Μονά-ζυγά, χαμένο το ΚΙΝΑΛ

Η ισορροπία μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρεί το Κίνημα Αλλαγής θυμίζει ισορροπιστή σε σχοινί χωρίς δίχτυ προστασίας.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Τη μία ημέρα η Χαριλάου Τρικούπη δέχεται επιθέσεις από την Κουμουνδούρου επειδή «βόλεψε» όπως καταγγέλλει η Κουμουνδούρου τον Παναγιώτη Καρκατσούλη (στέλεχος του ΚΙΝΑΛ και πρώην βουλευτής του Ποταμιού) στο ΑΣΕΠ. Την επομένη δέχεται επιθέσεις από την κυβέρνηση επειδή ασκεί κριτική στο εργασιακό νομοσχέδιο, ή σε άλλες αποφάσεις της. Κι αυτή η ισορροπία τρόμου θα συνεχιστεί ως φαίνεται όλο το επόμενο διάστημα. Διότι ναι μεν η στρατηγική της αυτόνομης πορείας και λόγου μπορεί να θεωρείται σωστή, αλλά για να φέρει αποτελέσματα θα πρέπει να μπορείς να τη στηρίξεις και το κυριότερο να την επικοινωνήσεις. Κι εδώ το ΚΙΝΑΛ έχει σοβαρό πρόβλημα. Καθώς ακόμη και προτάσεις που τις κάνει αποδεκτές και τις υλοποιεί η κυβέρνηση ελάχιστοι πολίτες γνωρίζουν πως προέρχονται από το Κίνημα Αλλαγής.

Κάτι ανάλογο συνέβη και τις προηγούμενες ημέρες. Όποια θέση κι εάν έλαβε το ΚΙΝΑΛ κάποιος υπήρξε για να το επικρίνει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το ίδιο το κόμμα αποφάσισε να βγάλει αριστερό φλας στο εργασιακό νομοσχέδιο, όπου διοργάνωσε γι’ αυτό τον λόγο και διαδικτυακή συζήτηση υπό τον τίτλο «Η εργασία σε μετάβαση: αξιοπρέπεια ή ισοπέδωση;». Μία εκδήλωση στην οποία πέραν της κας Γεννηματά μετείχαν ο καθηγητής του ΑΠΘ Άρης Καζάκος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσουμπέλης, ο ασκούμενος δικηγόρος από το Δίκτυο Νεολαίας Γιώργος Ματζαβάς, και ο βουλευτής Γιώργος Μουλκιώτης.

Σε αυτήν τη συζήτηση η κα Γεννηματά ανέφερε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιταχύνθηκε με την πανδημία, και οι σχέσεις εργασίας «είναι προφανές ότι χρειάζονται νέες απαντήσεις, όμως οι νέες πολιτικές που απαιτούνται έχουν ιδεολογικό πρόσημο. Σε όλο τον κόσμο οι συντηρητικές δυνάμεις εμμένουν στη συνταγή “λιτότητα, διάλυση του κοινωνικού κράτους, απορρύθμιση της εργασίας”», όμως, όπως είπε χαρακτηριστικά, «υπάρχει και η πολιτική του προέδρου Μπάιντεν που δίνει βάρος στις δημόσιες επενδύσεις που δημιουργούν απασχόληση, στηρίζει το εισόδημα των νοικοκυριών και το κοινωνικό κράτος, φορολόγει το μεγάλο πλούτο». Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ άσκησε δριμεία κριτική στην πολιτική που προτείνει η κυβέρνηση με το εργασιακό νομοσχέδιο και την κατηγόρησε ότι «συστηματικά υπονομεύει ή αφαιρεί τα εργασιακά δικαιώματα. Υλοποιεί τις δεσμεύσεις που ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε προεκλογικά στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ».

Γενικά η πίεση που νιώθει η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής ημέρα με την ημέρα αυξάνεται. Και από τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και από τις χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις, όπως επίσης και από το ότι πλησιάζουμε και στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου. Και μπορεί ο Παναγιώτης Βλάχος, γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ, να ισχυρίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «τις δημοσκοπήσεις πρέπει να τις βλέπουμε με κάποιο σκεπτικισμό, γιατί εδώ κι ενάμιση χρόνο η πολιτική, όπως και η κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, δεν λειτουργούν κανονικά», όμως η αλήθεια είναι ότι το ΚΙΝΑΛ παραμένει στάσιμο και δεν δείχνει να έχει πείσει τους κεντρώους ότι αξίζει να το εμπιστευθούν. Τουναντίον, όλοι αυτοί που λόγω του Κυριάκου Μητσοτάκη προτίμησαν τη Νέα Δημοκρατία νιώθουν ότι δεν υπάρχει λόγος να αφήσουν το κυβερνών κόμμα. Το αφήγημα για την επιστροφή των πρώην ΠΑΣΟΚων ψηφοφόρων μοιάζει με εμμονή. Αυτοί έφυγαν και για να επιστρέψουν θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει στο 5%. Κάτι που προς ώρας μοιάζει απίθανο.

Οπότε πρώτα το ΚΙΝΑΛ πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιος είναι ο βασικός τους στόχος. Δηλαδή, να επιλέξει αντίπαλο. Και δεν αρκούν οι αναλύσεις του κ. Βλάχου «άρα έχουμε μία παγωμένη πολιτική κατάσταση, ένα παγωμένο πολιτικό συσχετισμό. Είμαστε όμως βέβαιοι ότι από τον Σεπτέμβριο που ο κόσμος θα αρχίσει να ξαναπαίρνει σιγά-σιγά πίσω τη ζωή του, όλα αυτά θα βγουν στην επιφάνεια και θα διαμορφωθεί μια νέα κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα».

Ολοένα κι αυξάνονται οι εσωκομματικές αρρυθμίες

 

Οι εσωκομματικές αρρυθμίες

Μέχρι να έρθουν αυτές οι πολιτικές αλλαγές που αναμένει ο κ. Βλάχος, το σίγουρο είναι ότι το προηγούμενο διάστημα διαπιστώθηκαν σοβαρές αρρυθμίες στο εσωκομματικό τοπίο, δείγμα τού ότι το ΚΙΝΑΛ παλαντζάρει και λαμβάνει αποφάσεις με βάση ποιος τον κατηγορεί. Έτσι, παραλίγο να βρεθεί ενώπιον ενός σοβαρού προβλήματος στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια των τέκνων. Και στην κυριολεξία δεν ξεκίνησαν τα όργανα, χάρη στην απίθανη –πραγματικά– απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία κι εν συνεχεία να απόσχει. Έτσι άδραξε την ευκαιρία το ΚΙΝΑΛ κι έκρυψε τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε ενημερώσει το κόμμα ότι από τη στιγμή που η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ αποφάσισε να καταψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, τότε θα απείχε της ψηφοφορίας εκτός εάν ετίθετο θέμα κομματικής γραμμής. Ταυτόχρονα, υπήρχαν κι άλλοι βουλευτές που ήθελαν να ακολουθήσουν την τακτική του Ανδρέα Λοβέρδου. Μιλάμε για τον εκ των αντιπροέδρων της Βουλής Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρη Κωνσταντόπουλο και τον βουλευτή Κέρκυρας Δημήτρη Μπιάγκη. Ακόμη και ο Βασίλης Κεγκέρογλου τόνιζε πως το νομοσχέδιο έχει αρκετές θετικές διατάξεις.

Την ημέρα της ψηφοφορίας, μάλιστα, ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε και γραπτώς να πληροφορηθεί πως δεν θα ισχύει η κομματική πειθαρχία, καθώς ανησυχούσε μήπως σε διαφορετική περίπτωση κατηγορηθεί ότι παραβίασε την κομματική γραμμή. Από τη στιγμή που έλαβε τη διαβεβαίωση, αποφάσισε να μην παραστεί στην ψηφοφορία, ενώ στην ίδια κατεύθυνση οδηγούνταν και οι άλλοι τρεις βουλευτές που είχαν αντιδράσει.

Οπότε η αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε κουτί. Σαν τον από μηχανής θεό των αρχαίων τραγωδιών. Έτσι, το ΚΙΝΑΛ κατήγγειλε την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ευτελίζει τις διαδικασίες του Κοινοβουλίου και αποχώρησε από την ψηφοφορία, κάτι που έκανε και το ΚΚΕ. Μάλιστα, ο Ανδρέας Λοβέρδος εισηγήθηκε όπως το ΚΙΝΑΛ, πριν απόσχει από την ψηφοφορία, να θέσει θέμα μη διεξαγωγής της ονομαστικής ψηφοφορίας, με το αιτιολογικό ότι το κόμμα που τη ζήτησε δεν συμμετέχει σε αυτή και εφόσον απορριφθεί η πρόταση αυτή τότε να απόσχει από την ψηφοφορία.

Το βέβαιο είναι πως προς ώρας αποφεύχθηκε μία σύγκρουση. Όμως αναδεικνύει το διαφορετικό τρόπο σκέψης και δράσης που παρεπιδημεί στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα