον στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, και που –κατά τον Στ. Ψυχάρη– είχε προταθεί από τον πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους για τον ΔΟΛ, οδήγησε και όχι άδικα την αντιπολίτευση στους γνωστούς συνειρμούς περί εκβίασης με στόχο τον εναγκαλισμό των ΜΜΕ.

Φυσικά, όταν δημοσιογραφικά στελέχη είχαν ξιφουλκήσει τους προηγούμενους μήνες κατά της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έπρεπε πλέον να ακολουθήσουν αντίθετη παρέα, με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου να δηλώνει με ειλικρίνεια στο Βήμα FM ότι «αν με τον Β. Μουλόπουλο σωθεί ο ΔΟΛ, καλώς να έλθει!».

Μ’ αυτά και μ’ αυτά φτάσαμε στο τελευταίο –τουλάχιστον μέχρι το επόμενο– επεισόδιο του ακήρυχτου πολέμου, δηλαδή την αιφνίδια «παράδοση» των κλειδιών της εξώπορτας του ΔΟΛ στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσημη αιτιολογία η επίλυση των διαρθρωτικών και οικονομικών προβλημάτων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη με τη «μεσολαβητική» παρουσία Μουλόπουλου. Ήδη έχουν διαρρεύσει και ονόματα ενδιαφερόμενων επενδυτών, ενώ οι πιστώτριες τράπεζες ζητούν υπαγωγή του ΔΟΛ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος Δένδια. Ανεπίσημη αιτιολογία; Αυτή που υποστηρίζει η αντιπολίτευση, ότι δηλαδή εξελίσσεται μία κυβερνητική επιχείρηση άλωσης του «ενοχλητικού» ΔΟΛ.

Το ποιος έχει δίκιο μένει να φανεί στο χειροκρότημα, εν προκειμένω στα από ’δώ και πέρα πρωτοσέλιδα του άλλοτε κραταιού δημοσιογραφικού οργανισμού. Θα υπάρξει, άραγε, στροφή δημοσιογραφικής πλεύσης προς το… φιλοκυβερνητικότερο; Αν ναι, πολλοί θα σπεύσουν να μιλήσουν για αλισβερίσι. Αλλά, αν συμβεί αυτό, πρωτίστως θα έχει δικαιωθεί ο γνωστός αρθρογράφος Γιώργος Παπαχρήστος που την Πέμπτη στη στήλη του στα «ΝΕΑ» περιέγραψε μεταξύ άλλων το εθιμικό ατόπημα του Τύπου: τον ακκισμό των εκδοτών με την εξουσία, που για χάρη της εξυπηρέτησης των άλλοτε μικρών και άλλοτε μεγαλύτερων επιχειρηματικών συμφερόντων τους «σκοτώνουν» την ανεξαρτησία του Τύπου και καθιστούν τη δεοντολογία είδος εν ανεπαρκεία.

 

******

Λεωνίδας Μπόμπολας:

Και (με) έκδοση σε Κύπρο

 

Σε βάρος των υπευθύνων των κατασκευαστικών εταιρειών ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ –συμφερόντων Μπόμπολα– και ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε. ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας ποινική δίωξη για απάτη σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος. Η κατηγορία αφορά προσυνεννοημένες προσφορές των δύο εταιρειών, κατά τη δημοπράτηση έργων (σ.σ. για την επέκταση κρηπιδώματος σταθμού εμπορευματοκιβωτίων προβλήτα του ΟΛΘ και την ανακαίνιση υποδομής γραμμής και ενίσχυση της σήραγγας Ομόνοιας-Μοναστηράκι).

Ωστόσο, άλλη είναι η καυτή υπόθεση που αφορά το εμβληματικό ελληνικό επιχειρηματικό «τζάκι»: τα… τρεχάματα που έχει στην Κύπρο ο διευθύνων σύμβουλος της HELECTOR, Λεωνίδας Μπόμπολας.

Θυμίζεται ότι στις 25 Μαΐου 2016 το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών,έπειτα από αίτημα των Κυπριακών Αρχών που είχαν εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης κατά του Λ.Μπόμπολαως CEOτης εταιρείας HELECTOR, αποφάσισε τη μη έκδοσή του στην Κύπρο για να δικαστεί ως υπαίτιος διάπραξης κακουργηματικού χαρακτήρα αδικημάτων (=συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία για καταδολίευση του δεκασμού δημοσίου λειτουργού της πλαστογραφίας, δόλια ιδιοποίηση ή τήρησης ψευδών λογαριασμών, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου και ενεργής δωροδοκία οικείων δημοσίων αξιωματούχων), αποφασίζοντας ταυτόχρονα την άρση του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα που του είχε επιβληθεί.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου να διερευνηθεί εάν ο κ. Μπόμπολας έχει τελέσει τα αποδιδόμενα σε αυτόν από την Κύπρο αδικήματα και άρα η υπόθεση βρίσκεται σε ελληνικά πια χέρια. Όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, μετά από 142 καταθέσεις και 28 έρευνες, ο τέως δήμαρχος και πρόεδρος του ΧΥΤΑ Πάφου Σάββας Βέργας και o οικονομικός διευθυντής Δημήτρης Πατσαλίδης, (αμφότεροι φυλακισμένοι) «είχαν συστήσει κύκλωμα μαζί με την ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης του ΧΥΤΑ προς διάπραξη αξιοποίνων πράξεων και διασπάθισης και υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος μέσα από τη λειτουργία εγκληματικής ομάδας».

Όπως διαπιστώθηκε οι τιμές που καλούνταν να πληρώνουν οι δήμοι και κοινότητες της Επαρχίας Πάφου προς την HELECTOR κυμαίνονταν από 28 έως και 31 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών που απόθεταν στο ΧΥΤΑ ενώ «το πραγματικό κόστος για την εταιρεία δεν ξεπερνούσε τα 10 ευρώ». Τον Ιανουάριο έγινε επαναδιαπραγμάτευση και η τιμή έπεσε στα 16 ευρώ η οποία εξακολουθεί να ισχύει ενώ «επιπλέον νέα στοιχεία έδειχναν πραγματικό κόστος για την HELECTOR στα 9,80 ευρώ».

Στελέχη της HELECTOR και του ΧΥΤΑ κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην «έκδοση πλαστών διατακτικών πληρωμής, πολλές φορές σε άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντός τους, για δήθεν παροχή υπηρεσιών προς την HELECTOR με σκοπό να εκταμιεύονται τα χρήματα που δίνονταν σε δωροδοκίες και μίζες από την εταιρεία».

Μπορεί η παραπάνω υπόθεση να μην έχει άμεση σχέση με τον χώρο των μίντια και τα όσα ενδεχομένως αδικοπρακτικά λαμβάνουν χώρα σε αυτόν, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι η γνωστή οικογένεια των μιντιαρχών (που παρεμπιπτόντως στην περίπτωση του MEGA επέδειξαν την ίδια αδυναμία διάσωσης του καναλιού που έδειξε και ο Ψυχάρης) έβγαλε έναν μεγάλο αναστεναγμό ανακούφισης στο άκουσμα της μη έκδοσης του επιχειρηματία στην Κύπρο, ο οποίος σε αντίθετη περίπτωση και με βάση τις κατηγορίες πιθανότατα θα αντιμετώπιζε βαριές ποινές κάθειρξης.

 

 

****** 

Alpha & Κοντομηνάς

Οι βολές σε Παππά και η περίπτωση Λαζόπουλου

 

Αφήσαμε για το τέλος την περίπτωση του Δημήτρη Κοντομηνάγιατί είναι μία… κατηγορία μόνος του. Δεν είναι μυστικό ότι μέσω συγκεκριμένων εκπομπών το κανάλι της Κάντζας στήριξε όσο λίγοι την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το «Αλ Τσαντίρι» του Λάκη Λαζόπουλου όπου κάθε Τρίτη δινόταν αντικυβερνητικό ρεσιτάλ εναντίον Σαμαρά και Βενιζέλου, με καυστικότατη –για να χρησιμοποιήσουμε έναν επιεική όρο– σάτιρα που αποδομούσε την τότε πολιτική ηγεσία του Μαξίμου και έστρωνε το χαλί για τον επερχόμενο κυβερνήτη Αλέξη Τσίπρα.

Θα ήταν μάλλον παράλογο να ισχυριστεί κάποιος ότι όλα αυτά εκπέμπονταν από τη συχνότητα του Alpha χωρίς την συναίνεση του καναλάρχη, ο οποίος όμως ειρήσθω εν παρόδω βρισκόταν κι αυτός στα σκοινιά εξαιτίας των δικαστικών εκκρεμοτήτων του. Θυμίζεται ότι σε βάρος του ιδιοκτήτη του Alpha, Δημήτρη Κοντομηνά, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει ασκήσει ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η υπόθεση αφορά έλεγχο στο πλαίσιο των εκτεταμένων ερευνών που διεξάγουν οι οικονομικοί εισαγγελείς συνδυάζοντας στοιχεία από τις ενοποιημένες λίστες φοροδιαφυγής. Η ποινική δίωξη στηρίζεται στις αποκλίσεις μεταξύ καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων την περίοδο 2006-2008. Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης για θέματα Διαφθοράς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, με έγγραφό του στις 14/11/2016 ενημέρωσε τη Βουλή των Ελλήνων ότι «κατόπιν διαβίβασης (την 13/1/2016) από τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος τριών μηνυτήριων αναφορών που διαβιβάστηκαν από το ΚΕΦΟΜΕΠ και αφορούν στον επιχειρηματία σχετικά με τις διαχειριστικές περιόδους 2005-2006-2007, σχηματίσθηκε αυτεπαγγέλτως η με ΑΒΜ Ω2016/9 ποινική δικογραφία, η οποία την 14/1/2016 χρεώθηκε σε Εισαγγελέα προς επεξεργασία.
Μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του Δ. Κοντομηνά και στις 20/10/2016 η δικογραφία διαβιβάστηκε στον 14ο Τακτικό Ανακριτή του Πρωτοδικείου Αθηνών για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης, όπου και εκκρεμεί.

Στην ως άνω δικογραφία συσχετίσθηκε την 22/3/2016 και η ΑΒΜ ΑΟΙΕ 2016/50 ποινική δικογραφία η οποία είχε σχηματισθεί κατόπιν διαβίβασης (την 8/3/2016) από τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος της υπ’ αριθμ. ΕΟΕΛΛ56/14 δικογραφίας μετά πορισματικής αναφοράς του ΚΕΦΟΜΕΠ που αφορά στον διωκόμενο καναλάρχη».

Ας μην ξεχνάμε επίσης τον φορολογικό βραχνά του Δ. Κοντομηνά που ακούει στο όνομα Δ΄ ΔΟΥ (σ.σ. αφορά εν αναμονή έλεγχο καταλογισμό υπέρογκων προστίμων για τη μη καταβολή των προβλεπομένων φόρων δωρεάς παρένθετων προσώπων στον Όμιλο Alpha) αλλά και την περίπτωση με τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για το οποίο ήδη ο καναλάρχης κάθισε στο σκαμνί αφού η δίκη συνεχίζεται.

Είναι άγνωστο αν ο Δ. Κοντομηνάς επεδίωξε καθ’ οιονδήποτε τρόπο πολιτική στήριξη στις περιπέτειές του, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: η διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες με τον νόμο Παππά και η προσωρινή απώλεια της άδειας –μιας και ο Αlpha δεν ήταν μεταξύ των υπερθεματιστών– οδήγησαν στα πρόθυρα του… εγκεφαλικού τον καναλάρχη και έλυσαν τη γλώσσα του. Εξού και τα όσα έγιναν στη συνέχεια.

Καταρχάς στα μιντιακά και ιντερνετικά πηγαδάκια κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο επιχειρηματίας είχε άγριο καυγά με τον Λ.Λαζόπουλο για το πολιτικό λουκέτο στο σταθμό που έβλεπε να έρχεται. Αυτό που δεν ήταν φήμη αλλά μία πρωτόγνωρη πραγματικότητα ήταν το προ μερικών μηνών «ντου» του Δ. Κοντομηνά στο πλατώ της εκπομπής της Ελένης Μενεγάκη και έκανε live παρέμβαση για τις τηλεοπτικές άδειες. Συνοδευόμενος από τον Δήμο Βερύκιο ο πρόεδρος του Alpha αγκάλιασε την παρουσιάστρια που παρουσίαζε το «ένθετο» μαγειρικής της εκπομπής της, πήρε το μικρόφωνο και είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ήρθα να φάω, δεν είχα τι να φάω σπίτι, μου μείωσαν τη σύνταξη. Έπαιρνα 10.000 το μήνα σύνταξη, μου την έκοψαν και έμεινα με δύο κατοστάρικα. Πώς να ζήσω; Τα γράφετε αυτά να τα δει ο κόσμος;

Ο κύριος Παππάς σκοτώθηκε τόσο καιρό για την ΕΡΤ. Είναι δυνατόν αυτός που άνοιξε τρία κανάλια να κλείνει άλλα τρία; Είπαν οι άνθρωποί του, αυτός που υποστήριζε και λέει “θα μου δώσετε το 51%”. Λέω “τι άλλο θέλεις”; Λέει “θέλω 4 εκπομπές την εβδομάδα πολιτικές”. Και λέω “άλλο τίποτα θέλεις”; Λέει “θέλω να ελέγχω και το πολιτικό κομμάτι των ειδήσεων”. Λέω “τίποτα άλλο να σκίσουμε; Πήγαινε στο καλό αγόρι μου, το κανάλι δεν πουλιέται σε τρίτους”».

Όταν ο ιδιοκτήτης του καναλιού ορθά-κοφτά δηλώνει ότι του ζητήθηκε το 51% του Alpha και τέσσερις εκπομπές την εβδομάδα, αλλά και έλεγχος των πολιτικών ειδήσεων, είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι η οικονομική στενότητα του Alpha και οι δικαστικές εμπλοκές του Δημήτρη Κοντομηνά έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις… σημαντικές απαιτήσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Μάλιστα, τότε η εμπλοκή των ονομάτων Ιβάν Σαββίδη και Χρήστου Καλογρίτσα στους «πρόθυμους» να συνεργήσουν με τον Alpha, αγοράζοντας ποσοστό από τις μετοχές του καναλιού με βάση τα λεγόμενα Κοντομηνά στην εκπομπή της Μενεγάκη μάλλον είχαν κάποια βάση. Άλλο, τώρα, αν στην πορεία τον πρόλαβαν ου Τσέχοι του ΟΠΑΠ…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα