«Μοντέλο Κύπρου» για τα κόκκινα δάνεια:Εξαγορά από δανειολήπτες σε τιμές fund

Νέες προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, κατέθεσαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη τύπου οι Προέδροι του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός, και της Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός στα γραφεία του ΟΕΕ.

Συγκεκριμένα, πρότειναν από κοινού την θέσπιση δικαιώματος προτίμησης στον δανειολήπτη να εξαγοράσει το δάνειό του στην ίδια τιμή που ο πιστωτής το πωλεί σε ένα fund. Το συγκεκριμένο «μοντέλο» εφαρμόζεται στην Κύπρο και έχει ήδη συζητηθεί με τους τραπεζίτες, οι οποίοι, φέρεται να μην είναι αρνητικοί. Η πρόταση προβλέπει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα ενημερώνουν τον δανειολήπτη ότι το δάνειό του θα ενταχθεί σε χαρτοφυλάκιο προς πώληση δανείων και έχει στη διάθεσή του 45 ημέρες για να προσέλθει στην τράπεζα και να προχωρήσει σε ρύθμιση.

Αν δεν προσέλθει, η τράπεζα διεξάγει τη διαγωνιστική διαδικασία πώλησης των δανείων σε funds. Οι συμμετέχοντες στη διαγωνιστική διαδικασία γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία στον δανειολήπτη να προσφέρει την ίδια τιμή, που θα προσφέρει ο πλειοδότης.

Εν συνεχεία, αποστέλλεται επιστολή στον δανειολήπτη με την οποία του γίνεται γνωστό το τίμημα που προσφέρει το fund που έχει πλειοδοτήσει και του ζητείται να απαντήσει εντός 45 ημερών αν ενδιαφέρεται να προσφέρει το ίδιο τίμημα. Αν βρει τα χρήματα, θα πρέπει να αναφέρει ρητώς την πηγή των χρημάτων και τη χρονική περίοδο εξόφλησης. Σε αυτή την περίπτωση, θα εξαγοράσει το δάνειό του, ενώ σε διαφορετική το δάνειο καταλήγει οριστικά στο fund.

Τα υπέρ του «Κυπριακού μοντέλου»:

·         Δεν κινδυνεύουν τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη

·         Μέσα από αυτό θα κερδίσει και η Τράπεζα καθώς το fund θα προσφέρει υψηλότερο τίμημα με αυτή τη διαδικασία και υπό τον επικείμενο ανταγωνισμό με το δανειολήπτη για το ποιος θα πάρει το δάνειο, από τη στιγμή που – αν ο δανειολήπτης προσφέρει το ίδιο τίμημα – δεν θα ξαναδοθεί στο fund το δικαίωμα της αντιπρότασης.

Οι εκπρόσωποι των φορέων δήλωσαν «αναφερόμαστε στους οφειλέτες, που θέλουν να πληρώσουν, αλλά λόγω της κρίσης και της μείωσης των εισοδημάτων τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους. Η διάσωση της πρώτη κατοικίας χιλιάδων συμπολιτών μας και η αποτροπή κατάρρευσης της αξίας των ακίνητων είναι αναγκαία».

Τέλος, στο αμέσως επόμενο διάστημα οι τρεις Πρόεδροι πρόκειται να παρουσιάσουν την πρόταση τους στους αρμόδιους θεσμικούς και κυβερνητικούς φορείς και εάν υιοθετηθεί η εν λόγω πρόταση θα πρέπει να υπάρξει σχετική μέριμνα με τη μορφή κινήτρου και για τους συνεπείς δανειολήπτες, προκειμένου να αποφευχθεί ο ηθικός κίνδυνος στην οικονομία αλλά και να επιβραβεύονται όσοι κατάφεραν να αντεπεξέλθουν παρά την οικονομική κρίση στις υποχρεώσεις τους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα