«Μοντέλο Άδωνι» στις επενδύσεις: Ο ρόλος των Ορκωτών Ελεγκτών

Η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης Ελέγχων, παρουσίασε τα στατιστικά αποτελέσματα αυτών, που διενεργούνται στο πλαίσιο δράσεων των Αναπτυξιακών Νόμων

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Μαΐου από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης Ελέγχων, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, παρουσιάστηκαν από τον Πρόεδρο της ΕΛΤΕ κ. Γιαννόπουλο Παναγιώτη το Θεσμικό Πλαίσιο Ελέγχου από τους Ορκωτούς Ελεγκτές και τα στατιστικά αποτελέσματα από τη συμμετοχή τους στους ελέγχους που διενεργούν στο πλαίσιο των δράσεων των Αναπτυξιακών Νόμων και του Ταμείου Ανάκαμψης Ανθεκτικότητας.

Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε το θεσμικό πλαίσιο του ελέγχου των επενδύσεων καθώς και η διαδικασία που ακολουθούν οι ορκωτοί ελεγκτές από την ανάληψη του ελέγχου μέχρι και την χορήγηση της έκθεσης ελέγχου. Επισημάνθηκε ότι η εκκίνηση έγινε με τον ν.4635/2019 «Επενδύω στην Ελλάδα », όπου με πρωτοβουλία του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη εισήχθη και εν συνεχεία καθιερώθηκε, για τα εν λόγο μεγάλα προγράμματα, ο έλεγχος των επενδυτικών σχεδίων από Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές.

 

DSC-388

 

Καταλύτης οι ορκωτοί ελεγκτές για την επιτάχυνση των επενδύσεων στην Ελλάδα!

Από την παρουσίαση προέκυψε ότι μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί και ελεγχθεί από Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές 532 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 7,2 δις. Επιπλέον η απορρόφηση των κονδυλίων των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης Ανθεκτικότητας, για την πρώτη περίοδο, ανήλθε στο 19%, οι πράσινες επενδύσεις ανήλθαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 33%, ενώ οι ψηφιακές επενδύσεις ανήλθαν στο ποσοστό μεγαλύτερο του 22%. Τέλος ,σημειώθηκε ότι στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου οι επιχορηγήσεις ανήλθαν στο ποσό των 567 εκ. ευρώ, ενώ οι φοροαπαλλαγές που προβλέπονταν στον Νόμο ανήλθαν στο ποσό των 61 εκ. ευρώ.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν και οι παράλληλες δράσεις της ΕΛΤΕ στην υλοποίηση επενδύσεων. Αναλυτικότερα, παρουσιάστηκε το θεσμικό πλαίσιο που έχει πλέον καθιερωθεί με έλεγχο από ορκωτούς ελεγκτές και σε άλλους τομείς της οικονομίας όπως είναι ο έλεγχος για τις Στρατηγικές Επενδύσεις, ο έλεγχος των δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας (22α του ν.4172/13), ο έλεγχος του Non Dom (5α του ν.4172/13) και η αυτόματη επιστροφή φαρμακευτικής δαπάνης (clawback).

Τέλος, αναδείχθηκε ο κρίσιμος ρόλος των ορκωτών ελεγκτών, στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιούνται για την Έγκριση των Επενδύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου και του ΤΑΑ. Το βασικό συμπέρασμα που ανέκυψε ήταν ότι η διαδικασία αυτή παρέχει διαφάνεια και αποτελεσματικότητα δημιουργώντας το κατάλληλο κλίμα για την ενίσχυση των επενδύσεωνΌλοι οι συνομιλητές συμφώνησαν ότι πετυχημένο Μοντέλο Άδωνι (έλεγχος από Ορκωτούς Ελεγκτές) μπορεί να εφαρμοστεί αναλογικά και σε άλλους κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπου το ελληνικό δημόσιο έχει την εποπτεία για τη διαχείριση σημαντικών πόρων.

 

DSC-319_2

 

DSC-492_2
Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα