Μνημόνιο στην ΕΠΟ πριν την κατάρρευση

Η διάλυση της Εθνικής και η απαξίωση του θεσμού του Κυπέλλου είχαν καταστροφικά αποτελέσματα. Το 2018 είχε καθαρή θέση 9.238.264 ευρώ, αλλά κινδυνεύει με χρεοκοπία

Στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης βρίσκεται η ΕΠΟ. Η άλλοτε κραταιά ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, που φρόντισε να θεσμοθετήσει ποσοστά από τα τηλεοπτικά δικαιώματα των επαγγελματικών αγώνων ποδοσφαίρου, και τα παχυλά συμβόλαια των ποδοσφαιριστών, με τις επιλογές και την πολιτική της, οδηγείται στον γκρεμό.

Θα περίμενε κανείς ότι την εποχή που το ποδόσφαιρο ανά την Ευρώπη προσελκύει τεράστια ποσά και οι Ομοσπονδίες μέλη της UEFA ευημερούν, η ΕΠΟ θα είναι μεταξύ των προνομιούχων που έχει πλεόνασμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ και μπορεί να χρηματοδοτεί το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Θα μπορούσε να είναι έτσι η κατάσταση, αλλά δυστυχώς σε χρόνο μηδέν έρχονται μαύρες μέρες, καθώς τα έξοδα είναι υπέρογκα και δεν κατευθύνονται στην ανάπτυξη του αθλήματος, ενώ τα έσοδα συρρικνώνονται επικίνδυνα.

Η βιτρίνα του ελληνικού ποδοσφαίρου, η Εθνική ομάδα, αυτή που γέμιζε με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τα ταμεία της Ομοσπονδίας, πλέον έχει θαμπώσει σε τέτοιο βαθμό που οι προβλέψεις για το μέλλον είναι δυσοίωνες και υποχρεώνουν τον Βαγγέλη Γραμμένο και τους συνεργάτες του στη λήψη δραστικών μέτρων, προκειμένου να μην οδηγηθεί η ΕΠΟ σε στάση πληρωμών.

Η Ομοσπονδία προσδοκούσε σε μεγάλα έσοδα και από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του κυπέλλου, αλλά τα τελευταία χρόνια ευτέλισε σε τέτοιο βαθμό τον θεσμό, που δεν υπάρχει ενδιαφέρον από κάποιο τηλεοπτικό κανάλι, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε άγονους διαγωνισμούς.

Το 2018 τα έσοδα της ΕΠΟ ανήλθαν σε 25.806.162 ευρώ και τα έξοδα σε 24.696.226 ευρώ. Η καθαρή θέση της Ομοσπονδίας ενισχύθηκε και ανήλθε σε 9.238.264 ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, οι αποκλίσεις στα έξοδα των εθνικών ομάδων και της διαιτησίας είχαν χτυπήσει καμπανάκι, το οποίο φαίνεται πως οι αρμόδιοι δεν το άκουσαν και περίμεναν αντιστροφή της κατάστασης με συμμετοχή σε μια μεγάλη διοργάνωση.

Μετά το Μουντιάλ της Βραζιλίας ωστόσο, όπου ήταν η τελευταία συμμετοχή της Εθνικής σε μεγάλη διοργάνωση, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα όχι μόνο έχει γυρίσει πολλά χρόνια πίσω σε ότι έχει να κάνει με τις χρυσές εποχές της μετά Euro 2004 εποχής, αλλά έχει απολέσει τεράστια ποσά.

Μόνο από το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να πάρει την πρόκριση για την τελική φάση του Μουντιάλ στη Ρωσία το καλοκαίρι του 2018 και του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος στην Γαλλία δύο χρόνια νωρίτερα, έχανε πάνω από 16 εκατ. ευρώ. Από 8 εκατ. ευρώ ήταν τα μίνιμουμ έσοδα που είχε κάθε Εθνική μόνο και μόνο με την παρουσία της στην τελική φάση.

Αν προσθέσουμε και τα χρήματα που χάθηκαν από τις χορηγίες και όλα όσα συνοδεύουν  μία μεγάλη επιτυχία (π.χ. διαφημίσεις), τότε το συγκεκριμένο ποσό εύκολα μπορεί να διπλασιαστεί.

Οι αλλοπρόσαλλες επιλογές της ΕΠΟ, σε συνδυασμό με τη μετατροπή της εθνικής ομάδας σε… παιδική χαρά, οδήγησαν σε αγωνιστικές αποτυχίες στο Nations League και κυρίως στην τελική φάση του Euro 2020.

Άμεσα οι απώλειες μόνο από τον γαλανόλευκο αποκλεισμό από τα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος όπου θα παίξει η… μισή Ευρώπη και βάλε, είναι της τάξης των 12 εκατομμυρίων ευρώ. Τα 9,5 εκατ. ευρώ θα έρχονταν ως μπόνους για τη συμμετοχή της ελληνικής ομάδας στην τελική φάση της διοργάνωσης και τα υπόλοιπα 2,5 εκατ. ευρώ από χορηγούς.

Η ΕΠΟ για να πάρει χρήματα τα τελευταία χρόνια οδηγούσε την Εθνική σε αναμετρήσεις που κάθε άλλο ήταν κατάλληλες για την προετοιμασία της με αντιπάλους ομάδες εκτός Ευρώπης και αχρείαστα ταξίδια. Ήταν από αυτά τα καταστροφικά λιθαράκια της διοίκησης του Βαγγέλη Γραμμένου στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Από ’κεί και πέρα εγκληματικά λάθη έγιναν στις επιλογές των προπονητών και των συνεργατών τους. Εκατομμύρια ευρώ πετάχτηκαν για αποζημιώσεις, καθώς προσφέρθηκαν συμβόλαια μεγάλα και το κυριότερο με όρους καταστροφικούς για την Ομοσπονδία.

Το κακό είχε αρχίσει από την έξοδο του Ρανιέρι που μαζί με τους συνεργάτες του κόστισε 750.000 ευρώ, ενώ η απόλυση του Σκίμπε προκάλεσε ακόμη ένα σοκ στο γαλανόλευκο ταμείο. Και αυτό γιατί το «διαζύγιο» μόνο βελούδινο δεν ήταν και στοίχισε στην ΕΠΟ περισσότερα από 500.000 ευρώ.

Η παρέα του Γραμμένου στο νέο συμβόλαιο ανανέωσης που είχε υπογράψει με τον Γερμανό, δεν έβαλε τον όρο που υπήρχε στο αρχικό συμβόλαιο μη αποζημίωσης σε περίπτωση κακών αποτελεσμάτων ή κακής πορείας.

Το πλήρωσε και με το παραπάνω, φέροντας τον Άγγελο Αναστασιάδη με το μπουκέτο των συνεργατών του. Ενώ το κασέ του Έλληνα προπονητή στις ομάδες που δούλευε (Λάρισα, Πλατανιάς κ.λπ.) ήταν περίπου 50-60.000 ευρώ, στην Εθνική τού προσέφεραν απλόχερα συμβόλαιο 250.000 ευρώ.

Τα γεγονότα που ακολούθησαν είναι γνωστά. Η Εθνική δεν βλέπεται, χάνει με κάτω τα χέρια από Ιταλία-Αρμενία, τα αποδυτήρια βράζουν.

Ο αρχηγός Σωκράτης Παπασταθόπουλος διαχωρίζει τη θέση του και τίθεται εκτός ομάδας και ακολουθεί ένα ακόμη προπονητικό διαζύγιο με αποζημίωση και προστριβές για την απομάκρυνση και των στενών του συνεργατών, όπως του Άγγελου Μπασινά και του Στέλιου Γιαννακόπουλου.

Ο μόνος από τους προπονητές που επιλέχθηκαν στη μετά Σάντος εποχή και δεν πήρε αποζημίωση ήταν ο Σέρτζιο Μαρκαριάν, που έφυγε πάρα πολύ γρήγορα από την ομάδα αποτυγχάνοντας και αυτός.

Σε μία ρημαγμένη οικονομικά Ελλάδα η ΕΠΟ ξόδεψε εξωφρενικά  ποσά για τη στελέχωση της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου.

Από το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 μέχρι σήμερα η Ομοσπονδία άλλαζε τους προπονητές, τους βοηθούς και τους τεχνικούς διευθυντές σαν τα πουκάμισα, με αποτέλεσμα να επέλθει πολύ μεγάλη ζημιά και στο αγωνιστικό μέρος αλλά και στο οικονομικό.

Πλέον μας προέκυψε ο Ολλανδός Τζόνι Φαν’τ Σιπ, ίσως ο χειρότερος όλων. Αυτός που έχει χαρακτηριστεί ως νέος Αρχοντίδης, καθώς φαίνεται ότι θα δώσει τη φανέλα της Εθνικής ανδρών σε όσους μιλάνε ελληνικά και όχι μόνο. Μαζί του νέο επιτελείο, με το χρήμα να ρέει άφθονο.

Όσο πιο πολλά χρήματα σκορπάει η ΕΠΟ, τόσο χειρότερα είναι τα αποτελέσματα για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα που δέχεται τη μια σφαλιάρα πίσω από την άλλη.

Η Ελλάδα έπεσε στην 60ή θέση της Παγκόσμιας κατάταξης, τη χειρότερη που είχε ποτέ από το 1992 που η FIFA εφάρμοσε το σχετικό σύστημα βαθμολόγησης.

Ο Φαν’τ Σιπ στέκεται πάνω στο συμβόλαιο που του έκανε ο Βαγγέλης Γραμμένος και συνεχίζει τις διακοπές του στην Ελλάδα. Ποιος να τον κουνήσει άλλωστε, και με τι να τον αποζημιώσει;

Τσίγκινο Κύπελλο

Η ΕΠΟ υπέστη τη μεγάλη οικονομική ζημιά από την Εθνική ανδρών, αλλά όχι μόνο από ’κεί. Στα χρόνια της νέας τάξης πραγμάτων, καταρρακώθηκε και ο θεσμός του Κυπέλλου.

Όχι βέβαια μόνο για τον τρόπο που γίνεται και τις συνεχείς αλλαγές χωρίς στόχο, αλλά πρωταρχικά για το οργανωτικό μέρος και τους τελικούς της ντροπής.

Από την εποχή του Γιάννη Δρόσου και το Πανθεσσαλικό στάδιο, όπου ακόμη στον Βόλο πέφτει ξύλο, μέχρι τον περσινό τελικό των επεισοδίων του ΟΑΚΑ και τον φετινό που ουσιαστικά έγινε κεκλεισμένων των θυρών και ήταν η χαρά των μπράβων.

Αποτέλεσμα; Η ΕΠΟ δεν κατάφερε να πουλήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου. Αναγκαστικά προχώρησε σε νέο διαγωνισμό, καθώς ο προηγούμενος κηρύχθηκε άγονος αφού κανένα κανάλι δεν κατέθεσε προσφορά.

Σε σχέση με τον προηγούμενο διαγωνισμό, ο νέος έχει δύο διαφορές. Πρώτον, δεν αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα της διοργάνωσης μέχρι το 2022, αλλά μόνο τη φετινή διοργάνωση.

Δεύτερον, δεν θα έχει πλαφόν. Στον προηγούμενο, που ήταν για τρία χρόνια, είχε μπει ως πλαφόν τα 8 εκατομμύρια ευρώ. Στην ΕΠΟ θεωρούν ότι το πιθανότερο είναι να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την COSMOTE TV, που είχε τα δικαιώματα της διοργάνωσης και τα προηγούμενα χρόνια και δεν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον, καθώς θεωρούσε κοροϊδία το τίμημα που είχε καθοριστεί.

Εφόσον υπάρξει συμφωνία με το συνδρομητικό κανάλι μόνο για την τρέχουσα σεζόν, αυτή δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 1,5 εκατ. ευρώ… Ήδη μπήκαμε στον Οκτώβριο, η διοργάνωση έχει προχωρήσει αλλά κανείς δεν καλύπτει τηλεοπτικά τους αγώνες. Κατάντια.

Μπλόκο στα έξοδα

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο Βαγγέλης Γραμμένος κήρυξε την ΕΠΟ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Μπορεί η Ομοσπονδία να εισπράττει ποσοστό 5% από τα τηλεοπτικά συμβόλαια των ΠΑΕ, να παίρνει τεράστια ποσά από τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών, αλλά πρέπει να πληρωθεί ο στρατός που έχει προσληφθεί.

Δεν έφθαναν όλα τ’ άλλα, ήλθε από το καλοκαίρι και ο μισθός του Βαγγέλη Γραμμένου που όπως είχε αποφασίσει η γενική συνέλευση ανέρχεται καθαρά σε 5.000 ευρώ τον μήνα.

Τόσα εκατομμύρια ευρώ με χρυσοκάνθαρους υπαλλήλους και συνεργάτες δεν… βγαίνουν. Αποτέλεσμα; Μνημόνιο εδώ και τώρα, το οποίο βαφτίστηκε οικονομικό σχέδιο δράσης για την περίοδο 2019-2021.

Το μνημόνιο της ΕΠΟ

Τι περιλαμβάνουν τα μέτρα επιβίωσης της Ομοσπονδίας προκειμένου να μην πάει σε χρεοκοπία και στάση πληρωμών;

«1.       Όλες οι οικονομικές πολιτικές, η οικονομική διακυβέρνηση, η οικονομική διαχείριση και οι οικονομικές λειτουργίες πρέπει να σχεδιαστούν, να επιτελεστούν και να είναι υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών.

  1. Η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών πρέπει να ενημερώνει τακτικά τον Πρόεδρο, τον Εκτελεστικό Γραμματέα και τον Ταμία και αντιστοίχως την Ε.Ε.
  2. Ο Εκτελεστικός Γραμματέας και η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών έχουν δικαίωμα να προτείνουν συγκεκριμένα βήματα που σχετίζονται με τα σχέδια, τα οποία θα εγκριθούν από την Ε.Ε. ή θα υλοποιηθούν ως εσωτερική οδηγία.
  3. Όλοι οι τομείς της ΕΠΟ, ήτοι Ε.Ε., διαρκείς επιτροπές, δικαστικά όργανα, εθνικές ομάδες και υπάλληλοι (διευθυντές, προϊστάμενοι, υπάλληλοι πλήρους και μερικής απασχόλησης) είναι υποχρεωμένοι να σέβονται και να τηρούν τις οδηγίες της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών.
  4. Για κάθε νέα δραστηριότητα της ΕΠΟ, η οποία έχει και τον ελάχιστο οικονομικό αντίκτυπο, πρέπει να προηγείται διαβούλευση με τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών ακόμα και αν αυτή βρίσκεται ήδη στο στάδιο του προγραμματισμού, πριν δοθεί οποιαδήποτε επιβεβαίωση ή γίνει οποιαδήποτε οριστικοποίηση, ιδιαιτέρως όσον αφορά τη χρονική περίοδο 2020-2021.
  5. Πρέπει να γίνει αναθεώρηση όλων των τρεχουσών δραστηριοτήτων της ΕΠΟ για τη χρονική περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2019. Όλες οι επιτροπές, τα τμήματα και οι τομείς της ΕΠΟ είναι υποχρεωμένοι να ακυρώσουν ή αναβάλουν όλες τις δραστηριότητες (αγώνες, εκδηλώσεις, εργαστήρια, συνεδριάσεις, σεμινάρια, μετακινήσεις κ.λπ.) που δεν είναι αναγκαία απαραίτητες.
  6. Όλες οι επιτροπές και τα τμήματα πρέπει να συνεννοηθούν με τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (διαβούλευση) όσον αφορά το αναθεωρημένο και τροποποιημένο πλάνο δραστηριοτήτων για το υπόλοιπο του 2019.
  7. Μετά τη διαβούλευση αυτή, κάθε τομέας της ΕΠΟ (επιτροπή, τμήμα, κ.λπ.) θα λάβει ένα οικονομικό όριο το οποίο δεν επιτρέπεται να ξεπεραστεί. Η υπέρβαση αυτού του ορίου μπορεί να επιφέρει τη χρέωση της δαπάνης στον υπεύθυνο.
  8. Κάθε κόστος (αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία, τοπικές μετακινήσεις, κ.λπ.) κάθε μέλους της ΕΠΟ ή όσον αφορά μετακινήσεις αντιπροσώπων στα γραφεία της ΕΠΟ στην Αθήνα το οποίο κατά κανόνα βαρύνει την ΕΠΟ, πρέπει να προγραμματίζεται εγκαίρως και να τυγχάνει προηγούμενης έγκρισης, άλλως δεν θα καταβάλλεται η δαπάνη από την ΕΠΟ.
  9. Δεν θα πραγματοποιηθεί καμία συνεδρίαση επιτροπής για το υπόλοιπο του 2019. Οι επιτροπές καλούνται να συζητήσουν τις υποθέσεις που τους αφορούν μέσω τηλεφωνικών συνδιασκέψεων. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, ο πρόεδρος της επιτροπής θα είναι αποκλειστικά αρμόδιος για την επίλυση του θέματος.
  10. Από το 2020 και εντεύθεν, κάθε επιτροπή θα μπορεί να συνεδριάζει μέχρι 4 φορές ανά έτος. Σε περίπτωση ανάγκης συνεδρίασης των επιτροπών, αυτή θα γίνεται μέσω τηλεφωνικής συνδιάσκεψης.
  11. Καμία σύμβαση, έγγραφο, κ.λπ., ή άλλη απόφαση με οποιοδήποτε οικονομικό αντίκτυπο, δεν θα υπογράφεται χωρίς την προηγούμενη έγκριση της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών».

Διπλασιάστηκαν οι υπάλληλοι

Η προηγούμενη διοίκηση της ΕΠΟ έως το 2015 είχε 89 υπαλλήλους, αριθμός μεγάλος αλλά όχι πολύ μεγαλύτερος από εκείνον του 2001, της εποχής της προεδρίας του Βασίλη Γκαγκάτση που ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 81.

Βασικός στόχος της παράταξης του Βαγγέλη Γραμμένου ήταν να περιορίσει αυτόν τον αριθμό των εργαζομένων στο Πάρκο Γουδή, αλλά κυρίως να ρίξει το ετήσιο μισθολογικό κόστος που άγγιζε τα 3,5 εκατ. ευρώ.

«Δεν γίνεται να ακούμε τέτοιους μισθούς στην ΕΠΟ. Υπάρχουν διοικητικά στελέχη που αμείβονται με περισσότερα από 10.000 ευρώ. Μισθός μεγαλύτερος από του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτά είναι χρήματα που πρέπει να επιστρέφονται στο ποδόσφαιρο για την ανάπτυξή του», έλεγε ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ποια είναι σήμερα η κατάσταση; Οι υπάλληλοι της ΕΠΟ ξεπερνούν τους 150 και το μισθολόγιο έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε κόστος, αγγίζοντας τα 6 εκατ. ευρώ.

Γιατί τα πεντοχίλιαρα…

Με 53 ψήφους, 4 «όχι» από Ολυμπιακό, ΕΠΣ Πειραιά, Εύβοιας και Λακωνίας και ένα λευκό από την Αχαΐα, η γενική συνέλευση της ΕΠΟ αποφάσισε το περασμένο καλοκαίρι να δοθεί μηνιαίος μισθός 5.000 ευρώ στον πρόεδρό της, Βαγγέλη Γραμμένο.

Η πρόταση για το συγκεκριμένο ποσό ήταν από τον ταμία της Ομοσπονδίας Περικλή Λασκαράκη κι ενώ ο Β. Γραμμένος είχε αποχωρήσει από την αίθουσα για το συγκεκριμένο θέμα. Να σημειωθεί ότι ο νόμος 4603/2019 προβλέπει μισθό για τους προέδρους των Ομοσπονδιών.

«Άποψή μου ότι ο νόμος για τον μισθό στους προέδρους των Ομοσπονδιών είναι ορθός. Θεωρώ ότι λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες της ΕΠΟ, τον πρόεδρο, τις ανάγκες ΕΠΟ, μια εύλογη αμοιβή θα ήταν 5.000 ευρώ μηνιαίως. Νομίζω ότι ανταποκρίνεται», τόνισε ο Περικλής Λασκαράκης. Σήμερα τι λέει ο ταμίας;

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα