Μονομαχία Λοβέρδου με Ανδρουλάκη στον «πράσινο ήλιο» του ΚΙΝΑΛ

Ημέρα με την ημέρα σε όλες τις δημοσκοπήσεις για τις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής αποτυπώνεται η δυναμική που έχει αναπτύξει ο Ανδρέας Λοβέρδος στη βάση του κόμματος από τη στιγμή που γνωστοποίησε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Μία δυναμική που παραμένει ενεργή και έχει αρχίσει να ενοχλεί, όχι μόνο την ηγετική ομάδα του ΚΙΝΑΛ που βλέπει ότι τελειώνουν τα ψωμιά της Φώφης Γεννηματά. Ενοχλεί που ο κ. Λοβέρδος σχεδιάζει την επαναφορά σε σύμβολα και όνομα του ΠΑΣΟΚ. Ενοχλεί τον κ. Τσίπρα, που θεωρεί την κα Γεννηματά ότι είναι του χεριού του. Ενοχλεί πλέον και το Μαξίμου, καθώς παρατηρεί κινήσεις εκσυγχρονιστών και φιλελεύθερων που μέχρι τώρα ήταν φιλικοί προς τον κ. Μητσοτάκη να αναμένουν νεύμα του Κώστα Σημίτη για να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Και το καλό για τον κ. Λοβέρδο είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός ήδη έχει διαμηνύσει ότι είναι οργισμένος με τον κ. Μητσοτάκη που λησμόνησε να αναφέρει στην ομιλία του, κατά την εκδήλωση για τα 40 χρόνια της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΟΚ, ότι η χώρα μας επί ημερών του εισήλθε στην Ευρωζώνη.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα σκηνικό που κάνουν την επανεκλογή της κας Γεννηματά να μοιάζει με ορειβασία στον Όλυμπο. Να ξεπεράσει αυτό που συζητείται στη βάση του κόμματος, το «δεν μπορεί άλλο». Και είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα με το τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως γνωστόν, επέβαλε την απλή αναλογική και στην κυριολεξία διέλυσε τους δήμους. Έρχεται η Ν.Δ. και ψηφίζει ότι ο δήμαρχος θα εκλέγεται με 43% και του προσφέρει στο πιάτο το 60% του Δημοτικού Συμβουλίου. Κι αυτό δεν θα ισχύει μόνο για όσους εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή. Έτσι, εάν κάποιος με 20% ή και λιγότερο καταταγεί δεύτερος την πρώτη Κυριακή καις τις επαναληπτικές κερδίσει, θα αποκτήσει μία δυσανάλογη δύναμη στο Δημοτικό Συμβούλιο από όση έχει στην κοινωνία.

Το ΚΙΝΑΛ στάθηκε στη μέση. Ζήτησε κατάργηση της απλής αναλογικής. Να μπορεί ο εκλεγμένος με 50,01% να διοικεί, έχοντας την πλειοψηφία του Δ.Σ., αλλά σε καμία περίπτωση σε ποσοστό 60%. Τουναντίον, όσο περισσότερες ψήφους λαμβάνει, τόσους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους να εκλέγει. Μία πολύ λογική πρόταση, η οποία πέρασε κάτω από τη βάση, διότι απλά ουδείς δίνει βάση στο ΚΙΝΑΛ με πρόεδρο την κα Γεννηματά. Αυτή η απαξίωση που παρατηρείται στο σύνολο των ψηφοφόρων δείχνει και για ποιον λόγο το Κίνημα Αλλαγής έχει ελάχιστη διείσδυση στην κοινωνία. Και αυτό είναι που εκμεταλλεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ και παραμένει σε υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά, παρά το γεγονός ότι αντιγράφει τις περισσότερες των προτάσεων του ΚΙΝΑΛ. Διότι και οι μεταγραφικές ενισχύσεις του ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΙΝΑΛ δεν ήταν τίποτε άλλο από τον κατιμά του ΠΑΣΟΚ. Άρα, το πρόβλημα στη Χαριλάου Τρικούπη είναι η ηγεσία. Η κα Γεννηματά προσέφερε τα μέγιστα στο δύσκολο 2015, αλλά δεν εκμεταλλεύτηκε το μομέντουμ και τώρα αποτελεί βαρίδι.

Η Φώφη Γεννηματά σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης υπολείπεται των Λοβέρδου και Ανδρουλάκη

Τρελό προβάδισμα ο Λοβέρδος

Πλέον με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις παγιώνεται ότι η κα Γεννηματά θα παραχωρήσει τη θέση της σε κάποιον άλλο, παρακολουθώντας στον δεύτερο γύρο μία μονομαχία μεταξύ του Ανδ. Λοβέρδου και πιθανότατα του Ν. Ανδρουλάκη. Πάντως, ο Λοβέρδος διατηρεί σοβαρό προβάδισμα σε όλες τις κατηγορίες. Στην κοινή γνώμη (συνολικά) προηγείται με 27,1%. Στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ ανεβαίνει στο 37,1%, ενώ σε αυτούς που δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές το προβάδισμα του πρώην υπουργού φτάνει στο 38,8%.

Για να γίνει πιο κατανοητή η δυναμική που αναπτύσσει ο Ανδρ. Λοβέρδος είναι ότι στην κοινή γνώμη συνολικά προηγείται με δώδεκα μονάδες διαφορά της Φ. Γεννηματά που είναι δεύτερη (15%), και ακολουθούν ο Ανδρουλάκης (11,5%), ο Γερουλάνος (8,7%) και Καστανίδης (6,7%). Στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, δεύτερος είναι ο ευρωβουλευτής Ν. Ανδρουλάκης με 22% και ακολουθούν Γεννηματά (19,7%), Γερουλάνος (9,1%), Καστανίδης (3,8%). Τέλος, μεταξύ αυτών που θα πάνε να ψηφίσουν ο δεύτερος Ν. Ανδρουλάκης κινείται στο 17,9% (σχεδόν είκοσι μονάδες πίσω) κι ακολουθούν Γεννηματά (15,7%), Γερουλάνος (10%), Καστανίδης (5,9%).

Ακόμη και στη δημοφιλία, για την οποία καμάρωνε η ηγετική ομάδα, η κα Γεννηματά έρχεται 3η και καταϊδρωμένη κι απειλείται σοβαρά από τον Παύλο Γερουλάνο. Στη δημοφιλία της κοινής γνώμης συνολικά προηγείται και πάλι ο Ανδρέας Λοβέρδος με 39,4%, όμως ακολουθεί κατά πόδας ο ευρωβουλευτής Νίκος Αναδρουλάκης με 37,1% κι έπονται η Γεννηματά με 34,2%, και ο Γερουλάνος με 28,2%. Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ τα ποσοστά δείχνουν ντέρμπι. Προηγείται ο Ανδρουλάκης 69,7% κι ακολουθούν οι Λοβέρδος (69%), Γεννηματά (59,1%), Γερουλάνος (48,5%) και Καστανίδης (33,4%). Τέλος, σε αυτούς που δηλώνουν πρόθυμοι να ψηφίσουν η δημοφιλία διαμορφώνεται ως εξής: Λοβέρδος 58%, Ανδρουλάκης (54%), Γεννηματά (42,4%), Γερουλάνος (38,1%), Καστανίδης (28,2%).

Το βασικό συμπέρασμα της δημοσκόπησης είναι ότι στον δεύτερο γύρο (αν υπάρξει) θα υπάρξει μονομαχία Λοβέρδου – Ανδρουλάκη με σίγουρα εκτός τη Γεννηματά. Από εκεί και πέρα εντυπωσιακά μπορεί να θεωρηθούν τα ποσοστά του Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος το σκέφτεται να θέσει υποψηφιότητα. Και λέμε εντυπωσιακά, διότι ο κ. Γερουλάνος δεν είναι μέλος του ΚΙΝΑΛ. Δεν εγγράφη, διότι θεωρούσε λάθος την απομάκρυνση από το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, αν και ο βασικός επικοινωνιολόγος του Γιώργου Παπανδρέου από τη δεκαετία του ’90, δεν τον ακολούθησε στο ΚΙΔΗΣΟ και παρέμεινε στο ΠΑΣΟΚ. Οπότε μία υποψηφιότητα του κ. Γερουλάνου θα ανακάτευε την τράπουλα. Τέλος, από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι ο Καστανίδης στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ (αν τελικά θέσει υποψηφιότητα) αναμένεται να πάρει ποσοστά ανάλογα με του Γιάννη Ραγκούση στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2017. Οπότε πιο σωστό είναι ο κ. Καστανίδης εάν επιθυμεί μεταγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ, ας πάει από τώρα για να μην ταλανιστεί και από τη βάσανο των εκλογών. Εκτός εάν έχει ζηλέψει τη δόξα του Ραγκούση που διακρίθηκε στην 5η φάλαγγα. Σύμφωνα με τις εγκυκλοπαίδειες, «πέμπτη φάλαγγα ονομάζεται η εντός πολιορκημένης πόλης, ή και εμπόλεμης χώρας γενικότερα, εκδηλωθείσα προπαγάνδα επ’ ωφελεία του εχθρού. Αυτή η προπαγάνδα μπορεί να είναι εγχώριος (εσωτερική) ή να προέρχεται απευθείας εκ του εχθρού (εξωτερική). Επίσης εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως, με οποιοδήποτε μέσο μπορεί να υπονομεύσει το φρόνημα ή και την ικανότητα των αμυνομένων, ήτοι από δολιοφθορά μέχρι απλή διασπορά ψευδών ειδήσεων, ραδιοφωνικές ανακοινώσεις, ή έντυπες προτροπές (φέιγ-βολάν)».

Εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Ανδρέας Λοβέρδος

Εν κατακλείδι, το 54% της κοινής γνώμης, το 65% των πρώην ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ και το 75% όσων δηλώνουν πως θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές θεωρούν απαραίτητη την αλλαγή της σημερινής ηγεσίας. Οπότε, το θέμα που γεννάται είναι μήπως πρέπει η ηγεσία να ανοίξει άμεσα τις διαδικασίες για τις εσωκομματικές εκλογές και να διεξαχθούν πολύ νωρίτερα από τον Νοέμβριο. Αλλά ως φαίνεται η ηγετική ομάδα λειτουργεί ως τον κατεστραμμένο τζογαδόρο που έχει χάσει μία περιουσία στο καζίνο, του έχει μείνει ένα πενηντάρικο στην τσέπη κι ελπίζει να του γυρίσει την τελευταία στιγμή η μπίλια.

Αναζητεί αποκούμπι στον Γιώργο

Έτσι, λοιπόν, η κα Γεννηματά και οι συν αυτώ αναζητούν τρόπους για να παραμείνουν στην εξουσία. Μοναδική της ελπίδα είναι να πάρει επίσημα θέση υπέρ της ο Γιώργος Παπανδρέου. Κάτι που θεωρείται απίθανο. Εξάλλου, η οικογένεια Παπανδρέου είναι χωρισμένη. Ο Νίκος Παπανδρέου επιθυμεί επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ και συμφωνεί με το αφήγημα του Παύλου Γερουλάνου. Ο δε μικρότερος αδερφός, ο Αντρίκος, μετείχε σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης το απόγευμα της Τετάρτης με θέμα: «Περιβάλλον και Κλιματική Κρίση: Από τις διακηρύξεις στην πράξη», με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Εκεί ο Αντρίκος Παπανδρέου ξεκίνησε την τοποθέτησή του με μια ιστορία από το παρελθόν. «Νιώθω πως βρίσκομαι στην οικογένειά μου περιστοιχισμένος από πολλά αδέλφια», είπε και αφηγήθηκε ότι στα τέλη της δεκαετίας του ’90, όντας τότε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ένας φοιτητής του, αιφνιδιάζοντάς τον, τον χτύπησε στην πλάτη αποκαλώντας τον αδελφό! «Όπως μου εξήγησε», συμπλήρωσε, «το έκανε διότι ο πατέρας σου ήταν πατέρας όλων μας», εννοώντας φυσικά τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου.

Τη δική της σημειολογία είχε και η παρέμβαση στην ίδια εκδήλωση του αναπληρωτή καθηγητή στο ΕΜΠ, Χάρη Δούκα, γραμματέα του τομέα Ενέργειας του ΚΙΝΑΛ. Ο κ. Δούκας ήταν αυτός που σκέφθηκε και ολοκλήρωσε σε μεγάλο βαθμό την πρόταση που διαμόρφωσε το Κίνημα Αλλαγής για τον νέο κλιματικό νόμο. Την πρόταση αυτή έθεσε, ως γνωστόν, στους πολιτικούς αρχηγούς, η Φώφη Γεννηματά και έγινε δεκτή από τον κ. Μητσοτάκη.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει έτοιμο το σχέδιο επιστροφής στον πράσινο ήλιο και στα λάβαρα του ΠΑΣΟΚ

Επιστροφή στα λάβαρα του ΠΑΣΟΚ

Στο μεταξύ ο Ανδρέας Λοβέρδος, που έχει ξεκινήσει πολύ πιο έντονα τον προεκλογικό αγώνα, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ως πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα επαναφέρει το όνομα και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος που σφράγισε τη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας. Ο Ανδρέας Λοβέρδος πιστεύει ότι έχει βρει τη λύση για την επίλυση του προβλήματος των οικονομικών χρεών του ΠΑΣΟΚ, που ήταν ο βασικός λόγος που η Φώφη Γεννηματά συγκρότησε το ΚΙΝΑΛ, καθώς η Χαριλάου Τρικούπη για να λειτουργήσει χρειαζόταν ένα νέο ΑΦΜ. Την πρότασή του, μάλιστα, φέρεται να έχει παρουσιάσει κατ’ ιδίαν και σε στελέχη που θα τον υποστηρίξουν στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία.

Η απόφαση του κ. Λοβέρδου έχει προκαλέσει τρόμο σε όλους όσοι προέρχονται από όμορους χώρους, όπως είναι αυτοί που μετέχουν της Κίνησης της Ανανεωτικής Αριστεράς και προέρχονται από τη ΔΗΜ.ΑΡ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη ο Γιώργος Καμίνης και άλλοι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, ενώ ο Θόδωρος Μαργαρίτης συναντήθηκε και με τον Γιώργο Παπανδρέου και οι δύο συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να επιστρέψει το ΚΙΝΑΛ στο όνομα ΠΑΣΟΚ. Πάντως, και ο κ. Λοβέρδος ετοιμάζεται να συναντηθεί με τον Θόδωρο Μαργαρίτη, ενώ συνεργάτες του πρώην υπουργού διαβεβαιώνουν ότι και με την επαναφορά του πράσινου ήλιου δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα και ότι δεν θα περιθωριοποιηθούν, δεν θα εκδιωχθούν, αλλά θα εξακολουθούν να έχουν αυτόνομο λόγο και ρόλο με συμμετοχή στα κορυφαία όργανα του κόμματος, που θα λέγεται… ΠΑΣΟΚ.

Η συμμετοχή

Το ζητούμενο για όλους είναι η συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές. Κάτι που έθεσε και η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία σε συνέντευξη που παραχώρησε ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια. Η κα Γιαννακοπούλου, που έκανε την έκπληξη στον Δυτικό Τομέα της Β΄ Αθήνας όπου κόντρα στη γραμμή της ηγεσίας άφησε εκτός τον Μιχάλη Καρχιμάκη κι εξελέγη, τόνισε πως «οι εσωκομματικές εκλογές πρέπει να αποτελέσουν κοινωνικό και πολιτικό γεγονός πρώτης τάξης και να σηματοδοτήσουν με τη μαζική συμμετοχή που θα πρέπει να υπάρξει, την ολική επαναφορά μας. Κακά τα ψέματα. Με 30.000 ή 40.000 συμμετοχή, δεν θα δοθεί καθαρά το σήμα μιας επανεκκίνησης, όποιος και να εκλεγεί».

Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα, η κα Γιαννακοπούλου τόνισε: «Πρέπει να πάμε σε ένα νέο ΠΑΣΟΚ που θα σηματοδοτήσει τη θέληση για ολική επαναφορά μας στο πολιτικό προσκήνιο, με σεβασμό στην ενιαία ιστορία και πορεία μας και όχι επιλεκτικά τμημάτων της, αλλά κυρίως με το βλέμμα στη νέα πραγματικότητα, τα προβλήματα της κοινωνίας και στις προκλήσεις του μέλλοντος. Θέλουμε ως νέο Πρόεδρο στο ΚΙΝΑΛ ένα στέλεχος που να μπορεί να εκφράσει με δυναμισμό, επάρκεια, εμπειρία και μαχητικότητα την προσπάθεια να διεισδύσουμε στο Κέντρο με λόγο μεταρρυθμιστικό. Το νέο ΠΑΣΟΚ πρέπει να εκφράσει τις δυνάμεις του δημοκρατικού Κέντρου, μη εκχωρώντας τον χώρο αυτό στον Κ. Μητσοτάκη, να εκφράσει, δηλαδή, τις δυνάμεις του ορθολογισμού, της μεταρρύθμισης και της σύγχρονης οικολογίας».

Βρώμικη επίθεση από Τσίπρα

Ο Αλ. Τσίπρας σε διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε στην Όλγα Τρέμη αναφέρθηκε στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ και άφησε αιχμές κατά του κ. Λοβέρδου, προφανώς για να στηρίξει την κα Γεννηματά. Χαρακτηριστικά είπε: «Σε ανθρώπινο επίπεδο οι σχέσεις με την κα Γεννηματά είναι φυσιολογικές. Είναι ένας ευγενικός άνθρωπος». Σχολίασε πως είδε μ’ ενδιαφέρον ότι «και η ίδια μίλησε για την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης, αν και στον λόγο της, και λογικό είναι αυτό, προσπαθεί να αναδείξει την ανάγκη της αυτόνομης παρουσίας του κόμματός της, το σέβομαι, θεωρώ όμως ότι το ΚΙΝΑΛ το επόμενο διάστημα θα έχει κάποιες εσωτερικές διεργασίες».

Ερωτηθείς αν εννοεί πως «θα βγουν οι διαφορές, δηλαδή άλλο η κα Γεννηματά, άλλο ο κ. Λοβέρδος, άλλο ο κ. Ανδρουλάκης», ανέφερε ότι «είναι προφανές ότι ο κ. Λοβέρδος έχει ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό σχέδιο και το εκπέμπει. Μιλώ για την ανάγκη το ΚΙΝΑΛ να γίνει ένας δορυφόρος της Ν.Δ. Αν τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος αυτό το επικροτήσουν, θα είναι μια διαφορετική προοπτική».

Και ο πλέον αδαής κατάλαβε πού το πάει ο Αλέξης Τσίπρας. Και απλά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολουθεί το μόνο που ξέρει να κάνει καλά: Να πετάει λάσπη, δίχως στοιχεία, έτσι απλά για να διασωθεί.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα