Μόνο για τρεις άνοιξαν τα κελιά

Πριν από λίγα 24ωρα, και αφού είχαν περάσει δύο χρόνια από την έναρξη της δίκης για ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα που έχουν απασχολήσει την ελληνική Δικαιοσύνη, έπεσε η αυλαία της πρωτοβάθμιας ακροαματικής διαδικασίας με τρεις κατηγορούμενους από τους 11 που καταδικάστηκαν να οδηγούνται στις φυλακές.

Ρεπορτάζ: Πωλίνα Βασιλοπούλου

Ο λόγος για το σκάνδαλο της Energa – Hellas Power σχετικά με την υπεξαίρεση από το ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον 152.000.000 ευρώ, τα οποία είχαν καταβάλει οι πολίτες για το γνωστό «χαράτσι», ωστόσο οι δύο εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ουδέποτε απέδωσαν. Με την απόφαση του δικαστηρίου τρεις κατηγορούμενοι, ο Αριστείδης Φλώρος (Hellas Power), η Μαρία Σκλαβάκη και o σύζυγός της Πέτρος Νικολοθανάσης (το ζευγάρι που λίγο καιρό πριν είχε επιχειρήσει τη διαφυγή του) θα οδηγηθούν στη φυλακή.

Το δικαστήριο αποφάσισε την αναστολή της εκτέλεσης της ποινής για τους υπόλοιπους με περιοριστικούς όρους. Το δικαστήριο αποφάσισε ο Βασίλης Μηλιώνης να μην οδηγηθεί στη φυλακή με τους όρους της καταβολής εγγύησης €70.000 και της υποχρεωτικής εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα. Παράλληλα, επέβαλε και χρηματικές ποινές για όλους τους καταδικασθέντες (πλην του Β. Μηλιώνη), ορίζοντας τη συνολική καταβολή στα 5,2 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ποινές
Αναλυτικά, οι ποινές που επιβλήθηκαν στους κατηγορούμενους έχουν ως εξής:
# Αριστείδης Φλώρος, κατά συγχώνευση για τις πράξεις της υπεξαίρεσης, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της λαθρεμπορίας, ποινή κάθειρξης 21 ετών και χρηματική ποινή ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.
# Αχιλλέας Φλώρος, κατά συγχώνευση συνολική ποινή κάθειρξης 14 χρόνων και χρηματική ποινή ενός εκατ. ευρώ για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, της λαθρεμπορίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Δόθηκε αναστολή με περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εγγυοδοσία ύψους 300 χιλ. ευρώ.
# Νικόλαος Δεκόλης, κατά συγχώνευση για τα τρία αδικήματα ποινή κάθειρξης 15 ετών και χρηματική ποινή ύψους 500.000 ευρώ.
# Στέφανος Σιαφάκας κατά συγχώνευση κάθειρξη 15 ετών και χρηματική ποινή 500.000 ευρώ για τις τρεις αξιόποινες πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκε.
# Βασίλης Μηλιώνης, κάθειρξη δέκα ετών για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση.
# Χαράλαμπος Σμυρλιάδης, ποινή κάθειρξης επτά ετών και χρηματική ποινή ύψους 500.000 ευρώ για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικους χρήματος.
# Χρήστος Σιαφάκας, κάθειρξη επτά ετών και χρηματική ποινή ύψους 500.000 ευρώ για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
# Κ. Κωνστάντος, ποινή τεσσάρων ετών και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ για την πράξη του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
# Μαρία Σκλαβάκη, ποινή κάθειρξης 7 ετών και χρηματική ποινή ύψους 300.000 ευρώ για το ανωτέρω αδίκημα.
# Βασίλης Δημήτρακας, για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ποινή φυλάκισης 4 ετών και ποινή χρηματική 50.000 ευρώ.
# Πέτρος Νικολοθανάσης, κάθειρξη 10 ετών και χρηματική ποινή 300.000 ευρώ για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Το παραπεμπτικό βούλευμα
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα (το οποίο έστειλε 19 κατηγορούμενους στο εδώλιο, οι 8 ωστόσο αθωώθηκαν): «Από το 2006 έως και το 2011 οι Αχιλλέας και Αριστείδης Φλώρος ως εκπρόσωποι της energa αλλά και ο Β. Μηλιώνης ως εκπρόσωπος της Ηellas Power δεν κατέβαλαν κατά περίπτωση, τα εισπραττόμενα από τους τελικούς καταναλωτές πελάτες τους εντός του επόμενου μηνός από της διαθέσεως του προϊόντος, με συνέπεια τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους παραγωγούς (μέσω της ΔΕΣΜΗΕ) τα οποία ανέρχονται σε τουλάχιστον 75.427.533,17 ευρώ για την Hellas pοwer και σε τουλάχιστον 96.703.945,82 ευρώ από την εταιρεία energa». Επιπλέον, προσθέτουν τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου από τον Οκτώβριο του 2011 και μετά δεν απέδωσαν στο ελληνικό Δημόσιο και στους δήμους τα ποσά από το ειδικό τέλος ακινήτων, «αλλά τουναντίον το παρακράτησαν και τα ενσωμάτωσαν στην περιουσία τους». Το συνολικό ποσό της οφειλής ανέρχεται στα 256.521.323,96 ευρώ. Τα χρήματα αυτά αποδίδεται στους κατηγορούμενους ότι μέσω δεκάδων υπεράκτιων εταιρειών τα διοχέτευσαν σε Ζυρίχη, Σιγκαπούρη, Ντουμπάι, Χονγκ Κόνγκ, Πριγκιπάτο του Μονακό, Λευκωσία και Βουλγαρία.

Πάντως, να σημειωθεί πως το Δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα των κατηγορουμένων για την επιστροφή χρηματικών ποσών στο Δημόσιο, μόνο ωστόσο για το αδίκημα της λαθρεμπορίας. Αυτό ισοδυναμεί με την καταβολή περίπου 2.500.000 ευρώ στο Δημόσιο, ποσό που φέρεται να αποτελεί τη ζημία για την επίμαχη αξιόποινη πράξη. Από την πλευρά των κατηγορουμένων υπήρχε η πρόθεση να καταβάλουν συνολικά περίπου 83.000.000 ευρώ τόσο για το αδίκημα της λαθρεμπορίας όσο και της υπεξαίρεσης, ωστόσο για το τελευταίο αίτημα απορρίφθηκε λόγω του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα