Μοχάμεντ Σαλάχ: Ο μύθος που ξεπερνά Μέσι-Ρονάλντο

Όταν παίζει η Λίβερπουλ ερημώνει η Αίγυπτος, όπως η Ελλάδα στον «Άγνωστο Πόλεμο»

Από την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 1971 έως την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 1974 και για συνολικά 226 επεισόδια, δύο φορές την εβδομάδα κυριολεκτικά ερήμωνε η Ελλάδα. Ελάχιστα αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν στους δρόμους, τα καταστήματα έκλειναν νωρίτερα, ακόμα και στις εκκλησίες ο εσπερινός τελείωνε στα γρήγορα. Οι Έλληνες, καθηλωμένοι στις τηλεοράσεις τους, έβλεπαν τον «Άγνωστο πόλεμο» με πρωταγωνιστή τον Άγγελο Αντωνόπουλο στον ρόλο του θρυλικού συνταγματάρχη Διαγόρα Βαρτάνη.

Ένας άλλος πρωταγωνιστής πετυχαίνει στις μέρες μας κάτι αντίστοιχο στην Αίγυπτο. Κάθε απόγευμα Σαββάτου ή Κυριακής, η χώρα ερημώνει, για να δει τον σπουδαιότερο πρεσβευτή ποδοσφαίρου της αφρικανικής ηπείρου να φοράει την ιστορική φανέλα της Λίβερπουλ και να μαγεύει στα 26 του χρόνια. Ο Μοχάμεντ Σαλάχ είναι πλέον κάτι παραπάνω από ίνδαλμα. Τείνει να θεοποιηθεί. Και αν ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, πριν από 40 ημέρες επανεκλέχθηκε στην προεδρία της Αιγύπτου για δεύτερη συνεχόμενη θητεία με το εντυπωσιακό ποσοστό του 92%, θεωρείται πως δεν έχει τη δημοτικότητα του Σαλάχ. Δεκάδες χιλιάδες ψηφοδέλτια εξάλλου, από το ένα εκατομμύριο άκυρα που βρέθηκαν στις κάλπες, είχαν το όνομα του παίκτη που έστειλε την Αίγυπτο στο Μουντιάλ με το νικητήριο πέναλτι στις καθυστερήσεις του αγώνα με το Κονγκό!

Οι φετινές επιδόσεις του Σαλάχ έχουν «τρελάνει» τους συμπατριώτες του. Μία χώρα χωρίς σπουδαία παράδοση στο ποδόσφαιρο βλέπει ένα δικό της τέκνο να μαγεύει τον ποδοσφαιρικό κοινό. Ο Σαλάχ είναι παντού: στις φανέλες των πιτσιρικάδων, στους τοίχους της πόλης, στα τρένα, στα αεροπλάνα, στις τηλεοράσεις, στις εφημερίδες… Είναι τόσο αγαπητός που αρκετοί θέλουν να τον δουν σύντομα στα ηνία της χώρας.

Ο Σαλάχ είναι πλέον ο πιο διάσημος Αιγύπτιος πολίτης, ένας εθνικός ήρωας. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά την καμπάνια ενάντια στα ναρκωτικά στην οποία ηγήθηκε, το ποσοστό εκείνων που ζήτησαν βοήθεια όπως παραδέχθηκε ο αρμόδιος υπουργός εκτινάχθηκε στο 400% χάρη στον Σαλάχ! Πρόκειται για ένα είδωλο εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Προσφέρει πλούσιο κοινωνικό έργο δίνοντας χρήματα για μεταμοσχεύσεις σε παιδιά, ενώ βοηθάει κυρίως νέους ανθρώπους. Στην πολύπαθη Αίγυπτο όπου την τελευταία δεκαετία βρέθηκε αντιμέτωπη με μια βαθιά κρίση, οικονομική ύφεση και αναταραχές, ό,τι δεν κατάφερε η πολιτική ηγεσία του τόπου το πέτυχε ο Μοχάμεντ Σαλάχ. Ένωσε τους Αιγύπτιους.

Ο πρίγκιπας του Άνφιλντ είναι ο παίκτης που μπαίνει ανάμεσα σε Μέσι – Κριστιάνο Ρονάλντο. Στο Champions League πήρε τη Λίβερπουλ από το χέρι και με τα 10 γκολ του την πηγαίνει στο Κίεβο, με την προσδοκία να… τρελάνει τους Άγγλους και τον ποδοσφαιρικό πλανήτη ολόκληρο, σηκώνοντας την κούπα.

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ ήδη επισκιάζει τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του κόσμου και πολλοί μιλούν ότι δικαιωματικά πρέπει να πάρει τη «Χρυσή Μπάλα».

Ποιος είναι ο νέος… μύθος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου; 

Υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό του συμβόλαιο σε ηλικία 14 ετών με την Αλ Μοκαουλούν. Η μετάβαση στο αθλητικό κέντρο της ομάδας μόνο εύκολη δεν ήταν, αφού για να προπονηθεί χρειαζόταν τέσσερα ή και πέντε λεωφορεία μόνο για τη μετάβαση. Χρειάστηκε ωστόσο να διανύσει δύσκολες διαδρομές, μέχρι να αναγκάσει τον θρυλικό Στίβεν Τζέραρντ να παραδεχθεί πως πρόκειται αυτή την στιγμή «για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή στον πλανήτη».

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών ποδοσφαιριστών της Αγγλίας (PFA) τον ανέδειξε «παίκτη της Χρονιάς», και έτσι έγινε ο πρώτος Αιγύπτιος στην Ιστορία που παίρνει το σχετικό βραβείο.

Ο Σαλάχ, που στις 25 Ιουνίου θα συμπληρώσει 26 χρόνια ζωής και παλεύει για την κατάκτηση του «χρυσού παπουτσιού» στην Ευρώπη, έφθασε στην ήπειρό μας για τη Βασιλεία με 1,5 εκατ. ευρώ και έκανε το ντεμπούτο του με τους Ελβετούς στις 23 Ιουνίου 2012, σε φιλικό με τη Στεάουα Βουκουρεστίου.

Λίγο πριν φύγει από την Αίγυπτο, η αξία του στην εξειδικευμένη γερμανική ιστοσελίδα transfertmarkt ήταν 1,5 εκατ. ευρώ. Στις 23 Ιανουαρίου 2014, τον ανακοίνωσε η Τσέλσι, μία μεταγραφή που στοίχισε 8,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η συνεργασία με τον Μουρίνιο δεν ήταν καλή. Μόνο δύο γκολ στους πρώτους 10 αγώνες του στην Premier League (περίοδος 2013/14).

Τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν και στις 2 Φεβρουαρίου 2015 έφτασε ως δανεικός στη Φιορεντίνα. Η άφιξή του στη Serie A ήταν εκθαμβωτική. Έξι γκολ στα πρώτα του επτά παιχνίδια, αλλά δεν έμεινε στα ίδια επίπεδα. Στις 6 Αυγούστου παραχωρήθηκε δανεικός στη Ρόμα, η οποία ενεργοποίησε την οψιόν αγοράς και τον έκανε δικό της με 18 εκατ. ευρώ. Ήταν η τελευταία του στάση, πριν βρεθεί στο Λίβερπουλ στις 22 Ιουνίου 2017.

Οι «κόκκινοι» ξόδεψαν 42 εκατ. ευρώ για να εξασφαλίσουν την υπογραφή του, ποσό που μπορεί να ξεπεράσει τελικά τα 50 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με παραμέτρους του συμβολαίου του.

Οι εντυπωσιακές του εμφανίσεις, τα 43 γκολ σε 47 εμφανίσεις με τη Λίβερπουλ, 10 από αυτά στο Champions League, έχουν εκτοξεύσει την αξία του, σύμφωνα με τη γερμανική ιστοσελίδα στα 80 εκατ. ευρώ, από τα 35 εκατ. ευρώ όταν έφυγε από τη Ρόμα.

Συνολικά, ο Σαλάχ βρίσκεται στη 15η της κατάταξης με την αξία των παικτών στον κόσμο, στην κορυφή της οποίας βρίσκονται Νεϊμάρ και Μέσι (από 180 εκατ. ευρώ). Είναι ο πιο ακριβός παίκτης της Λίβερπουλ, ο πιο ακριβός και με τεράστια διαφορά Αιγύπτιος, 6ος σε όλη την Premier League (στην κορυφή ο Κέιν με 120 εκατ. ευρώ), 3ος στη θέση του (στην κορυφή ο Μέσι με 180 εκατ. ευρώ), 3ος ανάμεσα σε αυτούς που είναι γεννημένοι το 1992 (πρώτος ο Νεϊμάρ με 180 εκατ. ευρώ).

Έβαλε τα κλάματα κι έγινε επιθετικός

Άρχισε να παίζει ως ακραίος, μια και οι προπονητές του διέκριναν στοιχεία που απαιτεί να έχει ένας μπακ χαφ. Ο Σαλάχ άλλαξε θέση έπειτα από ένα ματς κόντρα στην ENPPI. Η ομάδα του κέρδισε 4-0, αλλά ο ίδιος δεν σκόραρε κι έβαλε τα κλάματα. Ο τεχνικός του, Al Shesheni, του υποσχέθηκε πως λόγω της ταχύτητας και της επιθυμίας να σκοράρει θα τον έκανε επιθετικό.

Στο πέρασμά του από τη Φιορεντίνα, ο Σαλάχ φόρεσε τη φανέλα με το 74! Ο λόγος; Με αυτή την ενέργειά του, ο Αιγύπτιος θέλησε να τιμήσει τα 74 θύματα των εφιαλτικών επεισοδίων στο Πορτ Σάιντ ανάμεσα στους οπαδούς της Αλ Αχλί με την Αλ Μάσρι.

Αγαπάει την πόλη του, το Ναγκίρ, όσο λίγοι. Ο Αιγύπτιος αγόρασε ασθενοφόρο, μισθώνει ιατρική ομάδα, κατασκευάζει νοσοκομείο και σχολείο. Προσφέρει πλούσιο κοινωνικό έργο δίνοντας χρήματα για μεταμοσχεύσεις σε παιδιά, ενώ βοηθάει τους νέους. Παράλληλα, δίνει κάθε μήνα 4.000 ευρώ για σίτιση σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Ο κυβερνήτης της Γκαρμπίγια έχει δώσει το όνομα του παίκτη στο κέντρο Νεότητας της πόλης, αλλά και στο σχολείο που φοίτησε.

Ο πατέρας του δεν ήθελε ο Σαλάχ να παίξει ποδόσφαιρο. Ποτέ δεν είδε με καλό μάτι την ενασχόλησή του με την μπάλα και ήθελε να εστιάσει το μέλλον του στη θρησκεία. Όταν διαρρήκτης μπήκε στο σπίτι της οικογένειας και συνελήφθη, ο Μο έπεισε τον πατέρα του να μην τον καταγγείλει. Όχι μόνο τα κατάφερε και αποσύρθηκε η μήνυση, αλλά του έδωσε χρήματα για να αφήσει πίσω του την παρανομία, να αλλάξει ζωή και να βρει μια νέα δουλειά.

Είναι ο άνθρωπος που απέρριψε μια έπαυλη. Μετά το γκολ στα προκριματικά, που έστειλε την Αίγυπτο έπειτα από 28 χρόνια απουσίας στο Μουντιάλ, ο πρόεδρος της Ζάμαλεκ του έκανε δώρο μια έπαυλη. Ο Σαλάχ τον ευχαρίστησε, αρνήθηκε την προσφορά του και του ζήτησε να δωρίσει τα χρήματα στην πόλη του, Ναγκίρ.

Τον Ιανουάριο του 2014 η Τσέλσι τον απέκτησε έναντι 11 εκατ. ευρώ και στο συμβόλαιό του αναγραφόταν ένας ιδιαίτερος όρος: ο Σαλάχ απαγορευόταν να επιδείξει οποιαδήποτε συμπεριφορά που να αντιτίθεται ή να επικρίνει το Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Τσέλσι αισθάνεται την ανάγκη να αλλάξει εκπρόσωπο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ξεχνά τον μάνατζερ, αδελφικό του φίλο, που τον είχε πάει στη Βασιλεία.

Και τι κάνει; Τόσο στη μεταγραφή του από την Τσέλσι στη Ρόμα, όσο και στην περσινή από τη Ρόμα στη Λίβερπουλ, ο Σαλάχ δίνει προμήθεια και στον παλιό του μάνατζερ από την τσέπη του, χωρίς να έχει καμία σχετική υποχρέωση. Το κάνει μόνο από ευγνωμοσύνη αφήνοντας τους γνωρίζοντες τη λεπτομέρεια αυτή άφωνους.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό για την ποιότητα του χαρακτήρα του ότι ακόμα και με το πρώτο του συμβόλαιο στη Βασιλεία (80.000 ευρώ τον χρόνο καθαρά) εξοικονομούσε χρήματα για αγαθοεργίες στον τόπο του.

Σήμερα, όταν βρίσκεται στην πατρίδα του, αναζητά ο ίδιος μανιωδώς νέους, καλούς ποδοσφαιριστές και τους παίρνει υπό την προστασία του. Η πρώτη συμβουλή που τους δίνει; Να μάθουν γρήγορα και άπταιστα τα Αγγλικά έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που είχε αυτός στον πρώτο χρόνο στην Ελβετία.

Το είδωλό του είναι ο Ζινεντίν Ζιντάν. Ο Αιγύπτιος θαυμάζει τον Γάλλο τεχνικό της Ρεάλ Μαδρίτης, παρόλο που έχει αποθεώσει και ως παίκτες τους Ρονάλντο, Τότι.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο στα γήπεδα της Ρωσίας (14/6-15/7), εκεί που θα βρεθεί με την Αίγυπτο, θα είναι το κλείσιμο μιας εκπληκτικής σεζόν. Μία πρόκληση διαφορετική, αλλά σίγουρα σημαντική για τον πρώτο σκόρερ της Αιγύπτου (με πέντε γκολ) στην προκριματική φάση του Μουντιάλ της Ρωσίας.

Η διαφημιστική κόντρα

Η Apple χάρισε στον Σαλάχ ένα iphone 7, έπειτα τις συγκλονιστικές εμφανίσεις του με την Αίγυπτο. Σε αυτό ήταν χαραγμένο το όνομά του. Παράλληλα, εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στις 20 Μαρτίου άρχισε μια τεράστια προσφορά. Ουσιαστικά δίνει 11 λεπτά δωρεάν χρόνο ομιλίας σε κάθε συνδρομητή της για κάθε γκολ που εκείνος θα πετυχαίνει με τη Λίβερπουλ μέχρι το τέλος της σεζόν. Οι ειδικοί μιλούν για… ζημία 140 εκατ. δολαρίων. Στο πλαίσιο αυτό προκλήθηκε και η έκρηξη του παίκτη κατά της Αιγυπτιακής Ομοσπονδίας. Ο Σαλάχ έχει συνάψει εμπορική συμφωνία με τη Vodafone, ενώ το αεροσκάφος που παρέχεται στην Αιγυπτιακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και εικονίζεται ο παίκτης, έχει διαφήμιση από ανταγωνίστρια εταιρεία τηλεπικοινωνιών στη χώρα.

Πέρασε Ντρογκμπά-Τουρέ

Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Συντακτών της Αγγλίας ανακήρυξε τον Μοχάμεντ Σαλάχ κορυφαίο ποδοσφαιριστή του αγγλικού πρωταθλήματος, διάκριση που δεν κέρδισαν ούτε οι Ιβοριανοί, Ντιντιέ Ντρογκμπά και Γιαγιά Τουρέ.

Μάλιστα, έγινε ο πρώτος Αφρικανός που λαμβάνει το συγκεκριμένο βραβείο στην 70χρονη ιστορία του θεσμού και μόνο οι Στίβεν Τζέραρντ και Λουίς Σουάρες έχουν διακριθεί στο παρελθόν ως παίκτες της Λίβερπουλ. Στη δεύτερη θέση με διαφορά 20 ψήφων βρέθηκε ο Κέβιν Ντε Μπράινε της πρωταθλήτριας, Μάντσεστερ Σίτι, ενώ τρίτος είναι ο Άγγλος φορ της Τότεναμ, Χάρι Κέιν.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα