«Μόνη ελπίδα για τη Γάζα η αιγυπτιακή πρόταση»

«Υπάρχει πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούμε να δώσουμε τέλος στη βία και είναι η αιγυπτιακή πρόταση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, σε κοινή του συνέντευξη Τύπου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι.

Κραυγή αγωνίας από τον ΟΗΕ ο οποίος ανακοίνωσε ότι οι άμαχοι δεν έχουν μέρος να κρυφτούν για να γλιτώσουν από την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στην πυκνοκατοικημένη Γάζα και τα παιδιά είναι αυτά που πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα, την ώρα που ανακοινωνόταν ότι τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Τρίτη, 15η ημέρα της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας σε τουλάχιστον 593 τον συνολικό αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων.

«Κυριολεκτικά δεν υπάρχει ασφαλές μέρος για τους αμάχους στην Γάζα», δήλωσε ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Γενεύη.

Σύμφωνα με τον κ. Λέρκε, 4.500 άνθρωποι ζουν ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στον παλαιστινιακό θύλακα, στον οποίοι οι νεκροί από τότε που άρχισε η ισραηλινή επίθεση ανήλθαν σε 593. Η προτεραιότητα για τις υπηρεσίες παροχής βοήθειας είναι η προστασία των αμάχων και η απομάκρυνση και η παροχή ιατρικής φροντίδας στους τραυματίες.

Σχεδόν 500 σπίτια έχουν καταστραφεί από τις Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και 100.000 άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε σχολεία του Γραφείου Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες της Παλαιστίνης (UNRWA). Εκεί υπάρχει ανάγκη για τρόφιμα, νερό και στρώματα, σύμφωνα με τον κ. Λέρκε.

Περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπινων απωλειών στην Λωρίδα της Γάζας είναι παιδιά, δήλωσε παράλληλα η Τζούλιετ Τούμα της UNICEF, ενώ σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία του ΟΗΕ, περισσότερα από 900 παιδιά έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής.

«Σύμφωνα με έναν απολογισμό των υπηρεσιών αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών στην περιοχή, τουλάχιστον 107.000 παιδιά χρειάζονται ψυχοκοινωνική υποστήριξη για να ξεπεράσουν τα ψυχολογικά τραύματα που έχουν υποστεί από τους θανάτους, τους τραυματισμούς ή την απώλεια του σπιτιού τους», σημείωσε ο κ. Λέρκε.

Εξάλλου περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι στον παλαιστινιακό θύλακα δεν έχουν νερό ή έχουν μόνον περιορισμένη πρόσβαση σε νερό την ώρα που και τα δίκτυα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος έχουν υποστεί ζημιές ή δεν υπάρχουν καύσιμα για τις γεννήτριες, πρόσθεσε.

«Επιπροσθέτως έχουμε πληροφορίες ότι έχουν πλημμυρίσει υπόνομοι, το οποίο συνιστά απειλή για την δημόσια υγεία», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Παγκοσμίου Προγράμματος Επισιτισμού του ΟΗΕ (WFP) Ελίζαμπεθ Μπιρς, η υπηρεσία αυτή έχει ήδη διανείμει μερίδες φαγητού και κουπόνια για τρόφιμα σε περισσότερους από 90.000 ανθρώπους μέχρι στιγμής.

«Τα αποθέματα τροφίμων που είναι έτοιμα προς κατανάλωση έχουν μειωθεί στην Γάζα, καθώς η σύγκρουση έχει διαρκέσει ήδη δύο εβδομάδες και οι ανάγκες αυξάνονται», σημείωσε η ίδια.

Νέες προμήθειες θα αγοραστούν από την περιοχή και θα μεταφερθούν επίσης αεροπορικώς από το Ντουμπάι, πρόσθεσε η κ. Μπιρς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα