Μόνιμα(;) capital controls σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους

Σοκ και δέος προκαλεί το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, για την επιβολή μόνιμων, ειδικών και ακόμα πιο σκληρών capital controls σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, με στόχο την διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με το σχέδιο που αποκαλύπτει η εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής», δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι θα μπορούν να εισπράττουν μόνο τα μισά λεφτά τους σε μετρητά και τα υπόλοιπα θα μπορούν να τα ξοδεύουν μόνο με κάρτα. Ουσιαστικά το σχέδιο προβλέπει την επιβολή μόνιμων capital controls, με το όριο αναλήψεων σε μετρητά για συνταξιούχους και υπαλλήλους του Δημοσίου να μειώνεται σε 150 ευρώ την εβδομάδα, από 420 ευρώ σήμερα. Τα υπόλοιπα χρήματα από τη μισθοδοσία ή τη σύνταξη θα μπορούν να καταναλώνονται μόνο μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

Παράλληλα, το σχέδιο αυτό θα συνοδεύεται από κίνητρα για τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους, όπως για παράδειγμα πίστωση για αγορές σε ποσοστό 20%-30% που θα παρέχουν μεγάλα σούπερ-μάρκετ και άλλες εταιρείες, οι οποίες θα έχουν έρθει νωρίτερα σε συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ. Το σχέδιο προβλέπει εξαιρέσεις οι οποίες αφορούν τα άτομα άνω των 75 ετών, αλλά και κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών όπου -όπως είναι φυσικό- η χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών είναι περιορισμένη.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, επιβεβαίωσε τη βούληση του υπουργείου να επεκταθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος, αλλά με κίνητρα, υποχρεωτικά και εθελοντικά, όπως είπε, με στόχο να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και να εισπράττει το κράτος γρηγορότερα τον ΦΠΑ. Ο κ. Αλεξιάδης προσπαθώντας να καθησυχάσει τους πολίτες, ανέφερε πως δεν θα εφαρμοστούν capital controls στους μισθούς, συστήνοντας να μην υπάρχει φόβος και πως, ό,τι αποφασιστεί, δεν θα αιφνιδιάσει κανέναν, ανέφερε ωστόσο ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονται ήδη μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Όπως τόνισε, οι όποιες αλλαγές θα εφαρμοστούν από 1ης Ιανουαρίου 2016, επισημαίνοντας πως το ΥΠΟΙΚ ολοκληρώνει το σχεδιασμό του και στη συνέχεια θα υπάρξει συζήτηση και συνεννόηση με τις τράπεζες. Πρέπει να πάμε σε αλλαγή νοοτροπίας και στους φορολογούμενους και στο κράτος, επισήμανε. «Αγωνιούμε να μαζέψουμε 45-50 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από άμεσους και έμμεσους φόρους», υπογράμμισε, τονίζοντας πως, «εάν χτυπηθεί η φοροδιαφυγή, θα εισπράττονται 15-20 δισ. ευρώ. Ο καθένας μας μπορεί να βάλει λιθαράκι για να κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα