Μόνος στον δρόμο προς τον Γολγοθά…

Ο Καραμανλής τον ξέχασε, ο Παυλόπουλος δεν σηκώνει το τηλέφωνο και ο Τσίπρας τον θεωρεί τοξικό

Ο Έλληνας «Ρασπούτιν», Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, είναι στριμωγμένος στη γωνία και όλοι επιδιώκουν την τιμωρία του

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Δεν είναι λίγοι αυτοί που παραξενεύονται από το νέο παρατσούκλι του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, το «Ρασπούτιν». Ειδικά οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι επί περισσότερα από 15 χρόνια είχαν μάθει να τον αποκαλούν συνθηματικά ως «Κουασιμόδο».

Κι όμως, εάν συγκρίνεις προσεκτικά τα δύο παρατσούκλια με τον βίο και την πολιτεία του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, τότε θα συμφωνήσεις ότι το «Ρασπούτιν» ταιριάζει καλύτερα στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Ο ιμιτασιόν φαίνεται ότι έχει μελετήσει στο έπακρο τον ορίτζιναλ, τον Γκριγκόρι Γιεφίμοβιτς Ρασπούτιν (1869-1916).

Ο Ρασπούτιν κατάφερε να εισχωρήσει στο τσαρικό περιβάλλον με δόλο

Ο Ρασπούτιν κατάφερε να μπει στην ιστορία του ρωσικού κράτους, ως ένας αμφιλεγόμενος κοσμοκαλόγερος, ο οποίος μυήθηκε στη διδασκαλία των «Μαστιγούμενων», μίας αίρεσης, τα μέλη της οποίας ονομάζονταν επίσης και πειθαρχούμενοι, κουκουλοφόροι ή δερόμενοι και οι οποίοι μαστιγώνονταν για λόγους μετανοίας ή εξιλέωσης. Διαστρεβλώνοντας τα κηρύγματα της αίρεσης αυτής, ο Ρασπούτιν διατύπωσε δικό του δόγμα, σύμφωνα με το οποίο η σεξουαλική εξάντληση ήταν το καλύτερο μέσο για να φθάσει ο πιστός στην κατάσταση της «θείας αταραξίας», ώστε να βρεθεί πιο κοντά στον Θεό.

Κατάφερε να αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές στους αριστοκρατικούς κύκλους της Αγίας Πετρούπολης, που του έδωσαν το διαβατήριο για να εισέλθει στο περιβάλλον του τσάρου Νικόλαου. Σε αυτό συνετέλεσε και το γεγονός ότι με διάφορα μαντζούνια κατάφερε να απαλύνει τις αιμορραγίες που αντιμετώπιζε ως αιμοφιλικός ο διάδοχος Αλεξέι Νικολάγεβιτς, πείθοντας το τσαρικό ζεύγος ότι η ζωή του παιδιού εξαρτιόταν από τον ίδιο.

Ο Παπαγγελόπουλος έδωσε μάχη για να γίνει πρωθυπουργός ο Καραμανλής

Ο δικός μας «Ρασπούτιν», ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, έπεισε το περιβάλλον Καραμανλή ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, ώστε να βοηθήσει στο γκρέμισμα του ΠΑΣΟΚ το 2004 και να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο Κώστας Καραμανλής ο νεότερος. Την ίδια τακτική φέρεται ότι ακολούθησε, σύμφωνα με όσους τον κατηγορούν, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το περιβάλλον Τσίπρα. Ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και σύμφωνα με τις μηνύσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, και άλλων, ήταν αυτός που οργάνωσε τη σκευωρία της Novartis για να «καθαρίσει» τους πολιτικούς αντιπάλους του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον θεωρούν τον Παπαγγελόπουλο ως τοξικό

Όλοι στέκονται στη δήλωση του κ. Παπαγγελόπουλου έξω από το Μαξίμου στις 5 Φεβρουαρίου του 2018, όταν μίλησε για τον φάκελο της υπόθεσης της Novartis: «Είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους». Ουδείς, όμως, έδωσε σημασία στα όσα είχε πει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ένα χρόνο νωρίτερα, στις 22 Μαρτίου του 2017, σχολιάζοντας την εξέλιξη με την αθωωτική απόφαση για όλους τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Τότε ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε δηλώσει: «Μέχρι τώρα δεν έχω σχολιάσει ποτέ δικαστική απόφαση ή ενέργεια ακόμα και αν διαφωνώ. Επίσης έχω αποφύγει, ομολογώ με μεγάλη προσπάθεια, να αναφερθώ στον Κώστα Καραμανλή. Σήμερα όμως θα κάνω μια εξαίρεση και θα μιλήσω όχι ως υπουργός ή πολιτικός αλλά ως απλός πολίτης. Έχω πει πολλές φορές ότι τους λαοπρόβλητους ηγέτες τα ντόπια και ξένα συμφέροντα, οι νταβατζήδες της διαπλοκής, οι λακέδες και τα γιουσουφάκια της ενημέρωσης προσπαθούν να εξουδετερώσουν με κάθε τρόπο. Αυτό συνέβη με τον Κώστα Καραμανλή, αυτό συμβαίνει και σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα. Δυστυχώς, όλοι αυτοί, δέσμιοι της υλιστικής προσέγγισης των πραγμάτων και της τεχνοκρατικής αντίληψης, υστερούν σε πνευματικότητα και αγνοούν την Ιστορία και τα διδάγματά της. Τα δημόσια πρόσωπα όσο περισσότερο τα αδικείς τόσο περισσότερο ισχυροποιούνται. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κώστας Καραμανλής επειδή δεν είναι παιδιά του εργαστηριακού σωλήνα της διαπλοκής είναι απρόσβλητοι στους ιούς της».

Πολλοί θα πουν ότι «το χέρι που σε ταΐζει ποτέ δεν το δαγκώνεις». Όμως οι γνώστες για το πώς σκέφτεται ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος υποστηρίζουν πως είχε διττό στόχο. Χρησιμοποιώντας τον τρόπο του Ρασπούτιν (κολάκευε την τσαρίνα Αλεξάνδρα για να έχει ισχυρή στήριξη) από τη μία του ανοίγονταν η λεωφόρος της δόξας για να κάνει ό,τι θέλει στον χώρο της Δικαιοσύνης, έχοντας την προστασία του Τσίπρα. Ταυτόχρονα έστελνε μήνυμα σε όλους ότι υπάρχει συνεργασία των «καραμανλικών» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και ο ίδιος παρουσιαζόταν ως η εγγύηση γι’ αυτή την αγαστή συνεργασία.

Το απόγειο της επιρροής

Η δύναμη του Ρασπούτιν στην τσαρική Ρωσία έφτασε στο απόγειό της μετά το 1915, όταν ο Νικόλαος έφυγε για το μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου για να ηγηθεί του στρατού. Τότε ο Ρασπούτιν ισχυρίστηκε ότι το είδε σε όραμα και πως σε αντίθετη περίπτωση θα χανόταν ο πόλεμος. Με την απουσία του Νικολάου, η αυτοκράτειρα Αλεξάνδρα διαδραμάτισε έναν πιο ενεργό ρόλο στη διακυβέρνηση και έτσι ο Ρασπούτιν κατάφερε να ασκεί σημαντική επιρροή διορίζοντας και παύοντας το προσωπικό του κράτους κατά τις επιθυμίες του. Η δύναμη αυτή τον έκανε να παραφέρεται και να αναγκάζει νομάρχες, υπουργούς και διευθυντές να εξευτελίζονται κολακεύοντας τον ευνοούμενο της τσαρίνας. Ο ίδιος ο Ρασπούτιν, αν άλλαζε γνώμη για την ικανότητα κάποιου στελέχους, έπειθε την Αλεξάνδρα να τον διώξει, λέγοντας απλά ότι «μπήκε ο διάβολος μέσα του».

Ο δικός μας Ρασπούτιν προφανώς δεν έλεγε στους επιτελείς του Μαξίμου ότι «μπήκε ο διάβολος μέσα τους», αλλά φρόντισε όπως τον κατηγορούν ανώτατοι δικαστικοί να αλωνίζει στον χώρο της Δικαιοσύνης. Να δίνει εντολές για το πώς να γίνει ο χειρισμός των υποθέσεων, όπως αναφέρει στην κατάθεσή του και ο αντιεισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής. Ενώ υπάρχουν και καταγγελίες για διορισμούς υιών και θυγατέρων ανωτάτων δικαστικών λειτουργών. Κάτι που σίγουρα δεν ήταν συμπτωματικό και το κυριότερο δεν το λες και αθώο.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μετά τη διαπόμπευση δέκα πολιτικών προσώπων χάρη στις καταθέσεις κουκουλοφόρων μαρτύρων, μπήκε πλέον στο μικροσκόπιο. Η δικογραφία με την οποία στήθηκε η προανακριτική του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 έμπαζε από παντού. Οι καταθέσεις των μαρτύρων επιεικώς μπορούν να χαρακτηριστούν αστείες. Κανένας δεν πείστηκε για τις τροχήλατες βαλίτσες που πήγαιναν μέρα μεσημέρι στο Μαξίμου για τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς οι περισσότεροι θυμήθηκαν την κατάθεση του συγχωρεμένου εδώ και χρόνια Βασίλη Μαμανέα, ότι μετέφερε σε κουτιά πάμπερς τα χρήματα στον Ανδρέα Παπανδρέου μέσω του Γιώργου Λούβαρη. Όπως επίσης την εμπλοκή του Ευάγγελου Βενιζέλου με την κατάθεση-εκτίμηση ενός άλλου μάρτυρα ότι «αφού ο Λοβέρδος πήρε τόσα χρήματα από τον Φρουζή, σίγουρα θα έδωσε κάτι και στον Βενιζέλο, αφού είναι κολλητοί φίλοι».

 Επεισοδιακή ζωή, επεισοδιακό τέλος 

Τον ορίτζιναλ Ρασπούτιν τον ξεφορτώθηκαν δολοφονώντας τον. Μάλιστα, στη συνωμοσία εναντίον του κοσμοκαλόγερου συμμετείχαν και συγγενικά πρόσωπα του τσάρου. Τη νύχτα της 29ης προς την 30ή Δεκεμβρίου του 1916 ο σύζυγος της ανιψιάς του τσάρου, Γιουσούποφ, προσκάλεσε τον Ρασπούτιν στο σπίτι του και του προσέφερε δηλητηριασμένο κρασί και γλυκό. Το τέλος του Ρασπούτιν όμως ήταν εξίσου επεισοδιακό με τη ζωή του. Ενώ ήπιε το δηλητηριασμένο κρασί, ζητά δεύτερο ποτήρι, τρώει και τα γλυκά, όμως δεν δείχνει κανένα ίχνος αδιαθεσίας. Υπάρχει η θεωρία ότι η ζάχαρη εξουδετέρωσε την επίδραση του δηλητηρίου. Έτσι, ο Γιουσούποφ τον πλησιάζει και του ρίχνει μια σφαίρα στην καρδιά. Ο Ρασπούτιν όμως καταφέρνει να συρθεί φωνάζοντας μέχρι την αυλή, όπου τον προφταίνουν και του αδειάζουν ολόκληρο γεμιστήρα επάνω του. Κατόπιν, πήραν το σώμα του, το τύλιξαν μέσα σ’ ένα χοντρό ύφασμα, του έδεσαν ένα βαρίδι και το φόρτωσαν σε ένα αμάξι για να το ρίξουν στο παγωμένο ποτάμι. Καθώς το ξεφόρτωναν όμως, διαπίστωσαν ότι το σώμα του ακόμα κινείτο και την επόμενη μέρα όλη η Ρωσία γνωρίζει ότι ο Ρασπούτιν δεν έπαψε ν’ ανασαίνει παρά μόνο μετά το ρίξιμό του στον ποταμό. Αυτό ήταν αρκετό, ώστε τα λαϊκά αναγνώσματα να δημιουργήσουν έναν θρύλο γύρω από τον Ρασπούτιν, κάνοντας τους χωρικούς να φοβούνται το στοιχειωμένο πνεύμα του. Υπάρχει ακόμα αναφορά ότι, καθώς έκαιγαν τη σορό του στην πυρά, πολλοί μάρτυρες τον είδαν να «ανακάθεται» μέσα από τις φλόγες, γεγονός που ενίσχυσε τον μύθο που είχε δημιουργηθεί γύρω από το πρόσωπό του.

Στην περίπτωση του Έλληνα Ρασπούτιν, δεν υπάρχει ούτε κάψιμο, ούτε δολοφονία. Υπάρχει η βάσανος της προκαταρκτικής επιτροπής. Εκεί όπου στην κυριολεξία μόνος του θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες. Και απέναντί του θα έχει τους πάντες. Ουδείς θα είναι δίπλα του για να τον στηρίξει.

Στον ΣΥΡΙΖΑ σφυρίζουν κλέφτικα και τα περισσότερα στελέχη της Κουμουνδούρου αλλάζουν πεζοδρόμιο εάν τύχει και δουν τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης στον δρόμο. Ήδη οι περισσότεροι ΣΥΡΙΖΑίοι υποστηρίζουν ότι «ο Παπαγγελόπουλος δεν ήταν ποτέ δικός μας». Ο Έλληνας Ρασπούτιν είναι τοξικός για τον κ. Τσίπρα και γι’ αυτό επιμελώς απέφυγε να αναφέρει το όνομά του στη ΔΕΘ. Κι ας μη λησμονούμε και τη δήλωση που έκανε ο βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος, «ζητώ συγγνώμη από τους παραπεφθέντες για την ταλαιπωρία τους», που ήταν μαχαιρά στο στήθος του Παπαγγελόπουλου.

Ο πρώην υπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι τώρα θα κληθούν στην προκαταρκτική να καταθέσουν οι κουκουλοφόροι, καθώς η πλειοψηφία της επιτροπής είναι διαφορετική. Και κατανοεί ότι δύσκολα θα αντέξουν στον καταιγισμό ερωτήσεων από τους βουλευτές για το πώς γνωρίζουν αυτά που κατέθεσαν, αλλά το σημαντικότερο κάτω υπό ποιες συνθήκες τα κατέθεσαν.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος ούτε το τηλέφωνο δεν σηκώνει στον πρώην φίλο του

Ο κ. Παπαγγελόπουλος γνωρίζει πολύ καλά ότι φίλοι για να τον στηρίξουν δεν υπάρχουν. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν θέλει ούτε να ακούσει το όνομά του. Όχι μόνο λόγω χαρακτήρα (τον θεωρούν άφιλο), αλλά διότι η δράση του «Ρασπούτιν» κατασυκοφάντησε ερήμην του τους «καραμανλικούς». Ανάλογη είναι και η στάση του κ. Παυλόπουλου. Όλοι θεωρούν ότι για την υπουργοποίηση του κ. Παπαγγελόπουλου έπαιξε σημαντικό ρόλο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όμως τώρα που ο Παυλόπουλος θέλει να επανεκλεγεί στην Προεδρία, το όνομα Παπαγγελόπουλος δεν του θυμίζει τίποτα. Γι’ αυτό και δεν σηκώνει πια το τηλέφωνο…

Ανοιχτοί λογαριασμοί και με το ΠΑΣΟΚ

Και δεν είναι μόνο η Νέα Δημοκρατία που τον έχει στην μπούκα. Είναι και το ΠΑΣΟΚ, με το οποίο έχει ανοιχτούς λογαριασμούς από παλιά. Από τότε που έγινε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και προκαλούσε προκαταρκτικές δημιουργώντας πολιτικό σάλο, διαβάζοντας ανώνυμες επιστολές (είχαν υπογραφή ένας έντιμος στρατιωτικός, ή ένας Έλληνας αξιωματικός) που δημοσιεύονταν στην εφημερίδα «Ελεύθερος» του αείμνηστου Γιάννη Μάστορα. Ο αστικός μύθος, όπως τον διηγούνται στη Χαριλάου Τρικούπη, είναι ότι ο συγχωρεμένος Μάστορας, «κάρφωσε» τον Παπαγγελόπουλο στο ΠΑΣΟΚ, όταν τον απείλησαν ότι θα βγει εκτός των κρατικών διαφημιστικών πακέτων, λέγοντας ότι αυτός ήταν ο αποστολέας. Η φάμπρικα ήταν, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, να στέλνει επιστολές ο Παπαγγελόπουλος, εν συνεχεία να δίνει εντολή για προκαταρκτική έρευνα που έδινε ως αποκλειστική την είδηση στον «Ελεύθερο Τύπο».

Στην μπούκα τον έχει και ο Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος είχε φέρει στη δημοσιότητα τις φερόμενες ως παράνομες χρηματοδοτήσεις προς τη Νέα Δημοκρατία (υπόθεση MAYO), η οποία μπήκε στο αρχείο το 2002 και για την οποία το ΠΑΣΟΚ πόνταρε πολλά στο να ξανακερδίσει τις εκλογές του 2004. Στο αρχείο βέβαια ο Παπαγγελόπουλος είχε τοποθετήσει και άλλες σημαντικές υποθέσεις, προκειμένου να  μην αντιμετωπίσει προβλήματα η κυβέρνηση Καραμανλή. Όπως τις τηλεφωνικές υποκλοπές και τον θάνατο του Τσαλικίδη και την απαγωγή των Πακιστανών.

Το χειρότερο, όμως, για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο είναι ότι τώρα τον αφήνουν και οι «νεαροί» εισαγγελείς. Αυτοί δηλαδή που τον εξέλεξαν στην προεδρία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών το 2003.  Δηλαδή, η τάξη του 1998, τα λεγόμενα «Παπαγγελοπουλάκια». Το 2003, από την επομένη της εκλογής του, σάρωσε όλους τους παλαιούς εισαγγελείς που κατείχαν νευραλγικά πόστα, με νεαρούς αντιεισαγγελείς –κατ’ εξοχήν– της «σειράς Τουλουπάκη» του 1998.

Ενδεικτικά, στη γενιά εκείνη ανήκουν ο Ηλίας Ζαγοραίος, η Ελένη Τουλουπάκη, η Ειρήνη Τζίβα, Αλεξάνδρα Πίσχοινα και Ελένη Ραΐου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα